ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nuclearelectrica a obţinut un profit net de 1,2 miliarde de lei în primul semestru, în creştere cu 217%

12 August 2022   |   Agerpres

Veniturile din exploatare au crescut cu 127,1% pe fondul majorării cu 143% a preţului mediu ponderat.

 
 
Nuclearelectrica a obţinut un profit net de 1,2 miliarde de lei în primul semestru din acest an, în creştere cu 216,8% faţă de perioada de 6 luni încheiată la 30 iunie 2021, conform unui raport transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti.
 
Profitul operaţional (EBITDA) a crescut cu 133,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare cu 127,1%, influenţate de majorarea cu 130,6% a veniturilor din vânzarea energiei electrice. Creşterea veniturilor a fost parţial diminuată de creşterea cheltuielilor din exploatare, ca urmare a apariţiei cheltuielii cu impozitul pe venitul suplimentar începând cu luna ianuarie 2022, cuantumul acestei cheltuieli pentru perioada ianuarie - iunie 2022 fiind de 585,811 milioane de lei (0 lei pentru ianuarie - iunie 2021), precum şi de creşterea costului energiei electrice achiziţionate în perioada, cauzată de creşterea preţurilor de achiziţie.
 
Veniturile din exploatare au crescut cu 127,1% pe fondul majorării cu 143% a preţului mediu ponderat.
 
În semestrul I 2022, faţă de semestrul I 2021, societatea a vândut o cantitate totală de energie electrică mai mică cu 5,1%, pe seama unei producţii de energie electrică mai mică cu 2,3%, determinată de faptul că în anul 2022 a avut loc oprirea planificată a Unităţii 1, cu o durată mai lungă decât oprirea planificată a Unităţii 2 din anul 2021.
 
Cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale a scăzut cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în condiţiile înregistrării unui preţ mediu de vânzare pe această piaţă mai mare cu 132,6%. Cantitatea de energie electrică vândută de SNN pe piaţa spot (PZU şi PI) în semestrul I 2022 a scăzut cu 7,7%, în condiţiile înregistrării unui preţ mediu de vânzare pe această piaţă mai mare cu 179%.
 
Ca urmare a aplicării cotei de impozitare de 80% pe venitul suplimentar rezultat din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh, în baza art. II alin (1) din Legea nr. 259/2021, cu modificările şi completările ulterioare, a rezultat o cheltuială cu impozitul pe venit suplimentar de 585,8 milioane de lei.
 
Cheltuielile din exploatare, mai puţin deprecierea, amortizarea şi cheltuiala cu impozitul pe venitul suplimentar au crescut cu 30,3% în cursul semestrului I 2022, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, în principal determinate de creşterea cheltuielilor privind energia electrica achiziţionată, cauzată de creşterea preţurilor de achiziţie.
 
Cantitatea de energie electrică vândută pe baza de contracte, pe piaţa spot (PZU şi PI) precum şi pe PE este de 5.023.969 MWh, cu 4,2% peste programul de vânzări, de 4.823.423 MWh (dimensionat la prognoza de producţie, fără estimarea opririlor neplanificate) şi cu 5,1% mai mică faţă de cantitatea de energie electrică vândută în semestrul I 2021.
 
Veniturile realizate pe piaţa de energie electrică aferente livrărilor de energie electrică din semestrul I 2022 sunt de 3,093 miliarde de lei, mai mari cu 28,1% faţă de veniturile bugetate pentru semestrul I 2022 şi respectiv mai mari cu 130,6% faţă de realizările din semestrul I 2021. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 558 / 20517
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...