ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiect rectificare bugetară: Deficitul bugetului consolidat se majorează cu 2,649 miliarde lei

11 August 2022   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, veniturile rezultate din impozitul pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale vor creşte cu 447 milioane lei, în timp ce veniturile nefiscale vor fi de +2,465 miliarde de lei.

 
 
Veniturile bugetului general consolidat se vor majora, pe sold, cu suma de 29,941 miliarde de lei, cheltuielile cu 32,591 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va creşte cu suma de 2,649 miliarde de lei, conform proiectului de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Veniturile bugetului de stat pe anul 2022 se vor majora pe sold cu suma de 21,493 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului de stat pe anul 2022 vor creşte pe sold cu 26,447 miliarde de lei.


Conform Notei de fundamentare, influenţele se reflectă, în principal, pe mai multe categorii de venituri, respectiv impozit pe profit (+4,018 miliarde lei), alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane fizice (+126 milioane lei), Taxa pe valoarea adăugată (+5,541 miliarde de lei, din care 2,069 miliarde lei sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale), accize (-1,97 miliarde lei).

"Scăderea accizelor încasate în primul semestru al anului 2022 este atenuată de efectul pozitiv al măsurii de majorare a nivelului accizelor la produsele din tutun (ţigarete, tutun încălzit şi lichide cu conţinut de nicotine destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic) şi alcool (O.G. nr. 16/2022)", precizează ministerul de resort.

De asemenea, majorarea veniturilor bugetului de stat se va datora altor impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii (+11,300 miliarde de lei, ca urmare a evoluţiei impozitului pe veniturile suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor în sectorul gazelor naturale, de +8,1 miliarde lei, şi a impozitului aplicat asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică în conformitate cu Legea nr.259/2021 - de +3,2 miliarde lei).

În acelaşi timp, taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi vor avea un plus de 920,4 milioane lei, influenţate de evoluţia veniturilor din taxele pentru jocurile de noroc şi de menţinerea estimărilor din Legea nr.317/2021 privind încasarea în anul 2022 a veniturilor aferente valorificării frecvenţelor radio în noile benzi de frecvenţe armonizate la nivel european pentru sisteme de comunicaţii mobile terestre de bandă largă 5G.

Potrivit sursei citate, veniturile rezultate din impozitul pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale vor creşte cu 447 milioane lei, în timp ce veniturile nefiscale vor fi de +2,465 miliarde de lei.

"Majorarea veniturilor nefiscale cu 2,7 miliarde lei se datorează, în principal, evoluţiei redevenţelor petroliere (efect al creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale) şi dividendelor aferente exerciţiului financiar al anului 2019 şi 2020 efectuate de către CEC Bank. Această majorare a veniturilor este atenuată cu 0,7 miliarde lei de compensaţia la carburanţi pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină (O.U.G. nr. 106/2022)", se menţionează în document.

Totodată, majorarea veniturilor bugetului de stat este influenţată, în principal, de evoluţia indicatorilor macroeconomici pe anul 2022, în care ritmul de creştere a PIB nominal a fost revizuit în creştere la 16,1%, a încasărilor la bugetul de stat, a ultimelor modificări legislative aprobate cu aplicare în anul curent, a veniturilor aferente sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului, devenite executorii (0,6 miliarde lei), precum şi de măsurilor preconizate de îmbunătăţire a colectării taxelor şi impozitelor (ţinta de 3,5 miliarde lei, din care un miliard lei la TVA, un miliard lei la accize şi un miliard lei la contribuţii de asigurări).

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului de stat, preconizat a creşte, pe sold, cu 26,447 miliarde de lei, proiectul de Ordonanţă referitor la rectificarea bugetară pe anul 2022 menţionează că influenţele vor fi, după cum urmează: cheltuielile de personal majorate cu 1,623 miliarde de lei, cheltuielile cu bunuri şi servicii (-532 milioane lei), cheltuielile cu dobânzile (+3,999 miliarde de lei), cheltuielile cu subvenţiile (+2,819 miliarde lei), transferurile între unităţi ale administraţiei publice (+2,559 miliarde lei), Alte transferuri (+2,700 miliarde de lei), proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare (+70 milioane lei), cheltuielile cu asistenţa socială (+7,893 miliarde lei), proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (+1,659 miliarde lei), Alte cheltuieli (+461,3 milioane lei), proiecte cu finanţare din sumele reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă aferentă PNRR (+34,8 milioane lei), proiecte cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR (1,820 miliarde lei), Fondurile de rezervă (un miliard de lei), cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă (-67,4 milioane lei), cheltuielile de capital (+194,4 milioane lei) şi împrumuturile acordate (+200 milioane lei).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 4312 / 14850
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
Ce oferă Reff & Asociații tinerilor absolvenți și care sunt cerințele | Membrii juniori sunt alocați pe echipe, fiecare dintre ei are un buddy pentru primele săptămâni și un coach, care să le fie alături de-a lungul experienței lor profesionale. Georgiana Singurel, Partener: Ei vor lucra cu avocați experimentați, care îi vor ghida în procesul de dezvoltare, vor beneficia de diferite traininguri și pot accesa programe de dezvoltare și creștere în cadrul rețelei internaționale Deloitte
Noi avocați colaboratori coordonatori în cadrul PNSA. Alexandru Stan și Răzvan Alexandru Popa fac un pas înainte în carieră
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Promovări în prima linie la Wolf Theiss | Adelina Iftime-Blăgean, coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii în cadrul biroului din Bucureşti, intră în rândul partenerilor. Promovarea nu reprezintă doar o recunoaștere la nivel personal, ci onorează și efortul colectiv al echipei locale
LegiTeam: MPR|Partners is looking for consultancy lawyers
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Curs online, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie
Saga ‘Micula vs Statul român - partea întâi’, a ajuns la final | Tribunalul arbitral a declarat închisă procedura cererii de interpretare a hotărârii arbitrale pronunțată în litigiul ICSID - ARB ̸ 05 ̸ 20. Frații Micula nu recunosc respectarea integrală a acesteia și cer executarea silită a României în SUA pentru cca. 100 milioane USD. Ce avocați au fost în acest arbitraj și ce onorarii au primit
Cum te poți alătura firmei Mitel & Asociații ca tânăr stagiar și ce te așteaptă după | Magda Dima, Partener: ”Vrem să atragem jucători de echipă determinați și pasionați, viitori profesioniști ai Dreptului compatibili cu cerințele, standardele și principiile societății. Ne dorim alături avocați deschiși, care se pot adapta la situații neprevăzute, sunt proactivi, competitivi și conștienți de responsabilitatea pe care o au față de clienți”
Avocatul joacă unul dintre cele mai importante roluri pentru păstrarea echilibrului în democrație, însă profesia a cunoscut o pierdere constantă a prestanței în raport cu rolul său în societate și în statul de drept | Octavian Popescu: Cred că toți cei implicați în conducerea profesiei trebuie să promoveze politici care să aibă aptitudinea de a crea și menține independența acestei profesii. Scopul comun este dezvoltarea avocaturii și menținerea statutului de elită intelectuală
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...