
Instabilitatea fiscală pune frână sectorului IT; industria resimte efectele deciziilor fiscale şi anticipează un 2025 dificil
15 Ianuarie 2025
AgerpresDecizia de eliminare parţială a facilităţilor fiscale în 2023 a generat efecte semnificative asupra companiilor IT.
Peste 80% dintre companiile din sectorul IT, membre ale Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), consideră că măsurile fiscale adoptate în 2023 au avut un impact negativ sau puternic negativ asupra rezultatelor financiare, iar schimbările anunţate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare de la 1 ianuarie 2025, au generat o incertitudine suplimentară, conform rezultatelor ANIS Sentiment Survey 2024, barometrul anual privind starea şi perspectivele industriei de IT din România.
"Sondajul, derulat în decembrie 2024/ianuarie 2025 în rândul membrilor Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, evidenţiază o combinaţie de frustrare, nesiguranţă şi optimism moderat pentru anul 2025. Industria IT din România continuă să se confrunte cu provocări generate de măsurile fiscale adoptate la sfârşitul anului 2023 şi accentuate de deciziile fiscale intempestive de la finalul lui 2024. Deşi companiile anticipează oportunităţi moderate de creştere, impredictibilitatea fiscală influenţează puternic planurile pentru 2025", se arată într-un comunicat al ANIS, remis miercuri AGERPRES.
"Sondajul, derulat în decembrie 2024/ianuarie 2025 în rândul membrilor Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, evidenţiază o combinaţie de frustrare, nesiguranţă şi optimism moderat pentru anul 2025. Industria IT din România continuă să se confrunte cu provocări generate de măsurile fiscale adoptate la sfârşitul anului 2023 şi accentuate de deciziile fiscale intempestive de la finalul lui 2024. Deşi companiile anticipează oportunităţi moderate de creştere, impredictibilitatea fiscală influenţează puternic planurile pentru 2025", se arată într-un comunicat al ANIS, remis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, decizia de eliminare parţială a facilităţilor fiscale în 2023 a generat efecte semnificative asupra companiilor IT. Astfel, 63,2% au raportat un impact negativ al eliminării parţiale a facilităţii asupra performanţei financiare în 2024, iar 57,9% au indicat creşterea costurilor cu forţa de muncă drept un factor negativ major; 34,2% dintre companii au reuşit să-şi mărească echipa în 2024, o scădere faţă de estimările iniţiale de peste 64%, iar 21,1% dintre companii au încheiat 2024 cu venituri în scădere, faţă de doar 10% care anticipaseră o astfel de situaţie la începutul anului.
În ciuda provocărilor, companiile au continuat să exploreze oportunităţi prin diversificarea portofoliilor şi extinderea pe pieţe externe, elemente raportate de 65,8% dintre respondenţi.
Deciziile fiscale luate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare imediată la 1 ianuarie 2025, au surprins industria şi au amplificat sentimentul de nesiguranţă, relevă barometrul. În acest sens, 81,6% dintre respondenţi consideră eventualele creşteri de taxe drept cea mai mare ameninţare la adresa afacerilor lor, urmată de lipsa predictibilităţii fiscale (71,1%).
În plus, eliminarea completă a facilităţilor fiscale, iniţial programată pentru 2028, este percepută ca o decizie care va afecta competitivitatea globală a României în sectorul IT.
Pentru 2025, companiile IT anticipează o creştere moderată a cifrei de afaceri şi o stabilizare a echipelor în 2025, dar rămân îngrijorate de impredictibilitatea mediului de afaceri. Mai exact, 44,7% dintre respondenţi estimează creşteri de venituri pentru 2025, iar 47,4% anticipează stagnare. De asemenea, doar 36,8% dintre companii prevăd extinderea echipei, în timp ce majoritatea (52,6%) consideră că numărul de angajaţi va rămâne constant.
În acelaşi timp, companiile subliniază nevoia unui mediu fiscal atractiv şi a unor politici publice coerente pentru a sprijini competitivitatea sectorului IT.
Membrii ANIS consideră esenţiale o serie de măsuri pentru a contracara efectele negative ale schimbărilor fiscale. Astfel, 47,4% dintre aceştia consideră că predictibilitatea fiscală este un imperativ pentru planificare strategică şi investiţii, în timp ce reducerea poverii fiscale pe muncă este considerată prioritate absolută de 76,3% dintre companii. Sprijinirea cercetării-dezvoltării-inovării (R&D) prin granturi şi deduceri fiscale este menţionată de aproape 50% dintre respondenţi.
"Datele sondajului confirmă îngrijorarea companiilor din industria de IT, în special în privinţa instabilităţii fiscale şi legislative. Impactul fiscalităţii asupra costurilor, motivaţiei angajaţilor şi competitivităţii globale este evident. România are nevoie urgentă de un real parteneriat public-privat pentru a oferi un mediu de afaceri stabil şi atractiv, capabil să susţină acest sector strategic", a declarat Corina Vasile, director executiv ANIS, citată în comunicat.
Industria IT din România rămâne un motor esenţial al economiei, dar succesul său viitor depinde de politici publice coerente şi de susţinerea inovării, susţin membrii ANIS.
Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) este asociaţia reprezentativă a industriei de IT din România.
ANIS are peste 150 de companii membre, este un promotor al digitalizării şi reprezintă interesele industriei de IT de 25 de ani, fiind un partener de dialog credibil care poate contribui la crearea de politici publice care să faciliteze valorificarea tehnologiei pentru dezvoltarea socio-economică.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1300 / 19573 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...