ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investitorii români şi-au menţinut poziţiile, în ciuda scăderilor recente de pe burse (sondaj)

07 Iulie 2022   |   Agerpres

La nivel global, mai puţin de unul din zece (8%) şi-a vândut investiţiile în timpul recentelor scăderi de pe pieţele bursiere, două treimi (64%) şi-au păstrat poziţiile, iar alţi 28% au cumpărat. Doar 6% dintre români şi-au vândut investiţiile, în timp ce 60% şi-au păstrat investiţiile, iar 34% au cumpărat pe scădere.

 
 
Investitorii de retail din întreaga lume rămân încrezători în ciuda vânzărilor de pe pieţele bursiere şi a temerilor legate de recesiune, nouă din zece menţinându-şi investiţiile sau cumpărând pe scădere, conform ultimului sondaj Retail Investor Beat, un sondaj trimestrial realizat de platforma socială de investiţii eToro, în rândul a 10.000 de investitori individuali din 14 ţări.
 
La nivel global, mai puţin de unul din zece (8%) şi-a vândut investiţiile în timpul recentelor scăderi de pe pieţele bursiere, două treimi (64%) şi-au păstrat poziţiile, iar alţi 28% au cumpărat. Doar 6% dintre români şi-au vândut investiţiile, în timp ce 60% şi-au păstrat investiţiile, iar 34% au cumpărat pe scădere.
 
"În ciuda a numeroase reculuri pe pieţele financiare globale, investitorii individuali au găsit puterea de a privi dincolo de volatilitatea pe termen scurt şi de a folosi aceste scăderi de preţuri pentru a-şi consolida portofoliile pe termen lung. Pentru mulţi investitori individuali, aceasta este prima lor experienţă de scădere a pieţelor. Gestionarea riscului, stăpânirea emoţiilor şi menţinerea atenţiei asupra obiectivelor pe termen lung sunt lucruri cu care se luptă chiar şi cei mai experimentaţi investitori. Cel mai recent studiu al nostru, Retail Investor Beat, arată că investitorii de retail sunt rezilienţi, au rămas implicaţi pe pieţe şi îşi construiesc portofolii diversificate pentru a face faţă situaţiei. Având în vedere că, în cele din urmă, pieţele bull se construiesc pe umerii pieţelor bear şi au o durată şi o amploare de aproape patru ori mai mari, menţinerea cursului ar trebui să le fie de folos acestor investitori", a declarat Ben Laidler, Global Market Strategist la eToro.
 
Având în vedere recenta volatilitate a pieţei, investitorii români de retail şi-au repoziţionat portofoliile prin creşterea expunerii la cripto (26%), numerar (23%), mărfuri (19%), acţiuni locale (16%), acţiuni străine (16%), investiţii alternative (14%), obligaţiuni naţionale (14%), valute (13%) şi obligaţiuni străine (10%).
 
Dacă ne uităm la sectoare, 29% dintre investitorii români şi-au crescut expunerea la sectorul energetic, 24% au cumpărat tehnologie şi 23% servicii financiare. Au urmat utilităţile (22%), sănătatea (17%), sectorul imobiliar (16%), bunurile de consum de bază (18%), telecomunicaţiile (15%), materialele (14%), bunurile de consum discreţionar (12%) şi produsele din sectorul industrial (10%).
 
La nivel global, încrederea investitorilor individuali în investiţiile lor a scăzut în mod constant în cele cinci trimestre de la lansarea sondajului eToro Retail Investor Beat. Încrederea a scăzut de la 83% în T2 2021, 81% în T3 2021, 80% în T4 2021, 73% în T1 2022 la 72% la sfârşitul lunii iunie a acestui an. În România, încrederea în investiţii a scăzut lent de la 87% în T2 2021, 83% în T3 2021, 85% în T4 2021, 79% în T1 2022 la 78% la sfârşitul lunii iunie a acestui an.
 
"Creşterea inflaţiei continuă să rămână cel mai mare risc şi pentru 62% dintre respondenţii români, detronând conflictul internaţional, care a fost cel mai mare risc în trimestrul trecut (57% în T1). Cu toate acestea, conflictul internaţional este în continuare al doilea cel mai mare risc (45%), urmat de evoluţia economiei globale (43%) şi de economia românească (32%). 16% dintre români continuă să creadă că o schimbare a fiscalităţii reprezintă un risc major pentru portofoliul lor, în creştere de la 12% în trimestrul trecut", arată studiul.
 
În ciuda acestor riscuri, 44% dintre români (48% la nivel global) intenţionează să investească aceeaşi sumă de bani în următoarele 3 luni, în timp ce 36% se aşteaptă să investească mai mult. 45% dintre investitorii români consideră că energia va prezenta în continuare cea mai bună oportunitate de investiţii în următoarele trei luni, urmată de tehnologie (36%), utilităţi (31%), servicii financiare (24%) şi imobiliare (23%). La nivel global, o treime (32%) consideră energia, urmată de tehnologie (31%) şi imobiliare (25%), sectoarele cu cele mai bune oportunităţi de cumpărare în următorul trimestru.
 
"Energia şi sectorul imobiliar sunt două dintre cele mai mici sectoare globale, dar din punct de vedere istoric, au fost o bună acoperire împotriva inflaţiei şi continuă să fie în topul listei de achiziţii şi în atenţia investitorilor individuali. Ceea ce am văzut în România este că, la toate nivelurile de experienţă, investitorii individuali au crescut alocările într-o serie de sectoare defensive, dar cred în continuare şi în sectorul de technologie. Investitorii români cred cu tărie în alegerile făcute şi sunt rezilienţi în urmărirea planurilor lor de investiţii", concluzionează Bogdan Maioreanu, analist de piaţă eToro pentru România.
 
Cercetarea a fost realizată de Appinio în perioada 7-17 iunie 2022. Sondajele anterioare au fost realizate trimestrial împreună cu Opinium. Sondajul a fost realizat pe eşantion de 10.000 de investitori individuali din 14 ţări - câte 1000 în: Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, Australia şi Spania şi 500 de investitori individuali în Italia, Olanda, Danemarca, Suedia, Polonia, România şi Republica Cehă. Investitorii individuali au fost definiţi ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere şi care deţin cel puţin un produs de investiţii, inclusiv acţiuni, obligaţiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiţii sau echivalent. Nu a fost necesar ca aceştia să fie utilizatori eToro.
 
eToro este o platformă de investiţii fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6631 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...