ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Riscurile de recesiune în zona euro au crescut ca urmare a majorării dobânzilor

22 Septembrie 2023   |   Agerpres

Este vorba de o cifră sub pragul de 50 de puncte care separă o creştere de o contracţie a economiei iar analiştii de la Hamburg Commercial Bank estimează că economia zonei euro se va contracta cu 0,4% în acest trimestru, o performanţă mai slabă decât stagnarea preconizată de analiştii intervievaţi de Reuters.

 
 
Economia zonei euro este posibil să se contracte în trimestrul al treilea şi nu va reveni pe creştere prea curând, în contextul în care efectele campaniei de majorare a dobânzilor încep să devină mai clare, arată rezultatele unui sondaj publicat vineri, transmite Reuters.
 
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global, şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a crescut în luna septembrie până la 47,1 puncte, de la o valoare de 46,7 puncte în luna august, cea mai redusă valoare din ultimele 33 de luni.
 
Este vorba de o cifră sub pragul de 50 de puncte care separă o creştere de o contracţie a economiei iar analiştii de la Hamburg Commercial Bank estimează că economia zonei euro se va contracta cu 0,4% în acest trimestru, o performanţă mai slabă decât stagnarea preconizată de analiştii intervievaţi de Reuters.
 
"Scenariul unei recesiuni este din ce în ce mai clar în zona euro. Spre deosebire de situaţia din iarna dintre 2022/23 slăbiciunile economice nu sunt concentrate numai în Germania, care a fost afectată în mod deosebit de preţurile mari la energie. Majorarea dobânzii de referinţă a BCE cu 450 de puncte de bază încetineşte economiile în toate ţările din zona euro", spune Christoph Weil, analist la Commerzbank.
 
Primele două economii din zona euro sunt principalele motive ale încetinirii activităţii economice, potrivit S&P Global. Încetinirea activităţii economice în Germania, cea mai mare economie a Europei, arată spre o contracţie din cauza unui declin susţinut al cererii pentru bunuri şi servicii. Între timp sectorul serviciilor din Franţa a înregistrat o contracţie severă în luna septembrie, în contextul în care diminuarea cererii şi comenzilor noi a afectat a doua mare economie din zona euro.
 
Inflaţia ridicată şi creşterea economică modestă au determinat BCE să majoreze dobânda de referinţă pentru a zecea oară la rând. Ca urmare a decizie adoptate săptămâna trecută, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a ajuns la 4%, cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-şi depozita numerarul în siguranţă la BCE. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2305 / 17114
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...