ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul locurilor de muncă în străinătate disponibile pentru români a crescut cu 9% în 2021 (platformă de recrutare)

19 Mai 2022   |   Agerpres

Cele mai atrăgătoare categorii au fost "Fabrici şi Depozite", "Servicii de Transport Auto" şi "Construcţii".

 
 
Angajatorii au scos pe piaţă, în 2021, un număr mai mare de oferte de muncă pentru românii care şi-au dorit un job peste graniţe, comparativ cu 2020, cele mai multe locuri de muncă fiind disponibile în Germania, conform datelor colectate de o platformă de recrutare.
 
Cele mai atrăgătoare categorii au fost "Fabrici şi Depozite", "Servicii de Transport Auto" şi "Construcţii".
 
Numărul locurilor de muncă în străinătate, disponibile pe platforma OLX, a crescut în 2021 cu 9%, comparativ cu anul anterior. Astfel, în intervalul ianuarie - decembrie 2021, companiile au listat în platformă 15.000 de posturi libere, în comparaţie cu puţin peste 13.700, în 2020.
 
"Dacă facem o comparaţie cu anul 2020, cifrele obţinute de OLX în 2021 ne indică în primul rând un avans puternic al numărului de anunţuri de angajare. Acest avans, valabil inclusiv pentru ofertele de muncă în străinătate, a fost generat în principal de faptul că angajatorii au avut un nivel mai ridicat de certitudine în ceea ce priveşte evoluţia business-ului propriu, comparativ cu starea de incertitudine indusă odată cu apariţia COVID-19", a declarat Erol Abdulamit, product manager OLX Locuri de muncă.
 
În primele două luni din 2022, cifrele sunt comparabile cu cele înregistrate în 2021, astfel că în ianuarie şi februarie au fost disponibile în platformă aproximativ 1.200, respectiv 1.300 de joburi, pentru românii care îşi doresc să muncească peste graniţe.
 
Cele mai multe anunţuri au fost disponibile anul trecut în Germania, care a condus topul ţărilor cu cele mai multe oferte de muncă pe OLX, totalizând peste 6.000 de joburi. Germania s-a aflat pe poziţia fruntaşă şi în anul 2020, însă cu puţin peste 5.000 de oferte de muncă. Pe locul următor, la mare distanţă, s-a situat Franţa, cu peste 1.200 de anunţuri, urmată de Spania cu 720 de locuri de muncă şi Italia - 660. În top s-a mai aflat şi UK, cu 470 de oferte de angajare, însă cifra este mult mai mică decât în 2020, moment în care angajatorii au pus la bătaie peste 1.250 de anunţuri pe OLX.
 
Conform numărului de aplicări, Germania este cea care ocupă primul loc şi în topul preferinţelor candidaţilor care îşi doresc un job peste hotare. Astfel, pe parcursul anului 2021, joburile cu destinaţia Germania au primit aproximativ 82.000 de aplicaţii. Interesul este mai scăzut, însă, comparativ cu anul 2020, când candidaţii români depuneau peste 100.000 de CV-uri pentru locurile de muncă disponibile în Germania.
 
Următoarele locuri în topul ţărilor vizate de candidaţii români în 2021, la distanţă mică între ele, dar foarte departe de lider, au fost ocupate de Spania, cu aproximativ 8.800 de aplicări, UK, cu circa 8.600 de aplicări şi Franţa - 8.400 de aplicări. Românii au fost interesaţi şi de ofertele de angajare din Italia, astfel că aceştia au depus aproximativ 6.400 de candidaturi în 2021, precum şi de cele din Danemarca - 3.000 de aplicări.
 
Dintre cele aproximativ 15.000 de anunţuri de angajare în afara graniţelor României, publicate anul trecut de companiile de pe platforma OLX, cele mai multe au fost pentru oferte de muncă în domeniul "Construcţii". Astfel, circa 4.250 de oferte de muncă, respectiv 30% din totalul anunţurilor, au vizat candidaţi interesaţi de acest sector, care rămâne, ca şi în anii trecuţi, în topul domeniilor, dacă luăm în calcul numărul de joburi active.
 
Peste 3.200 de oferte de muncă au fost disponibile în străinătate în domeniul "Servicii de Transport Auto", care păstrează poziţia secundă din 2020, urmat de locurile de muncă din categoria "Fabrici şi Depozite", sector în care au fost active peste 3.100 de anunţuri de angajare.
 
În primele două luni din 2022, se observă că pe primul loc rămâne în continuare domeniul "Construcţii", urmat de "Fabrici şi Depozite" şi "Servicii de Transport Auto".
 
Per total, în 2021, românii interesaţi de un loc de muncă în străinătate au depus peste 160.000 de candidaturi pentru joburile disponibile pe OLX, iar cele mai multe au fost îndreptate către domeniul "Fabrici şi Depozite", care a rămas pe primul loc, la fel ca şi în 2020. Astfel, aproximativ 53.000 de aplicaţii au fost înregistrate de categoria "Fabrici şi Depozite", respectiv o treime din totalul candidaturilor.
 
Un interes crescut au avut candidaţii şi pentru domeniile "Servicii de Transport Auto", pentru care au aplicat 33.000 de persoane, precum şi pentru sectorul "Construcţii", care a înregistrat peste 28.000 de aplicaţii.
 
Cele mai mari salarii pentru joburile în străinătate au fost înaintate anul trecut de angajatorii care căutau personal pentru domeniul "Sănătate", unde remuneraţia medie lunară a depăşit 2.500 de euro. Această categorie conducea topul salariilor chiar şi în 2020. Aproximativ 2.000 de euro lunar au oferit angajatorii şi pentru joburile din categoriile "Construcţii", "Alte Domenii" şi "Servicii de Transport Auto".
 
Oferte financiare atractive au fost postate în 2021 şi pentru sectoarele "Îngrijire persoane" (1.700 de euro), "Fabrici şi Depozite" (1.560 de euro), "Agricultura şi Silvicultură" (1.550 de euro), precum şi "Hoteluri şi Restaurante" (1.540 de euro).
 
Anul 2022 a debutat cu oferte financiare atractive pentru candidaţii la joburile din domeniul "Sănătate", care pot câştiga până la 4.500 de euro lunar, mult peste nivelul din 2021. Angajatorii oferă remuneraţii ridicate şi pentru cei care optează pentru un job în domeniile "Construcţii", "Servicii de Transport Auto", "Îngrijire persoane" şi "Alte domenii", respectiv, în medie, peste 2.000 de euro pe lună.
 
OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieţei locale de anunţuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunţuri active şi o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Pe OLX se găseşte o gamă largă de categorii printre care electronice şi electrocasnice, maşini, proprietăţi imobiliare, obiecte de vestimentaţie sau pentru casă şi grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile pentru iOS, Android.
 
Categoria "Locuri de muncă" însumează peste 70.000 de oferte active şi peste 4 milioane de vizite lunare. În medie, peste 250.000 de candidaţi unici contactează lunar un angajator de pe OLX, iar numărul interacţiunilor lunare între angajatori şi angajaţi ajunge la peste 1.2 milioane. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7264 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...