ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Plafonul de preţ la petrol, propus de G7, va avea un impact imediat redus asupra veniturilor Rusiei (Reuters)

24 Noiembrie 2022   |   Agerpres

Estimările arată că exporturile de gaze şi petrol ar reprezenta anul acesta 42% din veniturile Rusiei, aproximativ 11.700 de miliarde de ruble (196 de miliarde de dolari), conform datelor Ministerului de Finanţe de la Moscova, în creştere de la 36% sau 9.100 miliarde de ruble (152 miliarde de dolari) în 2021.

 
 
Plafonarea preţului petrolului rusesc la 65-70 dolari pe baril, propusă de G7 (principalele ţări industrializate din lume), va avea un impact imediat redus asupra veniturilor Moscovei, deoarece în mare parte este în linie cu ceea ce plătesc deja cumpărătorii din Asia, au declarat pentru Reuters surse din industrie, care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Obiectivul introducerii plafonului este să-l priveze pe preşedintele rus Vladimir Putin de venituri pentru finanţarea ofensivei militare în Ucraina, fără a provoca întreruperi majore ale pieţelor petroliere globale, care ar duce la preţuri mai ridicate ale energiei.

Estimările arată că exporturile de gaze şi petrol ar reprezenta anul acesta 42% din veniturile Rusiei, aproximativ 11.700 de miliarde de ruble (196 de miliarde de dolari), conform datelor Ministerului de Finanţe de la Moscova, în creştere de la 36% sau 9.100 miliarde de ruble (152 miliarde de dolari) în 2021.


G7 (principalele ţări industrializate din lume), alături de întreaga Uniunea Europeană şi de Australia, intenţionează să implementeze o plafonare a preţului la petrolul rusesc transportat pe mare din 5 decembrie.

După începerea războiului din Ucraina, în februarie, India a devenit al doilea mare cumpărător după China de petrol rusesc. Rafinăriile din India au luat locul rafinăriilor din ţările care au impus sancţiuni asupra ţiţeiului rusesc sau au anunţat public că nu fac achiziţii, pentru a evita publicitatea negativă.

Unele rafinării din India plătesc pentru ţiţeiul rusesc Ural mai puţin cu aproximativ 25-35 dolari pe baril faţă de nivelul cotaţiei petrolului pe plan internaţional, susţin sursele. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna ianuarie a scăzut miercuri cu 2,95 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 85,41 dolari. În aceste condiţii, preţul ţiţeiului rusesc Ural plătit de rafinăriile din India s-ar situa la 50-60 dolari pe baril, sub nivelul plafonului.

Tot începând cu data de 5 decembrie, UE va interzice importurile de ţiţei rusesc, iar cele de produse petroliere ruseşti din 5 februarie 2023, ceea ce va lipsi Rusia de veniturile importante din petrol şi va forţa unul din cei mai mari producători şi exportatori mondiali de petrol să caute alte pieţe de desfacere.

În plus, planul G7, care este destinat să se adauge embargoului UE, va permite furnizorilor de servicii de shipping să ajute la exportul de petrol rusesc, dar numai la preţuri plafonate mai jos. Şi această măsură ar urma să intre în vigoare tot la data de 5 decembrie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3732 / 15607
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu a asistat compania Respira Verde si fondatorii acesteia cu privire la exit-ul partial catre OMV Petrom. Cristina Man (Partner) a coordonat echipa
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Cele mai multe tranzacții care se fac în momentul actual sunt cele cu investitori strategici care vor să intre pe piața din România sau sunt deja prezenți și vor să își mărească cota de piață. În această perioadă, sell-side sunt fondurile de private equity, iar buy-side sunt strategici. Distressed, aproape deloc
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
Pentru BRD, cea mai bună protecție în materie de Concurență este asigurată de colaborarea dintre echipa internă de juriști și firmele de avocatură | De vorbă cu Ioana Sandu – Cazan, responsabil cu Programul de conformare cu Dreptul Concurenței și Gabriel Marin, Șef Serviciu Litigii în cadrul Departamentului Juridic al băncii, despre politica solidă a băncii și proiectele interesante din acest segment, interacțiunea cu autoritatea de Concurență și colaborarea cu echipele externe de avocați
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
EXCLUSIV - Finanțele plătesc anul acesta peste 2 mil. E avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate în SUA, UK, Belgia, Luxemburg, Franța și Suedia și ce onorarii primește fiecare
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați definitivi
Voicu & Asociații extinde echipa prin cooptarea unor avocați specializați. Daniel Voicu, Avocat Coordonator: Suntem deschiși pentru lărgirea continuă a echipei noastre cu avocați ambitioși recent admiși în Barou
LegiTeam | The Opportunity: Junior Associate, Litigation (DLA Piper)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...