ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

JLL Romania | Cererea și livările de spații industriale își mențin trendul ascendent

02 Februarie 2023   |   BizLawyer

În ultimul trimestru din 2022, cererea totală de spatii industriale a însumat 370.000 m², în scădere cu 23,5% față de T4 2021. Cererea netă s-a ridicat la 310.000 m², de asemenea în scădere, cu 7,3% față de T4 2021.

 
 
Piața industrială din România traversează o perioadă de creștere și dezvoltare semnificative. Cu volume record și o tendință ascendentă constantă, piața atrage investitori din întreaga lume și prezintă oportunități atractive de expansiune, se arată într-un comunicat al companiei de consultanță imobiliară JLL Romania, transmis redacției.

În 2022, cererea totală pentru spații industriale în România a depășit cu 15,6% recordul stabilit în anul precedent, ajungând la aproape 1,17 milioane m² închiriați. În același interval, cererea netă a crescut cu 28,7%, până la aproape 935.500 m².

“Traversăm o perioada foarte activă din punctul de vedere al cererilor de spații industriale noi. Semnalul cel mai important considerăm că este creșterea semnificativă a cererilor de noi spații de producție, care vor aduce locuri de muncă noi. Aceste locuri de muncă în spații de producție sunt cu atât mai importante cu cât complexitatea produselor care urmează a fi fabricate acolo tinde să fie foarte ridicată, rezultând cerere nouă de forță de muncă specializată. Cererea de spații logistice continuă să aibă cea mai mare pondere în cererea totală pentru spații industriale, această bazându-se pe consumul care se păstrează la cote ridicate”, a declarat Ionuț Grigoraș, Senior Consultant Industrial în cadrul JLL Romania.


În ultimul trimestru din 2022, cererea totală de spatii industriale a însumat 370.000 m², în scădere cu 23,5% față de T4 2021. Cererea netă s-a ridicat la 310.000 m², de asemenea în scădere, cu 7,3% față de T4 2021.

Cererea de spații industriale a venit în 2022 în principal dinspre sectorul de retail (21,5% din total), logistică (13,4%), distribuția de bunuri de larg consum (7,2%) și comerț electronic/e-commerce (6,2%).

Livrările de spații industriale au atins și ele un nivel record în 2022, ajungând la aproape 875.000 m², cu 58% mai mult comparativ cu 2021. Numai în T4 au fost finalizați aproape 270.000 m².

“Dezvoltatorii de spații industriale moderne își păstrează încrederea în potențialul de creștere al pieței pe fondul cererii care se menține la nivel ridicat. Diversificarea cererii prin creșterea numărului de solicitări pentru spații de producție, spații cu temperatura controlată sau data centers alimentează optimismul în rândul investitorilor”, a mai declarat Ionuț Grigoraș, Senior Consultant Industrial în cadrul JLL Romania.

Livrările de spații industriale se vor menține la un nivel destul de ridicat și în 2023, dezvoltatorii având în plan cel puțin 510.000 m².
 
Pe fondul volumului record de livrări, rata de neocupare a crescut la nivelul țării de la 3,6% în T3, la 4,4% în T4, iar în regiunea Bucureștiului de la 4,2% în T3, la 5,3% în T4, dar rămânând așadar în continuare la un nivel redus.

Chiriile s-au menținut în trimestrul 4 la același nivel cu trimestrul precedent, chiria prime (pentru cele mai bune spații din piață), rămânând la 4,25 Euro pe m² pe lună. Sunt posibile creșteri de chirii în 2023, pe fondul inflației ridicate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 4079 / 16733
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...