ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România apreciază că implementarea mecanismului de reglare a preţurilor pe piaţa de energie ar trebui să fie flexibilă şi rapidă (minister)

26 Octombrie 2022   |   Agerpres

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Dan-Dragoş Drăgan, a participat marţi, la reuniunea Consiliului Energiei, organizată la Luxemburg.

 
 
România apreciază propunerea privind mecanismul de reglare a preţurilor pe piaţa de energie şi consideră că implementarea sa ar trebui să fie flexibilă şi rapidă pentru a atinge obiectivul european de reducere a preţului la gaze, şi implicit, la energia electrică pentru consumatori.
 
Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Dan-Dragoş Drăgan, a participat marţi, la reuniunea Consiliului Energiei, organizată la Luxemburg.
 
Pe agenda reuniunii s-au aflat dezbaterea măsurilor din noul pachet propus de Comisia Europeană la data de 18 octombrie 2022 vizând preţurile la gaze naturale, precum şi discuţii pe marginea normelor juridice privind reglementarea pieţei hidrogenului aflate în curs de negociere la nivelul Consiliului.
 
"În ceea ce priveşte preţurile excesive la gazele naturale, COM propune introducerea unor limite de preţ pe platformele de tranzacţionare a derivativelor, formarea unui nou indice de referinţă pentru a reflecta tranzacţiile cu LNG şi stabilirea unui mecanism de corecţie a preţurilor de tranzacţionare a gazului în caz de nevoie. România apreciază propunerea privind acest mecanism de reglare a preţurilor pe piaţă şi consideră că implementarea sa ar trebui să fie flexibilă şi rapidă pentru a atinge obiectivul european de reducere a preţului la gaze, şi implicit, la energia electrică pentru consumatori", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Energiei.
 
În contextul actualei crize energetice, acestea au dezbătut posibile măsuri cu aplicare urgentă pentru ameliorarea preţurilor ridicate la energie electrică şi gaze naturale, pe marginea noului pachet propus de Comisie. Pachetul include o comunicare privind urgenţa energetică, opţiuni pentru intervenţie în piaţă, şi pregătire pentru iarnă precum şi o propunere de Regulament al Consiliului care vizează noi măsuri de stabilizare a pieţelor, de achiziţie în comun a gazelor naturale şi de solidaritatea între SM.
 
"România a salutat obiectivul de operaţionalizare a platformei energetice europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale în prima parte a anului 2023 pentru a fi utilizată în cadrul demersurilor de reumplere a depozitelor pentru iarna 2023-2024. Elementele tehnice privind funcţionarea platformei sunt în curs de negociere la nivelul SM", precizează sursa citată.
 
Potrivit Ministerului Energiei, pe termen mediu, România, alături de alte state membre, şi-a reafirmat susţinerea pentru o plafonare a preţului la toate tranzacţiile cu gaze naturale pe piaţa europeană, măsură ce ar include gazul utilizat pentru producerea de energie electrică, pentru încălzire şi pentru aplicaţii industriale.
 
Totodată, România a solicitat elaborarea de către Comisia Europeană a unui astfel de mecanism cât mai curând pentru a obţine o reducere efectivă a preţurilor precum şi modificarea design-ului pieţei de energie electrică pentru a permite decuplarea preţului la gazul natural de preţul energiei electrice.
 
În perioada imediat următoare, statele membre vor negocia proiectul de Regulament al Consiliului privind implementarea acestor măsuri în perspectiva obţinerii unui acord politic sfârşitul lunii noiembrie 2022.
 
Miniştrii Energiei din statele membre au avut un schimb de opinii pe marginea normelor aplicabile pentru piaţa hidrogenului, oferind linii directoare pentru continuarea negocierilor la nivel Consiliului. Pachetul urmăreşte să faciliteze integrarea gazelor din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon în reţeaua de gaze existentă.
 
"Dezvoltarea unei pieţe a hidrogenului în UE reprezintă obiectivul Strategiei europene pentru hidrogen şi o componentă importantă a planului REPowerEU, cu efecte directe asupra decarbonizării sectoarelor cu emisii ridicate (industrie şi transport). România susţine o abordare neutră din punct de vedere tehnologic cu privire la producerea de hidrogen, fiind importantă utilizarea tuturor surselor regenerabile şi cu emisii scăzute de carbon disponibile în UE. În acest sens, România, alături de alte 7 state membre, a transmis propuneri concrete Comisiei Europene în cadrul unui demers comun pentru luarea în calcul a producţiei domestice de hidrogen pentru a evita crearea unor noi dependenţe de importuri din state terţe. La nivel naţional este în curs de elaborare strategia naţională pentru promovarea producţiei de hidrogen curat. Obiectivul asumat de România prin PNRR vizează punerea în funcţiune a unei capacităţi de minimum 100 MW de producţie hidrogen verde în electrolizoare, cu un volum generat estimat de cel puţin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil, până în Q4 2025", arată ministerul de resort.
 
Pe de altă parte, statele membre au ajuns la un acord politic pe marginea Directivei revizuite privind performanţa energetică a clădirilor. Acordul politic va permite Consiliului să intre în negocieri inter-instituţionale cu Parlamentul European. Directiva prevede măsuri privind sustenabilitatea clădirilor rezidenţiale şi publice, eficienţă energetică, instalarea de capacităţi de producţie din surse regenerabile, pe baza unei analize cost-beneficiu, obiectivul final fiind zero emisii în sectorul clădirilor până în 2050.
 
România a promovat şi obţinut în cadrul negocierilor un grad crescut de flexibilitate cu privire la implementarea măsurilor la nivel naţional, în funcţie de specificităţile locale.
 
De asemenea, în cadrul reuniunii ministeriale, Comisia Europeană a prezentat elemente actuale privind situaţia aprovizionării cu energie electrică şi gaze naturale în Ucraina şi Republica Moldova. În acest context, România a informat asupra măsurilor de solidaritate adoptate pentru a asigura aprovizionarea pentru Republica Moldova. Pentru asigurarea securităţii energetice regionale, România a pledat pentru acordarea de suport în spirit de solidaritate de către toate statele membre, fiind importantă identificarea unor soluţii pe termen lung pentru aprovizionarea cu energie şi gaz a Republicii Moldova şi a Ucrainei. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6116 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...