
Piața de factoring s-a stabilizat la nivelul de 5 miliarde de euro în 2020
17 Martie 2021
BizLawyerDin punct de vedere al nivelului de afaceri al companiilor care au accesat finanțări prin factoring în 2020, cea mai mare pondere o au cele cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 și 50 de milioane de euro (42%).
![]() |
Piața de factoring se menține la aproximativ același nivel ca anul precedent, înregistrând o ușoară creștere. Având în vedere contextul economic cu totul extraordinar al anului 2020, considerăm acest rezultat de stabilizare la un nivel de 5 miliarde de euro unul pozitiv, peste aștepări. Datele reies din studiul de piață anual realizat de către Asociația Română de Factoring (ARF).
Din punct de vedere al nivelului de afaceri al companiilor care au accesat finanțări prin factoring în 2020, cea mai mare pondere o au cele cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 și 50 de milioane de euro (42%). Companiile cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro au reprezentat 36% din piață, în timp ce companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au rulat restul de 22% din volumul creanțelor cesionate in factoring.
Din punct de vedere al nivelului de afaceri al companiilor care au accesat finanțări prin factoring în 2020, cea mai mare pondere o au cele cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 și 50 de milioane de euro (42%). Companiile cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro au reprezentat 36% din piață, în timp ce companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au rulat restul de 22% din volumul creanțelor cesionate in factoring.
“După câțiva ani consecutivi în care am înregistrat creșteri de două cifre ale pieței de factoring, anul trecut piața și-a confirmat maturitatea, reușind să mențină un nivel similar cu anul 2019, în condițiile unei crize economice și medicale globale, neprevazute și pentru care nu a fost nimeni pregătit. Evoluția anului 2020 ar fi fost probabil mai convingatoare dacă nu ar fi fost afectată de factori externi, cum ar fi temperarea producției industriale și a exporturilor de pe anumite piețe sau nivelul redus de investiții interne, din cauza reprioritizării resurselor bugetare spre sectorul medical și social. Dintre aspectele pozitive ale evoluției pieței putem menționa creșterea consumului populației, care a întreținut economia timp de luni bune. Un alt element pozitiv se regăsește în oferta de soluții de factoring, cu impact puternic în piață în ultimii ani si anume produsul de factoring revers, care a înregistrat o creștere de peste 35% , atingând aproape 1,8 miliarde de euro total creanțe gestionate, contribuind la creșterea în ansamblu a volumelor tranzacțiilor domestice gestionate prin factoring, respectiv aproximativ 4,2 miliarde de euro, în creștere cu peste 5%.. Factoringul revers s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, fiind foarte bine primit de piață, și asta pentru că are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu instituția finanțatoare”, declară Bogdan Roșu, președinte ARF.
Din punct de vedere al principalelor sectoare de activitate, în care activează companiile care accesează solutii de factoring, sectorul FMCG rămâne și în 2020 pe primul loc, cu un volum de 1.2 miliarde de euro, cu o creștere de peste 20% față de anul 2019. Pe locul 2 se află sectorul IT&C cu 700 milioane de euro creanțe gestionate prin factoring, cu o creștere de 13% față de anul 2019. Pe al treilea loc din punct de vedere ale volumelor, se situează domeniul intitulat generic „Autovehicule, Utilaje, Echipamente”, cu operațiuni de 693 milioane de euro, în creștere cu 10% față de anul 2019. O radiografie la nivel de produse de factoring ne arată că factoringul intern este dominat de sectorul FMCG și „Electronice si IT&C” (26%, respectiv 16.5% din totalul acestor tranzacții), în timp ce în cadrul tranzacțiilor internationale, „Metale, Chimicale, Apă, Reciclare” contribuie cu peste 56%.
În contextul actual, ARF transmite și un mesaj de prudență către mediul economic
“Pe un scenariu în care criza medicală se prelungește cauzând periodic restricții pentru desfășurarea anumitor activități economice, mediul privat per ansamblu ar putea avea de suferit, poate mai mult ca în 2020, din următoarele considerente: fondurile de la bugetul de Stat pentru susținerea afacerilor, precum și pentru măsuri sociale, vor fi mai puține, multe firme vor avea dificultăți să își onoreze obligațiile de plată a taxelor și impozitelor amânate la scadență pentru 2021, inflația poate avea o evoluție crescătoare afectând negativ consumul, criza resurselor umane se menține și crește presiunea pe costurile salariale din sectorul privat etc. În plan extern, o potențială “încetinire” a cererii de pe piețele principale pentru exportatorii români ar avea un impact negativ asupra pieței de factoring.
Există însă și elemente pozitive care vor susține economia, mediul de afaceri și implicit piața de factoring și aici putem aminti stabilitatea fiscală asumată de Guvern, creșterea la niveluri record a investițiilor, continuarea programului IMM Invest și lansarea programului IMM Factor destinate susținerii activității IMM-urilor etc.
În acest context, ARF transmite un mesaj către companiile din mediul privat să abordeze cu precauție relațiile comerciale cu clienții și furnizorii și să își obțină din timp soluțiile de finanțare, astfel încât să asigure stabilitatea și dezvoltarea afacerii. Evoluția cererii interne poate fi imprevizibilă anul acesta, ca atare este foarte important pentru fiecare companie să își facă în timp util analize și proiecții interne atât privind evoluția vânzărilor, dar mai ales a disponibilului de numerar, să gestioneze cu prudență portofoliul de clienți, astfel încât fluctuațiile cererii să nu le afecteze major activitatea și să se poată adapta rapid. O parte dintre probleme vor pleca și de la gestionarea deficitară a numerarului, multe dintre companii putând intra în blocaje chiar dacă activează într-un context favorabil al pieței, la un anumit moment. Un sprijin consistent în acest sens poate veni din zona instituțiilor care oferă soluții de factoring, fie că vorbim despre bănci sau IFN-uri”, mai explică Bogdan Roșu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 14535 / 19135 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Mirel Rădescu, fost procuror, cel care modelează strategic direcția departamentului de Corporate Investigation și White-Collar Crime al firmei Popescu & Asociații: „Experiența mea în investigarea fraudelor și a criminalității economice mi-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care funcționează mecanismele economice și financiare complexe. În ultimul an am gestionat câteva dintre cele mai provocatoare cazuri din carieră”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...