
Stabilitate pe piața de factoring la jumătatea anului. Totalul creanțelor gestionate a depășit 2,25 miliarde de euro
03 Septembrie 2020
BizLawyerDin punct de vedere al profilului companiilor care accesează soluții de factoring, în continuare, valoarea cea mai mare a operațiunilor este realizată de companii cu cifra de afaceri de între 5 și 50 de milioane de euro, acestea atingând o pondere 40%, în timp ce firmele cu afaceri peste 50 de milioane de euro au o pondere de 36%, din total piață.
Asociația Română de Factoring (ARF) a realizat studiul semestrial al pieței de factoring din România din care reiese un foarte ușor avans, de aproximativ 1%, față de aceeași perioadă a anului trecut, totalul creanțelor gestionate prin astfel de structuri, depășind 2,25 miliarde de euro. Cercetarea ARF are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), dar și estimări ale asociației cu privire la restul jucătorilor din piață. “Constatăm în prima jumătate a anului o stabilizare a pieței de factoring, ca volum total al creanțelor gestionate, cu o mențiune specială pentru factoringul intern, care a înregistrat totuși o creștere importantă datorată consumului populației pe fondul temerilor generate de pandemie, în primul rând în T1, dar și în T2, însă cu o temperare consistentă”, explică Bogdan Roșu, președinte ARF.
La nivelul factorigului intern, volumele realizate de sectorul FMCG au cea mai mare pondere din total, de aproximativ 24%, în valoare absolută însemnând peste 431 milioane de euro. Pe locul doi, cu o pondere de 16%, se află sectorul IT&C, valoarea creanțelor provenite din acest sector și gestionate în factoring ajungând, la mijlocul anului, la aproximativ 290 milioane de euro, în creștere cu aproape 10% față de mijlocul lui 2019. Pe locul al treilea cu o pondere de 12,5% se regăsește domeniul Auto-Utilaje-Echipamente, domeniu care, de altfel, a înregistrat cel mai puternic avans la nivelul întregii piețe de factoring (21% față de mijlocul anului 2019), ajungând la 301 milioane euro total creanțe derulate prin factoring (intern, export plus import).
În timp ce factoringul intern a înregistrat un avans de 11%, atingând aproximativ 1,9 miliarde euro în prima jumatate a anului, volumul creanțelor derulate prin factoring de export a scăzut cu 28%, iar al celor derulate prin factoring de import cu 43%, pe fondul evoluției economiilor europene partenere.
Finanțările interne prin factoring revers au depășit de 40% din piața internă
Factoringul invers (Reverse Factoring/Supply Chain Financing) se află într-o creștere constantă, fiind foarte bine receptat de către aderenți. Cifra înregistrată pe acest produs, la nivelul pieței, a depășit în primele 6 luni 744 milioane de euro, în creștere cu 35% față de primul semestru al anului trecut. Factoringul invers este prezent în piață de mai mult de zece ani, dar a fost dezvoltat puternic cu precadere în ultimi cinci. “Acest tip de finanțare este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu furnizorul de factoring partener. În baza structurii agreate între părți, furnizorii își pot încasa facturile imediat dupa emitere, iar beneficiarul (debitorul cedat), inițiatorul programului de factoring invers, se bucură de o optimizare a cash-flow-ului, ambii parteneri suportând costuri extrem de avantajoase, bazate pe situația financiară solidă a beneficiarului. Concret, putem lua exemplul unui producător care furnizează marfă pentru un mare lanț comercial (Key Account). Furnizorul, cu sprijinul și la inițiativa lanțului comercial, poate opta pentru o finanțare a facturii emise către acesta, obținând banii în cont la momentul emiterii, fără a mai aștepta termenul de plată impus prin contractul comercial”, explică Bogdan Roșu.
IMM-urile, în prim plan
Din punct de vedere al profilului companiilor care accesează soluții de factoring, în continuare, valoarea cea mai mare a operațiunilor este realizată de companii cu cifra de afaceri de între 5 și 50 de milioane de euro, acestea atingând o pondere 40%, în timp ce firmele cu afaceri peste 50 de milioane de euro au o pondere de 36%, din total piață.
“Chiar dacă suntem încă rezervați în ceea ce privește evoluția la nivel macroeconomic din a doua parte a anului, rămânem optimiști pe sectorul nostru pentru că în fiecare an am putut observa o creștere consistentă a interesului pentru factoring începând din T3. În plus, prin adoptarea de către Guvern a programului IMM Factor, care stimulează accesul la produsul de factoring cu regres, IMM-urile (care derulează acum doar un sfert din volumele de factoring intern) sunt mai bine informate asupra caracteristicilor produsului de factoring cu regres și sunt astfel încurajate sa apeleze la astfel de soluții. Astfel, în condițiile calibrării corespunzatoare a normelor de aplicare, asupra carora am furnizat către FNGCIMM, la solicitarea acestora, recomandări menite să ușureze implementarea și derularea tranzacțiilor vizate de program, IMM-urile vor putea beneficia de subvenționarea costurilor de factoring pentru următoarele luni, precum și de acces mai facil la finanțare, prin garantarea de către stat a jumătate din suma finanțată. Sperăm că programul IMM Factor va fi primit cu interes și că aceste companii se vor îndrepta mai mult către acest tip de finanțare, care le ajuta în reglarea cash-flow-ului într-o perioadă economică cu foarte multe necunoscute și variabile”, mai explică Bogdan Roșu.
La realizarea estimărilor de piață la nivelul primelor 6 luni din 2020 au contribuit un număr de 11 bănci și instituții financiare nebancare, care oferă servicii de factoring.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 16303 / 19133 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Mirel Rădescu, fost procuror, cel care modelează strategic direcția departamentului de Corporate Investigation și White-Collar Crime al firmei Popescu & Asociații: „Experiența mea în investigarea fraudelor și a criminalității economice mi-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care funcționează mecanismele economice și financiare complexe. În ultimul an am gestionat câteva dintre cele mai provocatoare cazuri din carieră”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...