ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Finanţelor a acoperit aproximativ 97% din necesarul brut de finanţare revizuit pentru anul 2024

04 Decembrie 2024   |   Agerpres

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş a explicat presei, miercuri, înaintea şedinţei de Guvern, care sunt efectele crizei politice actuale.

 
 
Ministerul Finanţelor a acoperit suma de 227 miliarde lei, aproximativ 97%, din necesarul brut de finanţare revizuit pentru anul 2024, de 235 miliarde lei, susţin reprezentanţii instituţiei.

"Declaraţia ministrului Marcel Boloş a avut în vedere necesarul de refinanţare al datoriei guvernamentale din lunile octombrie şi noiembrie, de aproximativ 30 miliarde lei (aproximativ 6 miliarde euro), din care aproximativ 22 miliarde lei pe piaţa internă. Aceste refinanţări se susţin atât cu sursele împrumutate de pe piaţă internă (în principal licitaţiile organizate pe piaţă interbancară şi emisiunile pentru populaţie), cât şi cu cele contractate de pe piaţa externă, precum şi cu disponibilităţile existente în buffer-ul în valută deţinut de către Ministerul Finanţelor la BNR. Ministrul a subliniat că instabilitatea politică generează dificultăţi în ceea ce priveşte strategia de împrumuturi pe pieţele externe, pentru asigurarea finanţării deficitului bugetar şi a datoriei publice, întrucât nu poate fi definitivat bugetul pe anul 2025, ce va fi elaborat ţinând cont de traiectoriile bugetare asumate de România prin Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu", au precizat reprezentanţii MF, într-un punct de vedere.


Potrivit sursei citate, în perioada octombrie şi noiembrie au fost atrase aproximativ 25,7 miliarde lei (echivalent), dintre care aproximativ 1 miliard euro au fost plasamente private şi trageri din împrumuturile de la instituţii financiare internaţionale, sume care au întregit buffer-ul în valută, şi aproximativ 21 miliarde lei împrumuturi contractate de pe piaţa interbancară internă, prin emisiuni de titluri de stat şi emisiuni de titluri de stat pentru populaţie în cadrul programelor Tezaur şi Fidelis.

"În momentul de faţă, Ministerul Finanţelor a acoperit suma de 227 miliarde lei (aproximativ 97%) din necesarul brut de finanţare revizuit pentru anul 2024, de 235 miliarde lei. Aşa cum este cunoscut, politica Ministerului Finanţelor este de a nu comunica nivelul buffer-ului în valută, ţinând cont de volumul intrărilor şi ieşirilor care poate fi semnificativ pe perioade scurte de timp. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte nivelul buffer-ului, Ministerul Finanţelor are o politică aprobată intern care presupune menţinerea unui nivel de până la 4 luni de finanţare brută. Acest nivel poate fluctua pe termen scurt, în funcţie de intrările şi ieşirile din buffer şi ţinând cont de momentul rambursării împrumuturilor scadente, cât şi al contractării împrumuturilor", au mai arătat reprezentanţii MF.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş a explicat presei, miercuri, înaintea şedinţei de Guvern, care sunt efectele crizei politice actuale.

"Prima reacţie este cea a băncilor, care nu mai ofertează acum disponibilităţi băneşti, nu mai oferă pentru ceea ce înseamnă deficitele temporare de Trezorerie pe care le avem şi sigur e o perioadă destul de incertă până la numirea noului guvern, ca să se stabilească şi să definitiveze politicile bugetare ale României şi sperăm ca această criză să înceteze cât de curând....(Bursa - n.r. ) reacţionează tot la fel. Dacă noi pe problema aceasta a titlurilor de stat şi a împrumuturilor pe care le facem întâmpinăm dificultăţi şi pe Bursă reacţiile sunt tot la fel. Sunt mai mult decât aşteptate pentru că trebuie să avem, cum am menţionat, Guvernul stabil şi apoi tot ceea înseamnă bugetul aprobat şi tot ce avem ca proceduri bugetare", a spus Marcel Boloş.

Întrebat despre stabilitatea cursului şi despre efortul BNR de a menţine moneda stabilă, el a menţionat că şi MF a scos din buffer " o cantitate destul de însemnată de monedă şi euro. Şase miliarde de euro am scos din buffer. Dar e o perioadă, cum spuneam, pe care trebuie să o trecem cu bine", a mai explicat ministrul Finanţelor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 886 / 18991
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...