
Numărul specialiştilor în ITC din România trebuie să crească cu 660.000 pentru a atinge tintele Deceniului Digital (raport)
30 Martie 2022
AgerpresPotrivit raportului, doar 13% dintre afacerile din România utilizează în prezent servicii de cloud computing, ceea ce conduce la un decalaj de 62 de puncte procentuale faţă de ţinta stabilită până în 2030, de 75%.
Numărul de business-uri din România care utilizează tehnologia cloud trebuie să crească cu 62 puncte procentuale iar numărul specialiştilor în ITC cu 660.000 pentru atingerea obiectivelor asumate pentru Deceniul Digital stabilit de Comisia Europeană, arată raportul "Progresul către ambiţia UE privind Deceniul Digital", realizat de Deloitte şi comandat de Vodafone.
Deceniul Digital, care stabileşte obiective cheie până în 2030 în diferite arii digitale, reflectă viziunea UE pentru transformarea digitală a Europei şi reprezintă un element esenţial pentru ca Europa să-şi menţină competitivitatea globală într-o lume aflată în schimbare rapidă, se arată într-un comunicat al Vodafone.
Potrivit raportului, doar 13% dintre afacerile din România utilizează în prezent servicii de cloud computing, ceea ce conduce la un decalaj de 62 de puncte procentuale faţă de ţinta stabilită până în 2030, de 75%.
Deceniul Digital, care stabileşte obiective cheie până în 2030 în diferite arii digitale, reflectă viziunea UE pentru transformarea digitală a Europei şi reprezintă un element esenţial pentru ca Europa să-şi menţină competitivitatea globală într-o lume aflată în schimbare rapidă, se arată într-un comunicat al Vodafone.
Potrivit raportului, doar 13% dintre afacerile din România utilizează în prezent servicii de cloud computing, ceea ce conduce la un decalaj de 62 de puncte procentuale faţă de ţinta stabilită până în 2030, de 75%.
"Serviciile cloud pot contribui la creşterea securităţii datelor, creşterea eficienţei, pot ajuta companiile să se extindă, să obţină informaţii valoroase şi să diminueze costurile, ceea ce înseamnă că sunt esenţiale pentru a le asigura acestora succesul, capacitatea să crească şi să susţină competitivitatea Europei", se arată în comunicat.
Acesta semnalează faptul că decalajele nu sunt prezente doar la acest capitol, în condiţiile în care ponderea de gospodării din România acoperite de reţele de foarte mare capacitate era de 76% în 2021, de unde rezultă că există încă un decalaj de 24%.
"Reducerea acestui decalaj poate fi o provocare pentru majoritatea, dacă nu pentru toate statele membre, din cauza costurilor ridicate şi provocărilor operaţionale legate de implementarea acestor reţele în zone îndepărtate", subliniază documentul.
Lipsa de specialişti în ITC împiedică, de asemenea, progresul pentru atingerea obiectivelor Deceniului Digital, punând în pericol capacitatea Europei de a dezvolta tehnologiile necesare pentru a se poziţiona ca lider global, arată autorii raportului.
Numărul de specialişti în ITC la nivelul tuturor ţărilor membre UE este în prezent de 8,43 milioane. În timp ce numărul acestora a cunoscut cea mai mare creştere în Germania, Irlanda şi Ungaria în ultimul an, la nivelul UE numărul trebuie să crească de mai bine de 2 ori pentru a atinge ţinta Deceniului Digital de 20 de milioane de specialişti în ITC, precizează raportul.
Mai mult, în unele state membre se observă un regres în ceea ce priveşte digitalizarea companiilor mici şi mijlocii, fapt care pune în pericol obiectivul general al Deceniului Digital.
"Nivelul de intensitate digitală al companiilor mici şi mijlocii a rămas relativ constant în ultimii 5 ani, cu o rată anuală de creştere la nivelul UE de 2% între 2016-2021. Intensitatea digitală este definită conform Indicelui de Intensitate Digitală care măsoară disponibilitatea a 12 tehnologii digitale, inclusiv accesul la broadband (30 Mbps sau peste) şi specialişti în ITC. În unele cazuri, statele membre se află acum şi mai în urmă faţă de acum 5 ani în atingerea obiectivului stabilit. România a făcut uşoare progrese în 2021, fiind cu un punct procentual mai aproape de ţinta pentru 2030 faţă de 2019", menţionează comunicatul.
Statele membre al căror PIB a scăzut mai mult decât era previzionat de către Comisie vor beneficia de alocări mai mari de fonduri şi granturi. Germania, Portugalia şi Spania este posibil să aibă cele mai mari creşteri de granturi, în timp ce România este posibil să aibă o oarecare scădere de granturi pe fondul unei creşteri mai mari a PIB în 2021 decât prognozat.
"Raportul subliniază 4 factori cheie care ar putea contribui la atingerea ţintelor Deceniului Digital: coordonarea între guverne - colaborarea eficientă între guvernele statelor membre (autorităţi naţionale, regionale şi locale) poate asigura că investiţiile în digitalizare sunt eficiente, sincronizate şi făcute la timp; conectarea ecosistemelor digitale - dezvoltarea de noi ecosisteme digitale va depinde de colaborarea dintre o mare varietate de organizaţii, guvernele având un rol de facilitator; partajarea datelor - asigurarea că datele sunt accesibile, reutilizabile şi sigure va facilita partajarea şi va susţine ecosistemele digitale precum smart cities, eHealth, energie şi mobilitate smart; demonstrarea valorii digitale - ilustrarea valorii investiţiilor digitale prin proiecte pilot şi măsurare eficientă poate contribui la încurajarea de noi investiţii publice şi la decizii informate cu privire la investiţii viitoare", se mai arată în comunicatul citat.
Vodafone operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi colaborează cu reţele mobile în alte 47 de ţări. La 31 decembrie 2021, compania avea peste 300 de milioane de utilizatori de servicii mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix şi peste 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV.
Vodafone este lider mondial în domeniul IoT (Internet of Things), conectând peste 142 de milioane de dispozitive şi platforme.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 10143 / 18993 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...