ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INACO: Bucureştiul se situează pe locul 171 în topul mondial al inovării; Cluj-Napoca nu se află în top 500

02 Decembrie 2019   |   AGERPRES

Înaintea oraşelor din România se află capitale din regiunea noastră, precum Praga, pe locul 61 (urcare de două locuri), Budapesta - locul 79 şi Varşovia - locul 114.

 
 
Capitala României a retrogradat 14 poziţii în clasamentul global al Inovaţiei Oraşelor, ajungând pe locul 171, în timp ce Timişoara urcă 36 de poziţii până pe locul 394, menţionează Andreea Paul, preşedintele organizaţiei neguvernamentale INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, într-un comunicat de presă, transmis luni AGERPRES.

Oraşul Cluj lipseşte din Top 500 în mod surprinzător, precizează sursa citată.

În acest context, INACO reiterează propunerea de creare a "Grupurilor de Lucru pentru Economia şi Oraşele Viitorului", agreate anul acesta prin acorduri semnate cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi Prefectura Bucureşti.

Potrivit organizaţiei, condiţiile pe care le oferă Bucureşti pentru transformarea unei idei inovatoare într-o inovaţie aplicată cu succes, la nivel regional sau global, clasează oraşul pe locul 171 la nivel mondial. În schimb, Timişoara urcă 36 de poziţii şi ajunge pe locul 394 în lume, dar Cluj-Napoca lipseşte din topul celor mai inovatoare 500 de oraşe ale lumii în raportul global "Innovation Cities 2019", publicat de 2thinknow, şi preluat de Forumul Economic Mondial.


Înaintea oraşelor din România se află capitale din regiunea noastră, precum Praga, pe locul 61 (urcare de două locuri), Budapesta - locul 79 şi Varşovia - locul 114.

"Trei factori modelează indicele de inovare a oraşelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică şi, în cele din urmă, de a le comunica cu alţii. Pe scurt, inovaţia trece de la idee la implementare dacă oraşul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (de exemplu, designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură etc.), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovaţiilor (transport, universităţi, afaceri, capital de risc, spaţii de birouri, guvernare deschisă, tehnologie etc.), şi, apoi, este comunicată în pieţe conexe ale inovaţiilor. 162 de indicatori stau la baza calculării acestor trei factori care compun indicele de inovare a oraşelor, care îşi rafinează algoritmii periodic din 2007 încoace în rapoarte globale de profil, şi care nu se rezumă la examinarea inovaţiei pur tehnologice sau ştiinţifice", explică Andreea Paul.

În fruntea clasamentului mondial al inovării se află, în ordine, New York, Tokio şi Londra, în timp ce, la nivel european primele trei poziţii sunt ocupate de Londra, Paris şi Berlin.

"New York ocupă primul loc în lume şi în ultimul raport al competitivităţii urbane. O pierdere de competitivitate semnificativă a Bucureştiului a fost semnalată de INACO anul trecut, făcând referire la acest ultim Raport al Competitivităţii Urbane 2017-2018, în care capitala României a căzut 16 poziţii, pe locul 188 în clasamentul mondial. Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică şi socială, de capacitatea de inovare. Oraşele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare. Creşterea productivităţii urbane, la rândul său, generează venituri mai mari pentru cetăţeni, companii, autorităţi locale şi guvern", se notează în comunicatul INACO.

În viziunea specialiştilor INACO, oraşele mai competitive atrag talente şi capital, recrutează muncitori calificaţi şi creează un ciclu de inovare şi prosperitate pentru toţi. "Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a oraşelor este una dintre cele mai importante şi provocatoare probleme actuale", susţine Andreea Paul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16202 / 17635
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...