ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Plăţile efectuate de CE în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă au depăşit 150 de miliarde de euro

31 Martie 2023   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, aceasta este o etapă importantă în punerea în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, instrumentul-cheie aflat în centrul planului de redresare NextGenerationEU pentru Europa, în valoare de 800 de miliarde euro. În puţin peste doi ani de la crearea sa, MRR a stimulat reforme şi investiţii transformatoare în toate statele membre ale UE, accelerând tranziţia verde şi cea digitală şi sporind rezilienţa globală a Uniunii.

 
 
După plata unei sume de şase miliarde euro în favoarea Spaniei, Comisia Europeană a informat vineri că până acum a acordat peste 150 de miliarde de euro statelor membre în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).
 
Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, aceasta este o etapă importantă în punerea în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, instrumentul-cheie aflat în centrul planului de redresare NextGenerationEU pentru Europa, în valoare de 800 de miliarde euro. În puţin peste doi ani de la crearea sa, MRR a stimulat reforme şi investiţii transformatoare în toate statele membre ale UE, accelerând tranziţia verde şi cea digitală şi sporind rezilienţa globală a Uniunii.
 
Întrucât punerea în aplicare a MRR continuă la viteză maximă, Comisia a lansat vineri o hartă interactivă online care prezintă proiectele sprijinite de MRR şi puse în aplicare pe teren de statele membre. Harta va spori şi mai mult transparenţa funcţionării MRR şi a impactului său tangibil asupra cetăţenilor, întreprinderilor şi societăţii civile din UE. Harta va fi actualizată periodic pe măsură ce noi informaţii devin disponibile. Aceasta permite efectuarea unui "tur virtual" al implementării planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă ale statelor membre.
 
Harta oferă o imagine de ansamblu a reformelor şi investiţiilor selectate sprijinite de MRR deoarece: indică poziţia lor geografică în statele membre şi oferă informaţii cu privire la situaţia lor actuală, şi anume o scurtă descriere a stadiului implementării, precum şi etapele următoare aferente; oferă acces la informaţii mai detaliate privind proiectele disponibile pe paginile dedicate ţărilor de pe site-ul web al Mecanismului de redresare şi rezilienţă, precum şi la alte resurse online, cum ar fi site-urile web ale planurilor naţionale de redresare şi, dacă sunt disponibile, site-urile web ale proiectelor specifice finanţate prin MRR.
 
În cadrul MRR, statele membre primesc finanţare după finalizarea cu succes a jaloanelor şi a ţintelor convenite în prealabil, care corespund diferitelor etape ale punerii în aplicare a reformelor şi a investiţiilor. Cu toate acestea, includerea unei reforme sau a unei investiţii specifice pe hartă nu implică neapărat faptul că statul membru a primit deja finanţare din MRR pentru proiectul respectiv (de exemplu, este posibil ca un stat membru să fi început deja implementarea proiectului cu finanţare naţională). De asemenea, harta nu aduce atingere niciunei evaluări viitoare efectuate de Comisie cu privire la îndeplinirea jaloanelor sau a ţintelor aferente unui anumit proiect.
 
Proiectele care figurează pe hartă au fost selectate pe baza stadiului de implementare atins. Harta completează şi dezvoltă informaţiile puse la dispoziţia publicului de către statele membre, care sunt responsabile pentru implementarea şi monitorizarea planurilor lor naţionale de redresare şi rezilienţă. Punerea în aplicare a MRR este încă în curs, ceea ce înseamnă că unele proiecte care vor primi finanţare prin MRR nu au fost încă definite. Prin urmare, harta nu urmăreşte să ofere o imagine de ansamblu exhaustivă a proiectelor finanţate prin MRR.
 
Punerea în aplicare a MRR şi îndeplinirea eficientă a obiectivelor sale necesită un nivel ridicat de transparenţă în ceea ce priveşte funcţionarea sa şi utilizarea concretă a finanţării MRR de către statele membre. Pentru a asigura transparenţa, Comisia publică periodic informaţii pe site-ul web dedicat Mecanismului de redresare şi rezilienţă şi a instituit tabloul de bord privind redresarea şi rezilienţa, unde furnizează periodic informaţii actualizate cu privire la plăţile şi progresele înregistrate de statele membre. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3579 / 16906
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...