ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Horváth: Cererea de forță de muncă din Europa de Est va crește în următorii cinci ani

31 Octombrie 2023   |   BizLawyer

Lipsa personalului este menționată de companiile de producție (manufacturing) drept o barieră în calea creșterii business-ului. Această provocare este deja o realitate pentru firmele din România, care se confruntă cu un deficit de ingineri, energeticieni și alți specialiști din industrie. Preocupările legate de angajați (atragerea și retenția personalului, dezvoltarea de noi competențe) au urcat în „top 3” priorități pentru majoritatea executivilor, alături de transformarea digitală și riscurile de securitate cibernetică. Forța de muncă va crește și în America de Nord și Asia, dar se va menține la același nivel sau va înregistra o scădere în Europa de Vest și de Sud.

Kurt Weber, Managing Director, Horváth România

 
 
Forța de muncă va crește pe plan global, în următorii cinci ani, anticipează executivii care au răspuns în cadrul studiului „CxO Priorities 2023”, realizat de Horváth - companie de consultanță în management cu 40 de ani de experiență internațională, care activează și în România, din 2005. În Europa de Est, o parte dintre respondenți (10%) văd această creștere ca fiind ridicată, în timp ce alții 48% se așteaptă la una moderată (48%). Forța de muncă va fi în creștere și în America de Nord și Asia, dar va rămâne constantă în Europa vestică și sudică, alături de Africa și America de Sud.

Dincolo de diferențele regionale, preocupările legate de forța de muncă („people topics”) au devenit o prioritate de top a executivilor, atât a celor aflați la conducerea unor companii manufacturiere, cât și din zona serviciilor. Atragerea și retenția personalului, precum și dezvoltarea de noi competențe sunt pe agenda tuturor executivilor și au impus identificarea a diferite abordări precum: (1) adoptarea unui program de lucru flexibil; (2) consolidarea culturii organizaționale și a brandului de angajator; (3) digitalizarea și automatizarea; sau (4) îmbunătățirea calificărilor personalului existent.


Problemele legate de forța de muncă sunt resimțite din ce în mai puternic și de companii din România, mai ales în cazul celor industriale, care se vor confrunta cu o lipsă de ingineri și de specialiști în energie. Pe de altă parte, firmele din domeniul serviciilor vor putea compensa într-o măsură mai mare deficitul de personal prin digitalizare și automatizări bazate pe inteligență artificială (AI), consideră reprezentanții Horváth România.

Între alte aspecte relevate de studiul „CxO Priorities 2023” se numără o perspectivă destul de rezervată asupra rezultatelor la care se așteaptă companiile în acest an. Doar 47,1% dintre executivii unor companii manufacturiere se așteaptă la o creștere a marjei operaționale (EBIT margin) față de 2022, pe când așteptarea de creștere urcă la 61,5% în cazul companiilor din servicii. Totuși, pentru menținerea și îmbunătățirea performanțelor financiare în următorii ani, 55% dintre firmele chestionate mizează pe regionalizare și transformare digitală.

Pentru a evita disfuncționalitățile din lanțurile de aprovizionare, asemenea celor apărute după 2020, precum și a unor riscuri geopolitice, mai multe companii vor să-și mute unitățile de producție și furnizorii cât mai aproape de clienții finali. Interesul cel mai mare pentru regionalizare se constată în industria producătoare de automobile (84%), cea a ingineriei mecanice, instalații, electrice și automatizări (65%) și bunuri de consum (53%). În acest context, interesul față de China ca piață de producție se menține ridicat doar la 10% dintre companii.

În privința transformării digitale, aceasta rămâne o preocupare majoră pentru executivi, iar domeniile de activitate care au cel mai mare potențial de automatizare sunt: (1) serviciile de relații cu clienții și consultanță; (2) vânzări, marketing și achiziții; (3) controlling și finanțe; (4) IT; și (5) resurse umane.

O altă preocupare pentru executivi este securitatea cibernetică. Deși numărul de incidente de securitate a crescut în ultimul an, majoritatea atacurilor au eșuat, ceea ce arată că firmele au făcut investiții în acest domeniu. Industria cea mai expusă la atacuri cibernetice este cea a asigurărilor (cu o creștere de 54% a atacurilor), urmată de retail (35%) și de domenii precum industria auto, banking și servicii medicale (fiecare dintre acestea cu 29%).

„Între prioritățile executivilor care au participat la studiul Horváth se distinge preocuparea față de asigurarea personalului necesar pentru a susține planurile de creștere din următorii ani. Europa de Est se află între zonele unde va fi nevoie de mai mulți angajați, în special din inginerie și alte domenii tehnice, pe măsură ce unele business-uri se vor reloca mai aproape de clienții finali, din Europa de Vest. România nu va face excepție și este vital ca managerii să dezvolte strategii de atragere a unor noi angajați, să îmbunătățească nivelul de calificare a celor actuali și să investească în reținerea celor mai buni”, a declarat Kurt Weber, Managing Director, Horváth România.

Pentru studiul „CxO Priorities” au fost chestionați peste 430 de executivi (dintre care 35% la nivel de CEO), din companii activând în 13 domenii (7 din industria manufacturieră și 6 din servicii) și care au sedii în 19 țări, situate în Europa, America de Nord, Europa și Asia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1619 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...