ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Stabilitate pe piața de factoring la jumătatea anului. Totalul creanțelor gestionate a depășit 2,25 miliarde de euro

03 Septembrie 2020   |   BizLawyer

Din punct de vedere al profilului companiilor care accesează soluții de factoring, în continuare, valoarea cea mai mare a operațiunilor este realizată de companii cu cifra de afaceri de între 5 și 50 de milioane de euro, acestea atingând o pondere 40%, în timp ce firmele cu afaceri peste 50 de milioane de euro au o pondere de 36%, din total piață.

 
 
Asociația Română de Factoring (ARF) a realizat studiul semestrial al pieței de factoring din România din care reiese un foarte ușor avans, de aproximativ 1%, față de aceeași perioadă a anului trecut, totalul creanțelor gestionate prin astfel de structuri, depășind 2,25 miliarde de euro.  Cercetarea ARF are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), dar și estimări ale asociației cu privire la restul jucătorilor din piață. “Constatăm în prima jumătate a anului o stabilizare a pieței de factoring, ca volum total al creanțelor gestionate, cu o mențiune specială pentru factoringul intern, care a înregistrat totuși o creștere importantă datorată consumului populației pe fondul temerilor generate de pandemie, în primul rând în T1, dar și în T2, însă cu o temperare consistentă”, explică Bogdan Roșu, președinte ARF.


La nivelul factorigului intern, volumele realizate de sectorul FMCG au cea mai mare pondere din total, de aproximativ 24%, în valoare absolută însemnând peste 431 milioane de euro. Pe locul doi, cu o pondere de 16%, se află sectorul IT&C, valoarea creanțelor provenite din acest sector și gestionate în factoring ajungând, la mijlocul anului, la aproximativ 290 milioane de euro, în creștere cu aproape 10% față de mijlocul lui 2019. Pe locul al treilea cu o pondere de  12,5% se regăsește domeniul Auto-Utilaje-Echipamente, domeniu care, de altfel, a înregistrat cel mai puternic avans la nivelul întregii piețe de factoring (21% față de mijlocul anului 2019), ajungând la 301 milioane euro total creanțe derulate prin factoring (intern, export plus  import).

În timp ce factoringul intern a înregistrat un avans de 11%, atingând aproximativ 1,9 miliarde euro în prima jumatate a anului, volumul creanțelor derulate prin factoring de export a scăzut cu 28%, iar al celor derulate prin factoring de import cu 43%, pe fondul evoluției economiilor europene partenere.

Finanțările interne prin factoring revers au depășit de 40%  din piața internă

Factoringul invers (Reverse Factoring/Supply Chain Financing) se află într-o creștere constantă, fiind foarte bine receptat de către aderenți. Cifra înregistrată pe acest produs, la nivelul pieței, a depășit în primele 6 luni 744 milioane de euro, în creștere cu 35% față de primul semestru al anului trecut. Factoringul invers este prezent în piață de mai mult de zece ani, dar a fost dezvoltat puternic cu precadere în ultimi cinci. “Acest tip de finanțare este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu furnizorul de factoring partener. În baza structurii agreate între părți, furnizorii își pot încasa facturile imediat dupa emitere, iar beneficiarul (debitorul cedat), inițiatorul programului de factoring invers, se bucură de o optimizare a cash-flow-ului, ambii parteneri suportând costuri extrem de avantajoase, bazate pe situația financiară solidă a beneficiarului. Concret, putem lua exemplul unui producător care furnizează marfă pentru un mare lanț comercial (Key Account). Furnizorul, cu sprijinul și la inițiativa lanțului comercial, poate opta pentru o finanțare a facturii emise către acesta, obținând banii în cont la momentul emiterii, fără a mai aștepta termenul de plată impus prin contractul comercial”, explică Bogdan Roșu.

IMM-urile, în prim plan

Din punct de vedere al profilului companiilor care accesează soluții de factoring, în continuare, valoarea cea mai mare a operațiunilor este realizată de companii cu cifra de afaceri de între 5 și 50 de milioane de euro, acestea atingând o pondere 40%, în timp ce firmele cu afaceri peste 50 de milioane de euro au o pondere de 36%, din total piață.

“Chiar dacă suntem încă rezervați în ceea ce privește evoluția la nivel macroeconomic din a doua parte a anului, rămânem optimiști pe sectorul nostru pentru că în fiecare an am putut observa o creștere consistentă a interesului pentru factoring începând din T3. În plus, prin adoptarea de către Guvern a programului IMM Factor, care stimulează accesul la produsul de factoring cu regres, IMM-urile (care derulează acum doar un sfert din volumele de factoring intern) sunt mai bine informate asupra caracteristicilor produsului de factoring cu regres și sunt astfel încurajate sa apeleze la astfel de soluții. Astfel, în condițiile calibrării corespunzatoare a normelor de aplicare, asupra carora am furnizat către FNGCIMM, la solicitarea acestora, recomandări menite să ușureze implementarea și derularea tranzacțiilor vizate de program, IMM-urile vor putea beneficia de subvenționarea costurilor de factoring pentru următoarele luni, precum și de acces mai facil la finanțare, prin garantarea de către stat a jumătate din suma finanțată. Sperăm că programul IMM Factor va fi primit cu interes și că aceste companii se vor îndrepta mai mult către acest tip de finanțare, care le ajuta în reglarea cash-flow-ului într-o perioadă economică cu foarte multe necunoscute și variabile”, mai explică Bogdan Roșu.

La realizarea estimărilor de piață la nivelul primelor 6 luni din 2020 au contribuit un număr de 11 bănci și instituții financiare nebancare, care oferă servicii de factoring.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13925 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...