ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul specialiştilor în ITC din România trebuie să crească cu 660.000 pentru a atinge tintele Deceniului Digital (raport)

30 Martie 2022   |   Agerpres

Potrivit raportului, doar 13% dintre afacerile din România utilizează în prezent servicii de cloud computing, ceea ce conduce la un decalaj de 62 de puncte procentuale faţă de ţinta stabilită până în 2030, de 75%.

 
 
Numărul de business-uri din România care utilizează tehnologia cloud trebuie să crească cu 62 puncte procentuale iar numărul specialiştilor în ITC cu 660.000 pentru atingerea obiectivelor asumate pentru Deceniul Digital stabilit de Comisia Europeană, arată raportul "Progresul către ambiţia UE privind Deceniul Digital", realizat de Deloitte şi comandat de Vodafone.

Deceniul Digital, care stabileşte obiective cheie până în 2030 în diferite arii digitale, reflectă viziunea UE pentru transformarea digitală a Europei şi reprezintă un element esenţial pentru ca Europa să-şi menţină competitivitatea globală într-o lume aflată în schimbare rapidă, se arată într-un comunicat al Vodafone.

Potrivit raportului, doar 13% dintre afacerile din România utilizează în prezent servicii de cloud computing, ceea ce conduce la un decalaj de 62 de puncte procentuale faţă de ţinta stabilită până în 2030, de 75%.


"Serviciile cloud pot contribui la creşterea securităţii datelor, creşterea eficienţei, pot ajuta companiile să se extindă, să obţină informaţii valoroase şi să diminueze costurile, ceea ce înseamnă că sunt esenţiale pentru a le asigura acestora succesul, capacitatea să crească şi să susţină competitivitatea Europei", se arată în comunicat.

Acesta semnalează faptul că decalajele nu sunt prezente doar la acest capitol, în condiţiile în care ponderea de gospodării din România acoperite de reţele de foarte mare capacitate era de 76% în 2021, de unde rezultă că există încă un decalaj de 24%.

"Reducerea acestui decalaj poate fi o provocare pentru majoritatea, dacă nu pentru toate statele membre, din cauza costurilor ridicate şi provocărilor operaţionale legate de implementarea acestor reţele în zone îndepărtate", subliniază documentul.

Lipsa de specialişti în ITC împiedică, de asemenea, progresul pentru atingerea obiectivelor Deceniului Digital, punând în pericol capacitatea Europei de a dezvolta tehnologiile necesare pentru a se poziţiona ca lider global, arată autorii raportului.

Numărul de specialişti în ITC la nivelul tuturor ţărilor membre UE este în prezent de 8,43 milioane. În timp ce numărul acestora a cunoscut cea mai mare creştere în Germania, Irlanda şi Ungaria în ultimul an, la nivelul UE numărul trebuie să crească de mai bine de 2 ori pentru a atinge ţinta Deceniului Digital de 20 de milioane de specialişti în ITC, precizează raportul.

Mai mult, în unele state membre se observă un regres în ceea ce priveşte digitalizarea companiilor mici şi mijlocii, fapt care pune în pericol obiectivul general al Deceniului Digital.

"Nivelul de intensitate digitală al companiilor mici şi mijlocii a rămas relativ constant în ultimii 5 ani, cu o rată anuală de creştere la nivelul UE de 2% între 2016-2021. Intensitatea digitală este definită conform Indicelui de Intensitate Digitală care măsoară disponibilitatea a 12 tehnologii digitale, inclusiv accesul la broadband (30 Mbps sau peste) şi specialişti în ITC. În unele cazuri, statele membre se află acum şi mai în urmă faţă de acum 5 ani în atingerea obiectivului stabilit. România a făcut uşoare progrese în 2021, fiind cu un punct procentual mai aproape de ţinta pentru 2030 faţă de 2019", menţionează comunicatul.

Statele membre al căror PIB a scăzut mai mult decât era previzionat de către Comisie vor beneficia de alocări mai mari de fonduri şi granturi. Germania, Portugalia şi Spania este posibil să aibă cele mai mari creşteri de granturi, în timp ce România este posibil să aibă o oarecare scădere de granturi pe fondul unei creşteri mai mari a PIB în 2021 decât prognozat.

"Raportul subliniază 4 factori cheie care ar putea contribui la atingerea ţintelor Deceniului Digital: coordonarea între guverne - colaborarea eficientă între guvernele statelor membre (autorităţi naţionale, regionale şi locale) poate asigura că investiţiile în digitalizare sunt eficiente, sincronizate şi făcute la timp; conectarea ecosistemelor digitale - dezvoltarea de noi ecosisteme digitale va depinde de colaborarea dintre o mare varietate de organizaţii, guvernele având un rol de facilitator; partajarea datelor - asigurarea că datele sunt accesibile, reutilizabile şi sigure va facilita partajarea şi va susţine ecosistemele digitale precum smart cities, eHealth, energie şi mobilitate smart; demonstrarea valorii digitale - ilustrarea valorii investiţiilor digitale prin proiecte pilot şi măsurare eficientă poate contribui la încurajarea de noi investiţii publice şi la decizii informate cu privire la investiţii viitoare", se mai arată în comunicatul citat.

Vodafone operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi colaborează cu reţele mobile în alte 47 de ţări. La 31 decembrie 2021, compania avea peste 300 de milioane de utilizatori de servicii mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix şi peste 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV.

Vodafone este lider mondial în domeniul IoT (Internet of Things), conectând peste 142 de milioane de dispozitive şi platforme.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1660 / 19919
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Deloitte România a asistat investitorul imobiliar Hili Properties în preluarea Băneasa Real Estate, proprietarul clădirii de birouri MIRO
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
RTPR l-a asistat pe Jean Valvis cu privire la parteneriatul strategic între AQUA Carpatica și PepsiCo | Jean Valvis: RTPR s-au ridicat pe deplin la înălțimea renumelui pe care îl au, dovedindu-se avocații de M&A cei mai profesioniști în domeniul comercial, cu accent total pe rezultate
NNDKP asistă ExxonMobil cu finalizarea vânzării către Romgaz a participației deținute în cadrul proiectului offshore Neptun Deep. Samuel Shehadeh, Senior Counsel ExxonMobil: Am beneficiat de vasta experiență a NNDKP în domeniul energiei, de viziunea strategică și de recomandările practice furnizate
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...