ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul specialiştilor în ITC din România trebuie să crească cu 660.000 pentru a atinge tintele Deceniului Digital (raport)

30 Martie 2022   |   Agerpres

Potrivit raportului, doar 13% dintre afacerile din România utilizează în prezent servicii de cloud computing, ceea ce conduce la un decalaj de 62 de puncte procentuale faţă de ţinta stabilită până în 2030, de 75%.

 
 
Numărul de business-uri din România care utilizează tehnologia cloud trebuie să crească cu 62 puncte procentuale iar numărul specialiştilor în ITC cu 660.000 pentru atingerea obiectivelor asumate pentru Deceniul Digital stabilit de Comisia Europeană, arată raportul "Progresul către ambiţia UE privind Deceniul Digital", realizat de Deloitte şi comandat de Vodafone.

Deceniul Digital, care stabileşte obiective cheie până în 2030 în diferite arii digitale, reflectă viziunea UE pentru transformarea digitală a Europei şi reprezintă un element esenţial pentru ca Europa să-şi menţină competitivitatea globală într-o lume aflată în schimbare rapidă, se arată într-un comunicat al Vodafone.

Potrivit raportului, doar 13% dintre afacerile din România utilizează în prezent servicii de cloud computing, ceea ce conduce la un decalaj de 62 de puncte procentuale faţă de ţinta stabilită până în 2030, de 75%.


"Serviciile cloud pot contribui la creşterea securităţii datelor, creşterea eficienţei, pot ajuta companiile să se extindă, să obţină informaţii valoroase şi să diminueze costurile, ceea ce înseamnă că sunt esenţiale pentru a le asigura acestora succesul, capacitatea să crească şi să susţină competitivitatea Europei", se arată în comunicat.

Acesta semnalează faptul că decalajele nu sunt prezente doar la acest capitol, în condiţiile în care ponderea de gospodării din România acoperite de reţele de foarte mare capacitate era de 76% în 2021, de unde rezultă că există încă un decalaj de 24%.

"Reducerea acestui decalaj poate fi o provocare pentru majoritatea, dacă nu pentru toate statele membre, din cauza costurilor ridicate şi provocărilor operaţionale legate de implementarea acestor reţele în zone îndepărtate", subliniază documentul.

Lipsa de specialişti în ITC împiedică, de asemenea, progresul pentru atingerea obiectivelor Deceniului Digital, punând în pericol capacitatea Europei de a dezvolta tehnologiile necesare pentru a se poziţiona ca lider global, arată autorii raportului.

Numărul de specialişti în ITC la nivelul tuturor ţărilor membre UE este în prezent de 8,43 milioane. În timp ce numărul acestora a cunoscut cea mai mare creştere în Germania, Irlanda şi Ungaria în ultimul an, la nivelul UE numărul trebuie să crească de mai bine de 2 ori pentru a atinge ţinta Deceniului Digital de 20 de milioane de specialişti în ITC, precizează raportul.

Mai mult, în unele state membre se observă un regres în ceea ce priveşte digitalizarea companiilor mici şi mijlocii, fapt care pune în pericol obiectivul general al Deceniului Digital.

"Nivelul de intensitate digitală al companiilor mici şi mijlocii a rămas relativ constant în ultimii 5 ani, cu o rată anuală de creştere la nivelul UE de 2% între 2016-2021. Intensitatea digitală este definită conform Indicelui de Intensitate Digitală care măsoară disponibilitatea a 12 tehnologii digitale, inclusiv accesul la broadband (30 Mbps sau peste) şi specialişti în ITC. În unele cazuri, statele membre se află acum şi mai în urmă faţă de acum 5 ani în atingerea obiectivului stabilit. România a făcut uşoare progrese în 2021, fiind cu un punct procentual mai aproape de ţinta pentru 2030 faţă de 2019", menţionează comunicatul.

Statele membre al căror PIB a scăzut mai mult decât era previzionat de către Comisie vor beneficia de alocări mai mari de fonduri şi granturi. Germania, Portugalia şi Spania este posibil să aibă cele mai mari creşteri de granturi, în timp ce România este posibil să aibă o oarecare scădere de granturi pe fondul unei creşteri mai mari a PIB în 2021 decât prognozat.

"Raportul subliniază 4 factori cheie care ar putea contribui la atingerea ţintelor Deceniului Digital: coordonarea între guverne - colaborarea eficientă între guvernele statelor membre (autorităţi naţionale, regionale şi locale) poate asigura că investiţiile în digitalizare sunt eficiente, sincronizate şi făcute la timp; conectarea ecosistemelor digitale - dezvoltarea de noi ecosisteme digitale va depinde de colaborarea dintre o mare varietate de organizaţii, guvernele având un rol de facilitator; partajarea datelor - asigurarea că datele sunt accesibile, reutilizabile şi sigure va facilita partajarea şi va susţine ecosistemele digitale precum smart cities, eHealth, energie şi mobilitate smart; demonstrarea valorii digitale - ilustrarea valorii investiţiilor digitale prin proiecte pilot şi măsurare eficientă poate contribui la încurajarea de noi investiţii publice şi la decizii informate cu privire la investiţii viitoare", se mai arată în comunicatul citat.

Vodafone operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi colaborează cu reţele mobile în alte 47 de ţări. La 31 decembrie 2021, compania avea peste 300 de milioane de utilizatori de servicii mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix şi peste 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV.

Vodafone este lider mondial în domeniul IoT (Internet of Things), conectând peste 142 de milioane de dispozitive şi platforme.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10613 / 19463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...