ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OPEC a revizuit în creştere estimările privind cererea mondială pentru petrolul său

13 Octombrie 2021   |   Agerpres

În raportul său lunar privind piaţa petrolului, OPEC a actualizat această cerere la 27,8 milioane barili pe zi (mbz), respectiv la 28,8 milioane mbz, în 2021 şi 2022, cu 100.000 mai mult faţă de estimările din urmă cu o lună.

 
 
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care menţine limitată oferta sa de ţiţei în contextul escaladării preţurilor energiei, a revizuit miercuri uşor în creştere cererea de petrol care estimează că va fi solicitată la nivel mondial, în 2021 şi 2022, de la cele 13 state membre, relatează agenţia EFE.
 
În raportul său lunar privind piaţa petrolului, OPEC a actualizat această cerere la 27,8 milioane barili pe zi (mbz), respectiv la 28,8 milioane mbz, în 2021 şi 2022, cu 100.000 mai mult faţă de estimările din urmă cu o lună.
 
Ambele cifre sunt superioare celei reprezentând cantitatea totală "pompată" de grupul petrolier, care în septembrie a fost de 27,33 mbz, cu 486.000 barili pe zi mai mult faţă de august, conform datelor publicate în raport.
 
Organizaţia va continua să deschidă robinetele, dar moderat şi aşa cum a stabilit cu Rusia şi alţi aliaţi.
 
Pactul în vigoare al alianţei OPEP+ prevede majorarea ofertei cu 400.000 barili pe zi lunar până în septembrie 2022 şi raportul lasă se se înţeleagă faptul că se va merge înainte cu această politică.
 
"În timp ce pieţele petroliere continuă să iasă din pandemia de covid-19, OPEC+ va continua să supravegheze piaţa", spune raportul, după ce detaliază o serie de factori de incertitudine, "cu riscuri de scădere" pentru consum şi preţurile petrolului, până în 2022.
 
"În faţa viitorului, în pofida unei aşteptări privind o revenire sezonieră a cererii de combustibil pentru încălzire, precum şi a unei posibile treceri de la gaze naturale la combustibili lichizi, se aşteaptă ca pieţele de produse petroliere să experimenteze o anumită slăbire iarna viitoare", precizează OPEC.
 
Cauza ar fi "o performanţă mai ridicată a rafinăriilor, care ar presupune o ofertă mai mare", adaugă organizaţia.
 
În ceea ce priveşte cererea mondială de petrol, organizaţia estimează o medie de 96,6 mbz anul acesta, cu 5,96 mbz mai mult faţă de 2020 şi cu 140.000 barili pe zi sub nivelul preconizat în urmă cu o lună. Această revizuire în jos se datorează faptului că datele din primele trei trimestre ale anului au fost inferioare faţă de cele previzionate, au subliniat experţii organizaţiei.
 
Aceştia se aşteaptă ca recuperarea consumului să continue în 2022, cu o creştere anuală de 4,15 mbz, până la o medie de 100,8 mbz.
 
De asemenea, ei au revizuit în scădere volumul ofertei competitorilor, ceea ce explică majorarea cererii de petrol de la grupul petrolier, în special ca urmare a întreruperilor producţiei americane provocate de uraganul Ida şi a celor din zăcămintele din Kazahstan sau Canada, din diverse motive.
 
În total, producătorii care nu sunt membri OPEC vor furniza anul acesta 63,85 mbz, cu 0,21 barili pe zi mai puţin faţă de estimările din raportul anterior, şi 66,79 mbz în 2022.
 
Toate aceste calcule se bazează pe o perspectivă de creştere a economiei mondiale de 5,6% în 2021, respectiv de 4,2 % anul viitor.
 
Preţurile petrolului au crescut până la niveluri care nu au mai fost văzute de ceva ani, de peste 83 dolari barilul de petrol Brent şi de 80 dolari petrolul intermediar Texas (WTI).
 
Potrivit OPEC, scumpirea a fost determinată de fundamentele puternice ale pieţei, de o reluare lentă a producţiei de petrol în SUA, de revenirea cererii şi o diminuare a stocurilor.
 
De asemenea, au contribuit şi relaxarea restricţiilor de mobilitate legate de pandemie în Asia, penuria de gaze naturale şi o creştere a speculaţiilor cu contracte de petrol şi gaze pe pieţele futures.
 
Recenta escaladare a preţurilor la gaze până la niveluri record "a determinat un interes în creştere pentru trecerea de la gaze naturale la combustibili lichizi (precum petrolul) la nivel industrial".
 
Dar, pe de altă parte, scumpirea energiei electrice a ridicat costurile operaţionale ale rafinăriilor şi asta "ar putea compensa parţial potenţialul de creştere", afectând rafinăriile şi producţia industrială, indică OPEC.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12745 / 19590
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...