ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Plăţile efectuate de CE în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă au depăşit 150 de miliarde de euro

31 Martie 2023   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, aceasta este o etapă importantă în punerea în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, instrumentul-cheie aflat în centrul planului de redresare NextGenerationEU pentru Europa, în valoare de 800 de miliarde euro. În puţin peste doi ani de la crearea sa, MRR a stimulat reforme şi investiţii transformatoare în toate statele membre ale UE, accelerând tranziţia verde şi cea digitală şi sporind rezilienţa globală a Uniunii.

 
 
După plata unei sume de şase miliarde euro în favoarea Spaniei, Comisia Europeană a informat vineri că până acum a acordat peste 150 de miliarde de euro statelor membre în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).
 
Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, aceasta este o etapă importantă în punerea în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, instrumentul-cheie aflat în centrul planului de redresare NextGenerationEU pentru Europa, în valoare de 800 de miliarde euro. În puţin peste doi ani de la crearea sa, MRR a stimulat reforme şi investiţii transformatoare în toate statele membre ale UE, accelerând tranziţia verde şi cea digitală şi sporind rezilienţa globală a Uniunii.
 
Întrucât punerea în aplicare a MRR continuă la viteză maximă, Comisia a lansat vineri o hartă interactivă online care prezintă proiectele sprijinite de MRR şi puse în aplicare pe teren de statele membre. Harta va spori şi mai mult transparenţa funcţionării MRR şi a impactului său tangibil asupra cetăţenilor, întreprinderilor şi societăţii civile din UE. Harta va fi actualizată periodic pe măsură ce noi informaţii devin disponibile. Aceasta permite efectuarea unui "tur virtual" al implementării planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă ale statelor membre.
 
Harta oferă o imagine de ansamblu a reformelor şi investiţiilor selectate sprijinite de MRR deoarece: indică poziţia lor geografică în statele membre şi oferă informaţii cu privire la situaţia lor actuală, şi anume o scurtă descriere a stadiului implementării, precum şi etapele următoare aferente; oferă acces la informaţii mai detaliate privind proiectele disponibile pe paginile dedicate ţărilor de pe site-ul web al Mecanismului de redresare şi rezilienţă, precum şi la alte resurse online, cum ar fi site-urile web ale planurilor naţionale de redresare şi, dacă sunt disponibile, site-urile web ale proiectelor specifice finanţate prin MRR.
 
În cadrul MRR, statele membre primesc finanţare după finalizarea cu succes a jaloanelor şi a ţintelor convenite în prealabil, care corespund diferitelor etape ale punerii în aplicare a reformelor şi a investiţiilor. Cu toate acestea, includerea unei reforme sau a unei investiţii specifice pe hartă nu implică neapărat faptul că statul membru a primit deja finanţare din MRR pentru proiectul respectiv (de exemplu, este posibil ca un stat membru să fi început deja implementarea proiectului cu finanţare naţională). De asemenea, harta nu aduce atingere niciunei evaluări viitoare efectuate de Comisie cu privire la îndeplinirea jaloanelor sau a ţintelor aferente unui anumit proiect.
 
Proiectele care figurează pe hartă au fost selectate pe baza stadiului de implementare atins. Harta completează şi dezvoltă informaţiile puse la dispoziţia publicului de către statele membre, care sunt responsabile pentru implementarea şi monitorizarea planurilor lor naţionale de redresare şi rezilienţă. Punerea în aplicare a MRR este încă în curs, ceea ce înseamnă că unele proiecte care vor primi finanţare prin MRR nu au fost încă definite. Prin urmare, harta nu urmăreşte să ofere o imagine de ansamblu exhaustivă a proiectelor finanţate prin MRR.
 
Punerea în aplicare a MRR şi îndeplinirea eficientă a obiectivelor sale necesită un nivel ridicat de transparenţă în ceea ce priveşte funcţionarea sa şi utilizarea concretă a finanţării MRR de către statele membre. Pentru a asigura transparenţa, Comisia publică periodic informaţii pe site-ul web dedicat Mecanismului de redresare şi rezilienţă şi a instituit tabloul de bord privind redresarea şi rezilienţa, unde furnizează periodic informaţii actualizate cu privire la plăţile şi progresele înregistrate de statele membre. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6191 / 19518
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...