ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața imobiliară în primele nouă luni | Companiile au închiriat circa 290.000 mp de spații birouri în București. 11 branduri de retail au intrat pe piața din România. Cererea nouă a generat aproape jumătate din tranzacțiile cu spații industriale

14 Noiembrie 2019   |   BizLawyer

Orașe precum Sibiu, Brașov, Târgoviște și Târgu Mureș urmează să atragă noi spații de retail până la finalul anului 2020, în timp ce Oradea sau Timișoara au deja cea mai mare densitate la nivel național, de 657, respectiv 604 mp de retail per mia de locuitori.

 
 
Piața imobiliară locală a continuat să înregistreze o evoluție pozitivă și în cel de-al treilea trimestru din 2019, pe toate cele trei sectoare de leasing, arată datele CBRE Research. În primele nouă luni ale anului, s-au tranzacționat aproximativ 290.000 mp pe segmentul de birouri, motorul cererii rămânând companiile din IT&C și industria financiară, în timp ce pe piața de retail un număr de 11 branduri au ales să fie  prezente în România, printre care Victoria’s Secret și Burger King, consiliate de CBRE.

Piața de birouri:
•    Companiile din domeniile IT&C și financiar au generat peste 60% din cererea totală
•    Vestul și centrul Capitalei, preferate de jumătate dintre chiriași


Pe piața spațiilor de birouri, în trimestrul al treilea, companiile au închiriat  peste 84.000 mp, din care 80% a reprezentat cererea netă, excluzând astfel tranzacțiile de tipul renegocieri și reînnoiri de contracte. Cererea din trimestrul al treilea este în creștere cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele CBRE Research. Per total, în primele trei trimestre din 2019 a fost tranzacționată o suprafață de circa 288.000 mp la nivelul Capitalei, cu 17% mai mult decât valoarea înregistrată pentru primele trei trimestre din 2018.

„Analizăm în detaliu cererea din piața de birouri, mergând mai departe de tradiționala măsurare a ofertei și suntem atenți la profilul companiilor și la nevoile angajaților ca și ocupanți de spații și membri ai comunităților din clădirile de birouri. În primele nouă luni din 2019, cea mai mare cerere pentru închirierile de spații de birouri a provenit din partea companiilor din sectoarele Computers & Hi-Tech (47% din cerere) și financiar (16%), care au tranzacționat spații pentru un total de 13.500, respectiv 4.700 de angajați. În ceea ce privește zonele cele mai dinamice, acestea au fost vestul Bucureștiului (cu 31% din volumul tranzacționat) urmat de centru (cu 21%) iar apoi de nord și Pipera (cu câte 19%)”, explică Tudor Ionescu, Head of Advisory & Transaction Services, Office, CBRE România.

Stocul total de spații moderne de birouri din București a ajuns la finalul primelor trei trimestre din 2019 la aproximativ 3,16 milioane mp, peste jumătate fiind clădiri de birouri de clasa A, cu o rată generală de neocupare de 9,3%, în creștere ușoară față de aceeași perioadă a anului trecut.

Din această suprafață, circa 60.000 mp de birouri au fost livrați în trimestrul al treilea, prin intermediul a două proiecte: Expo Business Park, dezvoltat de Portland Trust în zona Expoziției din nordul Capitalei și The Light, dezvoltat de River Development în zona stației de metrou Politehnica, din vestul Bucureștiului. În prezent, vestul și nordul Bucureștiului găzduiesc 50% din stocul total de spații de clasa A, potrivit datelor CBRE Research.

Până la finalul anului, în București se estimează finalizarea a încă 81.600 mp de birouri în șase proiecte, circa 40% din această suprafață fiind deja pre-închiriată. În perioada 2020 - 2021 sunt așteptați să fie finalizați 622.000 mp în 26 de proiecte de birouri, 17% din suprafață fiind pre-contractată.

Piața de retail în primele trei trimestre:
•    11 noi branduri au intrat pe piața din România
•    66.000 mp de retail au fost livrați, peste 90% fiind în orașele regionale


Pe piața de retail din România, 11 noi branduri și-au făcut intrarea în primele nouă luni, dintre care patru doar în trimestru al treilea, potrivit informațiilor CBRE Research.

„După ce în prima jumătate a anului am asistat la intrarea unor branduri precum Victoria’s Secret sau Topshop Topman, în ultimele trei luni alte nume au decis să intre în România, mai precis  Burger King, Falconeri, Marc O’Polo și Longines. Aceste noi branduri au ales Bucureștiul pentru prima locație și au preferat de obicei proiectele de tip centru comercial”, a declarat Carmen Ravon, Head of Advisory & Transaction Services, Retail, CBRE România, companie care a consiliat Victoria’s Secret și Burger King în procesul de intrare pe piața locală.

La nivel național, stocul de retail a ajuns la 3,65 milioane mp după ce în primele trei trimestre au fost livrați 66.200 mp în cadrul unui parc de retail și a trei extinderi, 91% din suprafața nouă fiind situată în orașele regionale. Pentru trimestru al patrulea, CBRE Research estimează a fi finalizată o suprafață 130.800 mp de retail cumulată în șase noi proiecte și două extinderi, 97% din livrări fiind, de asemenea, în orașele regionale.

„Orașe precum Sibiu, Brașov, Târgoviște și Târgu Mureș urmează să atragă noi spații de retail până la finalul anului 2020, în timp ce Oradea sau Timișoara au deja cea mai mare densitate la nivel național, de 657, respectiv 604 mp de retail per mia de locuitori. Deși apropiate din punct de vedere al densității, diferența dintre aceste ultimele două orașe este dată de tipul de proiecte, în Oradea fiind aproape egal raportul dintre centre comerciale și parcuri de retail, în timp ce în Timișoara doar 15% sunt parcuri de retail versus 85% centre comerciale”, a completat Carmen Ravon.

Piața de spații industriale: cererea nouă a generat peste 50% din tranzacții

Pe piața de spații industriale, în primele trei trimestre a fost tranzacționată o suprafață totală de 326.000 mp la nivel național, în creștere cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele CBRE Research.
„Dacă analizăm tipologia tranzacțiilor, observăm că la nivelul primelor trei trimestre, cel mai des întâlnite au fost tranzacțiile care au reprezentat cerere nouă (45% din volumul tranzacționat), ceea ce ne transmite un apetit ridicat pentru noi spații industriale. În ultimul trimestru, am asistat la un interes crescut pentru tranzacțiile de pre-închiriere, care au cumulat peste jumătate din totalul tranzacțiilor. București - Ilfov a rămas cea mai căutată zonă în primele nouă luni, urmată îndeaproape, în special în ultimele trei luni, de orașele din sudul țării, care au absorbit 35% din volumul închiriat”, a afirmat Andrei Jerca, Head of Industrial Services, CBRE România.

Stocul de spații industriale de clasa A și B a ajuns la 4,3 milioane mp la finalul primelor nouă luni din 2019, după ce în perioada iulie – septembrie inclusiv au fost finalizați circa 186.000 mp în 11 proiecte industriale. Până la finalul anului, potrivit datelor CBRE Research, urmează a fi livrați încă 75.000 mp de spații industriale, în șapte proiecte, circa 72% din suprafață fiind deja pre-închiriată.

CBRE România, prin departamentul CBRE Research, realizează constant ample studii și rapoarte de piață dedicate diferitelor segmente imobiliare în care compania este activă: spații de birouri, spații de retail și industriale, atât pentru dezvoltatori și investitori, cât și pentru chiriași sau companii care analizează intrarea pe piața din România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15404 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...