ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Prețul aurului, aproape de recordurile istorice: 2.400 de dolari ̸ uncie (analiză)

15 Aprilie 2024   |   BizLawyer

Aurul este un activ foarte atractiv, nu doar pentru investitorii privați, dar și pentru băncile centrale.

 
 
Prețul aurului a crescut de la 1.991 de dolari pe 13 februarie, la aproape 2.400 de dolari pe 12 aprilie. Aceasta este una dintre cele mai pronunțate creșteri ale prețului metalului galben. Însă, potrivit experților grupului Tavex, cu activitate în segmentul aurului de investiții, este foarte probabil să existe încă loc de creștere.

„Creșterea semnificativă a prețului aurului din ultimele săptămâni a agitat lumea financiară. Deși prețul aurului atinge niveluri record, de 2.400 de dolari pe uncie troy, nu depășește cu adevărat valorile anterioare. De cele mai multe ori, ne uităm la prețul internațional al aurului, fără a lua în calcul inflația. Dacă ajustăm prețul aurului la inflație, prețul actual de 2.400 de dolari mai are doar puțin până la nivelul de 2.467 de dolari atins în august 2020. Valoarea actuală este chiar mai mică decât maximul istoric atins în anii ’80 – peste 2.600 de dolari, ajustat la inflație”, spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie, al Tavex România.

 
Nu doar că prețul aurului are un potențial semnificativ de creștere înainte de a atinge cu adevărat un nou record, dar este și foarte probabil, datorită situației economice în care se regăsește lumea astăzi. Tendința prețului aurului este de a se situa în intervalul 2.400 – 2.600 de dolari, dar acest lucru nu înseamnă că nu vom vedea creșteri dincolo de acest interval, sunt de părere experții Tavex. De altfel, datele indică faptul că băncile centrale ale țărilor BRICS cumpără aur într-un ritm frenetic și pariază pe aur pentru a-și proteja bogăția financiară de erodarea valorii banilor fiat. Anii 2022 și 2023 au marcat cele mai voluminoase achiziții din ultimele decenii, ambii ani marcând peste 1.000 de tone de aur cumpărate de băncile centrale.

Ce influențează prețul aurului?

Prețul aurului este corelat cu puterea de cumpărare a banilor, dobânzile reale, și, astfel, cu politica monetară. Vorbim în special de politica Rezervei Federale, banca centrală a SUA (Fed). În urma valului inflaționist din 2021-2022, Fed a început să majoreze dobânzile, iar astăzi acestea se află la 5,25-5,5%, spre deosebire de 0,25% la începutul anului 2022. Totodată, randamentul obligațiunilor americane pe zece ani este astăzi de peste 4,5%, comparat cu 1-2% în 2021.

Rezerva Federală SUA nu își permite să taie dobânzile, datorită inflației ridicate. În același timp, nu le poate menține la actualele valori ridicate (peste 5%), deoarece riscă o îndatorare excesivă a SUA. Fiecare punct procentual adaugă aproximativ 723 de miliarde de dolari la datoria publică federală și destabilizează sistemul financiar. Pe scurt, inflația nu poate fi controlată, iar deprecierea banilor fiat, deci și a activelor de rezervă precum dolarul american, vor continua.

Mai mult decât atât, majorarea dobânzilor din 2022 încoace a devalorizat activele emise în trecut, în cantități colosale, cu precădere în perioada pandemiei. Această devalorizare a dus la multiple falimente ale diverselor bănci americane în urmă cu un an, începute cu Silicon Valley Bank. Situația ar fi putut să iasă de sub control și să prezinte riscul de repetare a falimentelor bancare din 2008, dacă Fed nu ar fi intervenit urgent. Orice creștere suplimentară a dobânzilor ar exacerba problema devalorizării activelor.

Pe de altă parte, va fi foarte dificil ca dobânzile să fie reduse și menținute la niveluri apropiate de zero. Astfel de dobânzi scăzute ar însemna dobânzi reale negative, iar cumpărătorii majori ai titlurilor de stat americane nu ar mai fi dispuși să accepte randamente negative. China, al doilea cel mai mare cumpărător de titluri de stat americane din lume, scapă în mod semnificativ de cantități masive de obligațiuni americane de câțiva ani încoace, iar aceasta este doar o parte a unui proces îndelungat.

Actualmente, China deține titluri de stat americane în valoare de aproape 800 de miliarde de dolari, în comparație cu peste 1.300 de miliarde de dolari în urmă cu zece ani. Doar între ianuarie 2022 și decembrie 2023, deținerile de obligațiuni americane ale Chinei au scăzut cu peste 200 de miliarde de dolari. Pe scurt, Fed se află între ciocan și nicovală, mai ales atât timp cât condițiile economice și geopolitice globale nu se schimbă urgent.

Ce poate urma?

Astfel, în contextul actual, inflația nu poate fi controlată în totalitate. Creșterile anuale de preț în țări dezvoltate, precum SUA, au șanse prea mici să se situeze sub 2%, ca înainte de pandemie, și vor rămâne semnificativ mai mari. În aceeași ordine de idei, vom trăi într-o lume în care inflația este relativ ridicată (4-5%), iar dobânzile vor fi și ele relativ mari (2-4%). Deși relativ mari, dobânzile nu vor exceda inflația, iar, astfel, valoarea banilor va continua să scadă, iar randamentul obligațiunilor guvernamentale va rămâne negativ.

Într-un asemenea scenariu, în special considerând tensiunile geopolitice, aurul este un activ foarte atractiv, nu doar pentru investitorii privați, dar și pentru băncile centrale.

Despre Tavex
Fiind cel mai mare comerciant de aur de investiții din Europa de Nord și un jucător din ce în ce mai important pe piața din România și Europa de Sud-Est, Tavex este un membru important al Grupului Tavex din 1991. Tavex și-a deschis porțile în România în 2019 și are deja trei birouri în București și unul în Cluj. Tavex oferă produse de investiții de înaltă calitate din aur fizic, argint și valută. Compania este specializată în oferirea de aur de investiții, inclusiv monede de aur și lingouri de aur, precum și argint de investiții, având în același timp condiții atractive de schimb pentru cele peste 55 de tipuri de monede.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2274 / 18993
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...