ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV Petrom a înregistrat un profit net de un miliard de lei, în primul semestru, în scădere cu 24%

30 Aprilie 2025   |   Agerpres

Investiţiile s-au ridicat la 1,4 miliarde lei, cu 44% mai mari în trimestrul I 2025 comparativ cu T1/2024, în principal datorită proiectului Neptun Deep.

 
 
OMV Petrom a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 1,07 miliarde lei, în scădere cu 24% faţă de cel obţinut în perioada similară din 2024, conform datelor transmise, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elemente speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mic cu 29%, reflectând performanţa operaţională solidă şi preţuri mai mari ale gazelor naturale, contrabalansate de scăderea preţurilor la ţiţei şi a marjelor de rafinare, precum şi de modificările de reglementare.

"În primul trimestru al anului, am avut o performanţă operaţională solidă. Producţia de hidrocarburi a înregistrat cel mai mic declin din primul trimestru al ultimilor cinci ani, iar ratele de utilizare ale rafinăriei şi centralei noastre electrice au fost ridicate. Rezultatul nostru din exploatare excluzând elementele speciale a scăzut cu 29% comparativ cu primul trimestru din 2024, ajungând la 1,3 miliarde lei. Acesta a fost obţinut în contextul scăderii preţului ţiţeiului şi a marjelor de rafinare, precum şi al reglementărilor de pe piaţa de gaze naturale şi energie electrică, care au dus la un rezultat negativ al segmentului G&E pentru al doilea trimestru consecutiv. OMV Petrom continuă să fie un partener strategic pentru economia românească, prin contribuţii la bugetul de stat de 3,8 miliarde lei, în creştere cu 18%", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată într-un comunicat al companiei.


Potrivit acesteia, investiţiile s-au ridicat la 1,4 miliarde lei, cu 44% mai mari în trimestrul I 2025 comparativ cu T1/2024, în principal datorită proiectului Neptun Deep.

"Aceste investiţii au susţinut progresul Strategiei noastre pentru 2030, prin care dezvoltăm un mix energetic echilibrat de petrol, gaze naturale şi energie electrica din surse regenerabile, contribuind la securitatea energetică a ţării. Privind înainte, vom capitaliza poziţia noastră financiară puternică şi modelul de afaceri integrat, pregătind investiţii record in 2025, de 8 miliarde de lei, un plan ambiţios care necesită un cadru de reglementare şi fiscal predictibil şi competitiv", a punctat Christina Verchere.

În sectorul de Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 827 milioane lei, faţă de 728 milioane lei în primul trimestru din 2024, reflectând în principal creşterea preţurilor gazelor naturale.

Producţia a scăzut cu 3,7%, cel mai mic declin înregistrat în ultimii 5 ani în primul trimestru, iar costul de producţie a crescut cu 7%, la 17 dolari/bep, ca urmare diminuării producţiei disponibile pentru vânzare şi a costurilor mai mari.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost, pe partea de Rafinare şi Marketing de 395 milioane lei, faţă de 484 milioane lei în T1/24, în principal din cauza reducerii marjei de rafinare, care a scăzut cu 35%, la 8,2 dolari/bbl. Rata de utilizare a rafinăriei s-a ridicat la 98% în T1/25, semnificativ peste media europeană.

În sectorul de Gaze şi Energie, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de -86 milioane lei, comparativ cu 433 milioane lei în perioada similară din 2024, cadrul de reglementare continuând să influenţeze negativ rezultatul din activitatea de electricitate, potrivit reprezentanţilor companiei.

Vânzările totale de gaze au crescut la 13,1 TW, cu volume mai mari vândute către piaţa angro, în timp ce volumele utilizate de centrala electrică Brazi au scăzut. Producţia centralei electrice Brazi a fost de 1,2 TWh, reprezentând 9% din mixul de producţie al României.

În primul trimestru al acestui an, a început forajul de dezvoltare pentru proiectul Neptun Deep, avansând în acelaşi timp cu fabricarea echipamentelor şi construcţia staţiei de măsurare a gazelor naturale. Au continuat activităţile de marketing al gazelor naturale.

De asemenea, compania a demarat lucrările de construcţie la cea mai mare unitate de producţie de combustibil sustenabil pentru aviaţie (SAF) şi motorină regenerabilă (HVO) din Europa de Sud-Est, la rafinăria Petrobrazi şi a semnat contractele EPCC pentru 4 parcuri fotovoltaice care urmează să fie dezvoltate în parteneriat cu CE Oltenia.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10 / 18987
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...