ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiect rectificare bugetară: Deficitul bugetului consolidat se majorează cu 2,649 miliarde lei

11 August 2022   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, veniturile rezultate din impozitul pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale vor creşte cu 447 milioane lei, în timp ce veniturile nefiscale vor fi de +2,465 miliarde de lei.

 
 
Veniturile bugetului general consolidat se vor majora, pe sold, cu suma de 29,941 miliarde de lei, cheltuielile cu 32,591 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va creşte cu suma de 2,649 miliarde de lei, conform proiectului de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Veniturile bugetului de stat pe anul 2022 se vor majora pe sold cu suma de 21,493 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului de stat pe anul 2022 vor creşte pe sold cu 26,447 miliarde de lei.


Conform Notei de fundamentare, influenţele se reflectă, în principal, pe mai multe categorii de venituri, respectiv impozit pe profit (+4,018 miliarde lei), alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane fizice (+126 milioane lei), Taxa pe valoarea adăugată (+5,541 miliarde de lei, din care 2,069 miliarde lei sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale), accize (-1,97 miliarde lei).

"Scăderea accizelor încasate în primul semestru al anului 2022 este atenuată de efectul pozitiv al măsurii de majorare a nivelului accizelor la produsele din tutun (ţigarete, tutun încălzit şi lichide cu conţinut de nicotine destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic) şi alcool (O.G. nr. 16/2022)", precizează ministerul de resort.

De asemenea, majorarea veniturilor bugetului de stat se va datora altor impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii (+11,300 miliarde de lei, ca urmare a evoluţiei impozitului pe veniturile suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor în sectorul gazelor naturale, de +8,1 miliarde lei, şi a impozitului aplicat asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică în conformitate cu Legea nr.259/2021 - de +3,2 miliarde lei).

În acelaşi timp, taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi vor avea un plus de 920,4 milioane lei, influenţate de evoluţia veniturilor din taxele pentru jocurile de noroc şi de menţinerea estimărilor din Legea nr.317/2021 privind încasarea în anul 2022 a veniturilor aferente valorificării frecvenţelor radio în noile benzi de frecvenţe armonizate la nivel european pentru sisteme de comunicaţii mobile terestre de bandă largă 5G.

Potrivit sursei citate, veniturile rezultate din impozitul pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale vor creşte cu 447 milioane lei, în timp ce veniturile nefiscale vor fi de +2,465 miliarde de lei.

"Majorarea veniturilor nefiscale cu 2,7 miliarde lei se datorează, în principal, evoluţiei redevenţelor petroliere (efect al creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale) şi dividendelor aferente exerciţiului financiar al anului 2019 şi 2020 efectuate de către CEC Bank. Această majorare a veniturilor este atenuată cu 0,7 miliarde lei de compensaţia la carburanţi pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină (O.U.G. nr. 106/2022)", se menţionează în document.

Totodată, majorarea veniturilor bugetului de stat este influenţată, în principal, de evoluţia indicatorilor macroeconomici pe anul 2022, în care ritmul de creştere a PIB nominal a fost revizuit în creştere la 16,1%, a încasărilor la bugetul de stat, a ultimelor modificări legislative aprobate cu aplicare în anul curent, a veniturilor aferente sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului, devenite executorii (0,6 miliarde lei), precum şi de măsurilor preconizate de îmbunătăţire a colectării taxelor şi impozitelor (ţinta de 3,5 miliarde lei, din care un miliard lei la TVA, un miliard lei la accize şi un miliard lei la contribuţii de asigurări).

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului de stat, preconizat a creşte, pe sold, cu 26,447 miliarde de lei, proiectul de Ordonanţă referitor la rectificarea bugetară pe anul 2022 menţionează că influenţele vor fi, după cum urmează: cheltuielile de personal majorate cu 1,623 miliarde de lei, cheltuielile cu bunuri şi servicii (-532 milioane lei), cheltuielile cu dobânzile (+3,999 miliarde de lei), cheltuielile cu subvenţiile (+2,819 miliarde lei), transferurile între unităţi ale administraţiei publice (+2,559 miliarde lei), Alte transferuri (+2,700 miliarde de lei), proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare (+70 milioane lei), cheltuielile cu asistenţa socială (+7,893 miliarde lei), proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (+1,659 miliarde lei), Alte cheltuieli (+461,3 milioane lei), proiecte cu finanţare din sumele reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă aferentă PNRR (+34,8 milioane lei), proiecte cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR (1,820 miliarde lei), Fondurile de rezervă (un miliard de lei), cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă (-67,4 milioane lei), cheltuielile de capital (+194,4 milioane lei) şi împrumuturile acordate (+200 milioane lei).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 496 / 20442
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
Perspectiva Fuziunilor & Achizițiilor în 2023, raport CMS & Mergermarket | Mediul de afaceri este optimist, în ciuda condițiilor dificile ale pieței. Horea Popescu, Coordonatorul practicii la nivel CEE: Activitatea în regiunea noastră a avut o creștere constantă de aproximativ 10%. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
SIMION & BACIU câștigă premiul ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2022. Ana-Maria Baciu, Managing Partner: Avocații și consilierii în proprietate intelectuală din cadrul firmei se remarcă printr-o combinație echilibrată de precizie profesională, un serviciu client personalizat și un mod de gândire care ia în considerare întreg contextul de business al clientului. Abilitățile și dedicarea echipei au făcut posibilă obținerea acestei distincții
Avocații din practica de Dispute Resolution & Litigation de la Mitel & Asociații lucrează cu motoarele turate | Magda Dima (Partener), coordonatoarea departamentului: „Tabloul litigiilor” arată promițător ca volum, complexitate și tonus al echipei. Firma a obținut rezultate remarcabile, anul acesta, în spețe sofisticate
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA | “Probleme practice în legătură cu existența și efectele convenției arbitrale”
RTPR a asistat BERD în finanțarea de 25 mil. EUR acordată Băncii Transilvania
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Secretarul Arbitral (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...