ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MIPE a prelungit termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuinţei şi instalarea de panouri solare

19 Februarie 2025   |   Agerpres

Beneficiarii - persoane din grupurile vulnerabile - pot primi vouchere în valoare de 20.200 de euro pentru reabilitarea locuinţei şi instalarea de panouri solare, respectiv de 10.000 de euro pentru instalarea de panouri solare şi baterii pentru stocarea energiei verzi.

 
 
Termenul de depunere a dosarelor în programul ce oferă persoanelor vulnerabile care deţin o locuinţă unifamilială vouchere pentru reabilitarea locuinţelor şi montarea panourilor solare se prelungeşte până pe data de 3 martie, a anunţat, miercuri, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Potrivit unui comunicat al MIPE, beneficiarii - persoane din grupurile vulnerabile - pot primi vouchere în valoare de 20.200 de euro pentru reabilitarea locuinţei şi instalarea de panouri solare, respectiv de 10.000 de euro pentru instalarea de panouri solare şi baterii pentru stocarea energiei verzi.

"Am decis să prelungim termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuinţelor şi instalării panourilor solare, pentru că ne dorim ca acest sprijin să fie accesibil cât mai multor beneficiari. Cererea din piaţă a arătat că este nevoie de mai mult timp. Aici subliniez că persoanele vulnerabile încă pot să intre în contact cu firmele care depun dosarele la Ghişeele Unice de Eficienţă Energetică. Extinderea acestui termen nu afectează ritmul implementării, ci dimpotrivă, oferă şansa ca fondurile să fie utilizate eficient şi să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele. Planul nostru este ca până la finalul anului să vedem proiectul dus la bun sfârşit", a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, citat în comunicat.


Finanţările sunt asigurate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) - Componenta 16 - REPowerEU.

Potrivit ministerului de resort, pentru a primi un voucher în valoare de 10.000 euro, este nevoie de: documentul de identitate, documente privind dreptul de proprietate (extras de carte funciară sau extras de rol fiscal emis cu cel mult 60 de zile înainte de depunere) şi orice alte documente necesare clarificării unor inadvertenţe.

De asemenea, pentru vouchere de 20.200 de euro, trebuie depuse următoarele documente: actul de identitate al beneficiarului final, documente privind dreptul de proprietate, expertiza tehnică a clădirii, raportul de audit energetic, certificatul de performanţă energetică iniţial şi orice alte documente pentru clarificări suplimentare.

MIPE menţionează faptul că beneficiarii finali nu trebuie să pregătească documente care să ateste amplasarea clădirii într-o zonă protejată, întrucât acest tip de verificare va fi realizat de către autorităţile locale.

"Consumatorii vulnerabili, eligibili pentru a beneficia de acest sprijin, sunt sprijiniţi de Ghişeele Unice de Eficienţă Energetică (GUEE), înfiinţate la nivelul fiecărui judeţ, pentru a alege un operator economic selectat de MIPE pentru a realiza lucrările de renovare/ instalare a panourilor solare sau bateriilor (...) Persoanele vulnerabile vor alege un operator economic din lista operatorilor aprobaţi de MIPE (...). După alegerea operatorului, se va semna un contract comercial şi se vor transmite documentele menţionate mai sus către acesta. Contractul comercial încheiat de semnat va fi unui din documentele din dosarul pentru obţinerea voucherului", notează ministerul de resort.

Operatorii economici selectaţi vor realiza următoarele etape: întocmirea documentaţiei şi depunerea dosarului la GUEE pentru verificare şi emiterea avizului de conformitate; după aprobarea dosarului, va completa formularul cererii de finanţare şi îl încarcă în platforma electronică PNRR; documentele suplimentare vor fi solicitate de MIPE prin platforma PNRR, în situaţiile în care aceste vor fi necesare.

Pentru a veni în sprijinul potenţialilor beneficiari, MIPE a creat adresa de email helpdesk.repower@mfe.gov.ro, unde aceştia pot să trimită orice întrebări pe tema voucherelor REPowerEU.

Noile termene pentru depunerea dosarelor şi a cererilor de finanţare aprobate de MIPE sunt: 3 martie 2025, ora 17:00 - termen-limită pentru depunerea dosarelor de către operatori, pentru persoanele vulnerabile cu care au încheiat contracte, la GUEE; 31 martie 2025 - finalizarea verificării dosarelor de către GUEE; 3 aprilie 2025, ora 17:00 - termen-limită pentru depunerea cererilor de finanţare de către operatori, în platforma PNRR.

Programul RePowerEU vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică şi a reduce costurile cu energia prin reabilitarea locuinţelor şi instalarea de panouri solare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 496 / 19022
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...