ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu BCG: Își poate reveni piața globală de fuziuni și achiziții în 2024? A doua jumătate a acestui an indică o recuperare mixtă

12 August 2024   |   BizLawyer

Valoarea globală a activității M&A în prima jumătate a anului 2024 a fost de 1 trilion de dolari * Noul indice BCG care măsoară așteptările privind activitatea de fuziuni și achiziții (M&A) indică o piață globală stabilă în următoarele șase luni * Bazat pe indicatori de piață și analiza percepției executivilor și investitorilor susținută de GenAI, indicele va oferi perspective lunare asupra direcției pieței M&A.

 
 
Piața de M&A a fost mai activă în prima jumătate a anului 2024 comparativ cu primele șase luni ale anului 2023, dar recuperarea sa de la minimul de anul trecut a fost mai lentă decât se anticipa. Valoarea globală a activității M&A în prima jumătate a anului 2024 a fost de 1 trilion de dolari, cu mult sub media pe zece ani de 1,5 trilioane de dolari, conform unui nou studiu al Boston Consulting Group (BCG).

Indicele de sentiment M&A, care furnizează lunar o actualizare cu privire la interesul părților implicate în fuziuni, achiziții și exit-uri pentru următoarele șase luni, indică o perspectivă mixtă pentru restul anului 2024. Deși valoarea actuală a indicelui de 78 este sub media pe zece ani de 100, piața de M&A și-a revenit deja semnificativ de la punctul minim de 62 din august 2023. Regional, activitatea în Europa pare în creștere, în special în sectoare precum energie, materiale și tehnologie, media și telecomunicații. În același timp, regiunea Asia-Pacific, cu proponderență sectorul industrial, cunoaște cel mai puternic declin.


„M&A a ajuns să facă parte din trusa de instrumente strategice a fiecărui CEO,” a spus Balazs Zoletnik, Partener BCG, biroul din Budapesta. „Totuși, în contextul incertitudinii economice, al îngrijorărilor legate de inflație și politică monetară și al provocărilor de reglementare și geopolitice, este mai dificil ca niciodată pentru factorii de decizie să formuleze planuri fiabile.”

Activitatea de M&A cunoaște cel mai puternic avânt în Europa, în timp ce regiunea Asia-Pacific atinge un minim al ultimului deceniu

Diferențele regionale din primele șase luni ale anului 2024 au fost semnificative:

►    America de Nord și America de Sud: Tranzacțiile în această regiune au avut o valoare totală de 647 miliarde de dolari, o creștere de aproximativ 14% față de prima jumătate a anului 2023. America de Nord a reprezentat 61% din activitatea globală totală de M&A.
►    Europa: Valoarea M&A în Europa a totalizat 255 miliarde de dolari, o creștere de 23% comparativ cu primele șase luni ale anului trecut. Valoarea tranzacțiilor în Marea Britanie a crescut cu 185%, având cea mai mare cotă de realizare a tranzacțiilor din Europa. Valoarea tranzacțiilor a crescut și în Suedia (138%), Spania (19%) și Republica Cehă (196%), în timp ce Franța (-25%) și Germania (-32%) au înregistrat scăderi.
►    Asia-Pacific: Valoarea tranzacțiilor în Asia-Pacific a scăzut cu 40% la un minim de 11 ani, atingând valoarea de 117 miliarde de dolari. Totalul regional reflectă scăderi în Japonia (-67%), China (-36%), Coreea de Sud (-16%) și Australia (-39%). Singurele excepții reprezintă India (55%), Singapore (41%) și Malaysia (266%).

Factorii determinanți pentru restul anului 2024

Multe dintre tendințele evidențiate în Raportul BCG continuă să susțină o perspectivă pozitivă pentru activitatea de M&A.

Cursa pentru obținerea accesului la AI și alte tehnologii emergente vor motiva probabil multe tranzacții în anii următori. În plus, ESG, decarbonizarea și tranziția energetică în sensul larg, vor determina companiile să achiziționeze capabilități, tehnologii și alte active care să-i ajute în atingerea obiectivelor.

Recuperarea nivelurilor de evaluare în majoritatea sectoarelor prezintă un alt avantaj semnificativ, făcând mai ușor pentru cumpărători și vânzători să cadă de acord asupra unui preț de achiziție. În același timp, volatilitatea a scăzut, oferind un cadru mai stabil pentru luarea deciziilor.

Despre indicele de sentiment M&A al BCG

Indicele de sentiment M&A utilizează o metodologie proprie pentru a determina valoarea indicelui de sentiment M&A, aplicând decenii de cercetare și expertiză ale BCG, prin analiza a peste 900.000 de tranzacții.

Pentru a determina valoarea indicelui în fiecare lună, BCG va analiza factorii fundamentali ai activității M&A, precum încrederea în afaceri, nivelurile de evaluare și ratele dobânzii și va aplica capacități avansate de AI generativ pentru a evalua sentimentul executivilor și investitorilor față de M&A din comunicările corporative.

BCG va actualiza indicele în a patra marți a fiecărei luni. Caracteristicile interactive ale indicelui permit părților interesate în tranzacții să determine sentimentul la nivel global și pe regiuni, dar și pe sectoare individuale.

Pentru informații mai detaliate privind indicele de sentiment M&A al BCG accesați aici.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2221 / 19577
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...