ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa de birouri din Bucureşti, cea mai dinamică din ECE, în primul semestru din 2019 (raport)

15 Octombrie 2019   |   AGERPRES

Raportul analizează pieţele de birouri din 15 ţări din zona ECE: Albania, Belarus, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina.

 
 
Piaţa de birouri din Bucureşti a fost cea mai dinamică din Europa Centrală şi Est în primul semestru din 2019, fiind livrate cele mai multe spaţii de birouri moderne (185.000 metri pătraţi), în timp ce oferta cea mai marea fost înregistrată în Varşovia, Budapesta şi Praga, conform unui raport remis, marţi, spre publicare.

"Raportată la numărul de locuitori, suprafaţa de birouri a Bucureştiului este cu aproape o treime sub cea a Varşoviei, care se află la rândul ei semnificativ sub alte pieţe din vestul Europei, astfel că există încă loc de creştere", potrivit celui mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Raportul, lansat în cadrul EXPO Real 2019, analizează pieţele de birouri din 15 ţări din zona ECE: Albania, Belarus, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina.


Majoritatea proiectelor de birouri moderne se află în capitalele ţărilor, însă piaţa se dezvoltă şi în oraşele regionale. În prima jumătate a anului 2019, în toate capitalele din cele 15 ţări analizate, chiriaşii au închiriat peste 1,5 milioane mp spaţii de birouri. De asemenea, tot mai multe clădiri de birouri deţin certificări de prestigiu, oferă soluţii tehnologice şi ecologice moderne şi spaţii inovatoare. Cei mai activi chiriaşi sunt din sectoarele IT, servicii profesionale, servicii bancare şi BPO/SSC.

"Stocul total de spaţii de birouri moderne din cele 15 ţări ECE a atins aproape 27 milioane mp în semestrul I al anului 2019. La acel moment, dezvoltatorii au finalizat 707.000 mp şi în prezent se află în construcţie 3,7 milioane mp. Cea mai mare ofertă de spaţii de birouri moderne a fost înregistrată în Varşovia, Budapesta şi Praga, în timp ce în Bucureşti a existat cea mai mare creştere a stocului. Locul doi în ceea ce priveşte dinamica suprafeţelor de spaţii noi de birouri finalizate a fost ocupat Sofia, urmată de Varşovia", a declarat Dominika Jedrak, director of Research and Consultancy Services, Colliers International.

În prima jumătate a anului 2019, în Cehia şi Slovacia peste 130.000 mp de spaţii de birouri au fost inauguraţi în Praga şi Bratislava. De asemenea, principala tendinţă a pieţei este de reconvertire a proprietăţilor industriale vechi în spaţii de birouri moderne.

Raportul semnalează că Bucureştiul s-a transformat într-una dintre cele mai dinamice economii din regiunea ECE. Acest lucru este strâns legat de forţa de muncă, care oferă un mix complex de bune abilităţi lingvistice, precum şi costuri mult mai mici decât în Europa de Vest. România se deosebeşte de celelalte ţări vecine şi chiar de alte pieţe mai dezvoltate din Europa prin existenţa la nivel local a unei comunităţi IT&C foarte puternice.

"În timp ce estimările arată că rata de neocupare va creşte în următorii ani, există în continuare aspecte pozitive. Bucureştiul are un stoc mare de clădiri construite în urmă cu aproximativ un deceniu şi o parte din acesta nu este conform cu standardele calitative/tehnice care se impun în prezent. Rata de neocupare tinde să varieze destul de mult, de la o subpiaţă la alta, şi chiar între proiecte din aceeaşi subpiaţă. Mai mult, pe o bază relativă (pe cap de locuitor), suprafaţa de birouri a Capitalei este cu aproape o treime sub cea din Varşovia, care se află la rândul ei semnificativ sub alte pieţe din Europa de Vest, astfel că există încă loc de creştere", a declarat Sebastian Dragomir, director Office Advisory în cadrul Colliers International Romania.

Varşovia se dezvoltă, de asemenea, foarte rapid: aproximativ 40 de clădiri de birouri sunt în faza de construcţie, cu o suprafaţă totală de peste 830.000 mp, care va reduce treptat decalajul ofertei în următoarele 24 de luni. Cele mai mari proiecte includ: The Warsaw HUB, Mennica Legacy Tower şi Varso Place - cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană (310 m - 48 etaje).

La sfârşitul primului semestru al acestui an, stocul total de birouri din Budapesta a depăşit 3,6 milioane mp. Piaţa a fost în continuare dominată de proprietari în 2019. Cele mai mari tranzacţii au fost, în general, încheiate de chiriaşi din sectoarele IT, financiar şi farmaceutic şi de către instituţii de stat. Pipeline-ul speculativ, având în vedere spaţiile de birouri care se află în construcţie până în anul 2021, reprezintă un total de 404.000 mp, din care 95.000 mp spaţii de birouri sunt preconizate să fie livrate până la sfârşitul anului 2019.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor. Cu operaţiuni în 68 de ţări, cei 14.000 specialişti întreprinzători lucrează împreună pentru a oferi consultanţă şi servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietăţii pentru chiriaşi, proprietari şi investitori. În 2018, veniturile corporate au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliaţii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15611 / 16802
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...