
Parlamentul European ia în considerare crearea de comisii ’ad hoc’ cu puteri de legiferare
12 Septembrie 2023
AgerpresDeşi Parlamentul are deja comisii 'speciale temporare' pentru subiecte specifice, acestea doar elaborează rapoarte şi rezoluţii şi efectuează alte proceduri iniţiate de membrii PE, dar nu proceduri legislative.
Parlamentul European (PE) ia în considerare crearea unor comisii 'ad hoc' cu puteri de legiferare pentru 'propuneri legislative ce intră în competenţa a mai mult de trei comisii' specializate, indică marţi un document consultat de Euractiv.
Documentul face parte din procedura internă a PE de a-şi reforma structura comisiilor, care ar modifica radical modul de legiferare al acestei instituţii. Principala idee a acestei reforme este de a elimina problema suprapunerii de competenţe ale actualelor comisii permanente şi de a face mai eficient procesul de legiferare al UE.
Deşi Parlamentul are deja comisii 'speciale temporare' pentru subiecte specifice, acestea doar elaborează rapoarte şi rezoluţii şi efectuează alte proceduri iniţiate de membrii PE, dar nu proceduri legislative.
Totuşi, reforma se confruntă cu provocări multiple, precum modul de împărţire a atribuţiilor între eurodeputaţii implicaţi în legislaţie, alături de modul de a gestiona discuţiile privind reforma până la alegerile europene de anul viitor, întrucât numeroşi eurodeputaţi îşi vor muta atenţia pe campania lor pentru a fi realeşi.
Prin această propunere, comisiile 'ad hoc' şi-ar asuma aceleaşi puteri precum comisiile permanente.
Comisiile se află în centrul puterii Parlamentului European în procesul legislativ, eurodeputaţii care sunt preşedinţi de comisii sau raportori pe dosare specifice jucând un rol esenţial în elaborarea şi negocierea legilor.
Atunci când Comisia Europeană - singura instituţie UE care poate iniţia un proces legislativ - publică o propunere nouă, Parlamentul European şi Consiliul UE acţionează în calitate de co-legislatori pe dosarul respectiv.
La nivelul Parlamentului European, Conferinţa preşedinţilor de comisii (CCC), un organism intern, decide ce comisie sau comisii preiau rolul principal în dosarul în cauză.
După ce PE şi Consiliul UE şi-au prezentat poziţiile, cele trei instituţii (Comisia Europeană, PE şi Consiliul) încearcă să îşi concilieze diferenţele prin negocieri interinstituţionale - aşa-numitele 'triloguri' - în vederea ajungerii la un compromis. De îndată ce se ajunge la un acord, acest este confirmat prin vot de co-legislatori (PE şi Consiliul UE).
În interiorul actualului cadru, comisiile temporare fără puteri legislative sunt de obicei create doar în reacţie la situaţii excepţionale, cum este cazul unui scandal sau al unei crize majore.
De exemplu, Comisia de anchetă pentru examinarea utilizării Pegasus şi a altor programe de spionaj echivalente (PEGA) a fost creată după valul de relatări de presă referitoare la spionarea unor jurnalişti, opozanţi politici şi altor personalităţi de către guverne din Uniunea Europeană, precum cele din Spania şi Grecia, iar Comisia specială privind interferenţa străină (ING2) a devenit mai importantă în timpul mandatului legislativ actual în urma începerii invaziei ruse în Ucraina.
Potrivit proiectului citat, Conferinţa preşedinţilor, formată din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice, va fi însărcinată cu luarea unei decizii privind crearea sau nu a unei comisii 'ad hoc', pe baza recomandării CCC.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4598 / 19303 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Filip & Company asistă NextUp Solutions în procesul de vânzare către Symfonia. Andreea Bănică (counsel): ”Tranzacția confirmă încă o dată că ecosistemul tech românesc este suficient de matur pentru a atrage interesul unor jucători internaționali serioși”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a oferit consultanță companiei germane de tehnologie cbs în achiziția diviziei SAP a SkyConsult | Cristina Daianu (Partener): ”A fost o tranzacție deosebit de dificilă. Proiectul a combinat elemente brownfield și greenfield”
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Activitate intensă în practica de Employment de la NNDKP, firmă cu una dintre cele mai mari și performante echipe de avocați specializați în oferirea de asistență juridică pe întregul spectru de aspecte de Dreptul Muncii, într-o perioadă în care solicitările clienților s-au diversificat | Roxana Abrașu (Partener): ”Avem situații care presupun complexitate prin anvergura și impactul global adus, dar și situații unde se ridică subiecte diverse sau sensibile ce trebuie gestionate cu prudență pentru a asigura că sunt abordate ținând cont de numeroasele reglementări aplicabile și se finalizează cu luarea măsurilor corespunzătoare”
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Conversion Marketing, parte a grupului eMAG, la transferul activității Profitshare către 2Performant
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Andrei Cosma (BACIU PARTNERS), revenit în avocatura locală după ce a activat ca general counsel pentru o firmă de tehnologie din Malta: ”Cred că succesul în avocatură apare atunci când un avocat înțelege cu adevărat distincția - și îmbinarea - dintre profesia de avocat și avocatura ca business. Ambele concepte au o importanță de sine stătătoare și trebuie creată o simbioză pentru a tinde spre succes”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...