
Nouă din zece copii români din Generaţia Alpha vor să devină propriul şef (studiu)
08 Decembrie 2023
AgerpresPotrivit sursei citate, 78% dintre respondenţi au câştigat bani pe cont propriu în ultimul an, iar aproape două treimi dintre aceştia (61%) au folosit tehnologia pentru a obţine aceste venituri.
Aproape 90% dintre copiii români din Generaţia Alpha (cu vârste între 8 şi 14 ani) vor să devină propriul şef sau să dezvolte o mică afacere proprie în paralel cu ocupaţia principală şi doar 6% îşi doresc să lucreze pentru un angajator, reiese din rezultatele unui studiu realizat de Visa.
Potrivit sursei citate, 78% dintre respondenţi au câştigat bani pe cont propriu în ultimul an, iar aproape două treimi dintre aceştia (61%) au folosit tehnologia pentru a obţine aceste venituri.
De asemenea, un respondent din trei aparţinând generaţiei Alpha (29%) crede că Inteligenţa Artificială (AI) şi Machine learning vor fi parte integrantă a viitoarelor lor locuri de muncă, iar aproape la fel de mulţi se aşteaptă să folosească realitatea virtuală sau augmentată (27%).
Studiul de specialitate, publicat vineri, arată că reţelele sociale (50%) sunt cea mai comună tehnologie utilizată pentru a face bani, urmate de platformele de streaming online (24%), design software (14%), programare şi AI (11%, fiecare).
De asemenea, aproape o treime (29%) dintre copii preferă să plătească pentru cumpărături fie cu un card fizic, fie cu portofelul mobil. Mai mult, copiii români au una dintre cele mai accentuate preferinţe pentru utilizarea portofelelor mobile din regiune (10%), alături de Cehia (11%) şi Slovacia (11%).
Întrebaţi cu privire la aşteptările legate de viitorul loc de muncă, peste o treime (37%) dintre respondenţii din România cred că vor folosi reţelele sociale, iar un procent similar (34%) cred că vor folosi tehnologii de comunicare, precum e-mail sau video-conferinţe.
Totodată, trei din patru copiii învaţă despre cum pot câştiga bani din familie (73%), apoi de la creatorii de conţinut (37%), de la profesori (25%) şi de la prieteni (23%).
Când vine vorba despre sursele de inspiraţie ale copiilor, imaginaţia se situează pe primul loc (50%), depăşind reţelele sociale şi creatorii de conţinut (45%), jocurile online (43%) sau discuţiile cu prietenii (42%). De altfel, România este ţara cu cel mai mare procent de copii care îşi găsesc inspiraţia citind (35%) şi cel mai mic procent de respondenţi care se inspiră de pe platforme sociale şi conturile creatorilor de conţinut.
"Viitoarea generaţie are o viziune clară asupra modului în care tehnologii precum inteligenţa artificială vor modela viitorul. În ceea ce priveşte inovaţiile care le-ar putea uşura viaţa de adult, printre răspunsurile date de generaţia Alpha s-au numărat roboţi şi maşini care îndeplinesc sarcini zilnice precum curăţenie sau gătit, dispozitive medicale avansate de diagnostic şi tratare a bolilor, jucării inteligente, tehnologii avansate de învăţare sau dispozitive şi tehnologii care să permită teleportarea şi călătoria în timp", se menţionează în concluziile cercetării.
Studiul comandat de Visa a fost realizat de Opinium Research pe un eşantion de 500 de copii din România, cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani. Cercetarea a avut loc în în perioada 15 - 22 august 2023, iar datele au fost colectate pe baza unui chestionar online.
Visa este lider mondial în domeniul plăţilor digitale şi facilitează tranzacţii de plată între consumatori, comercianţi, instituţii financiare şi entităţi guvernamentale din peste 200 de ţări şi teritorii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3888 / 19573 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...