
Studiu BCG: Își poate reveni piața globală de fuziuni și achiziții în 2024? A doua jumătate a acestui an indică o recuperare mixtă
12 August 2024
BizLawyerValoarea globală a activității M&A în prima jumătate a anului 2024 a fost de 1 trilion de dolari * Noul indice BCG care măsoară așteptările privind activitatea de fuziuni și achiziții (M&A) indică o piață globală stabilă în următoarele șase luni * Bazat pe indicatori de piață și analiza percepției executivilor și investitorilor susținută de GenAI, indicele va oferi perspective lunare asupra direcției pieței M&A.
![]() |
Piața de M&A a fost mai activă în prima jumătate a anului 2024 comparativ cu primele șase luni ale anului 2023, dar recuperarea sa de la minimul de anul trecut a fost mai lentă decât se anticipa. Valoarea globală a activității M&A în prima jumătate a anului 2024 a fost de 1 trilion de dolari, cu mult sub media pe zece ani de 1,5 trilioane de dolari, conform unui nou studiu al Boston Consulting Group (BCG).
Indicele de sentiment M&A, care furnizează lunar o actualizare cu privire la interesul părților implicate în fuziuni, achiziții și exit-uri pentru următoarele șase luni, indică o perspectivă mixtă pentru restul anului 2024. Deși valoarea actuală a indicelui de 78 este sub media pe zece ani de 100, piața de M&A și-a revenit deja semnificativ de la punctul minim de 62 din august 2023. Regional, activitatea în Europa pare în creștere, în special în sectoare precum energie, materiale și tehnologie, media și telecomunicații. În același timp, regiunea Asia-Pacific, cu proponderență sectorul industrial, cunoaște cel mai puternic declin.
Indicele de sentiment M&A, care furnizează lunar o actualizare cu privire la interesul părților implicate în fuziuni, achiziții și exit-uri pentru următoarele șase luni, indică o perspectivă mixtă pentru restul anului 2024. Deși valoarea actuală a indicelui de 78 este sub media pe zece ani de 100, piața de M&A și-a revenit deja semnificativ de la punctul minim de 62 din august 2023. Regional, activitatea în Europa pare în creștere, în special în sectoare precum energie, materiale și tehnologie, media și telecomunicații. În același timp, regiunea Asia-Pacific, cu proponderență sectorul industrial, cunoaște cel mai puternic declin.
„M&A a ajuns să facă parte din trusa de instrumente strategice a fiecărui CEO,” a spus Balazs Zoletnik, Partener BCG, biroul din Budapesta. „Totuși, în contextul incertitudinii economice, al îngrijorărilor legate de inflație și politică monetară și al provocărilor de reglementare și geopolitice, este mai dificil ca niciodată pentru factorii de decizie să formuleze planuri fiabile.”
Activitatea de M&A cunoaște cel mai puternic avânt în Europa, în timp ce regiunea Asia-Pacific atinge un minim al ultimului deceniu
Diferențele regionale din primele șase luni ale anului 2024 au fost semnificative:
► America de Nord și America de Sud: Tranzacțiile în această regiune au avut o valoare totală de 647 miliarde de dolari, o creștere de aproximativ 14% față de prima jumătate a anului 2023. America de Nord a reprezentat 61% din activitatea globală totală de M&A.
► Europa: Valoarea M&A în Europa a totalizat 255 miliarde de dolari, o creștere de 23% comparativ cu primele șase luni ale anului trecut. Valoarea tranzacțiilor în Marea Britanie a crescut cu 185%, având cea mai mare cotă de realizare a tranzacțiilor din Europa. Valoarea tranzacțiilor a crescut și în Suedia (138%), Spania (19%) și Republica Cehă (196%), în timp ce Franța (-25%) și Germania (-32%) au înregistrat scăderi.
► Asia-Pacific: Valoarea tranzacțiilor în Asia-Pacific a scăzut cu 40% la un minim de 11 ani, atingând valoarea de 117 miliarde de dolari. Totalul regional reflectă scăderi în Japonia (-67%), China (-36%), Coreea de Sud (-16%) și Australia (-39%). Singurele excepții reprezintă India (55%), Singapore (41%) și Malaysia (266%).
Factorii determinanți pentru restul anului 2024
Multe dintre tendințele evidențiate în Raportul BCG continuă să susțină o perspectivă pozitivă pentru activitatea de M&A.
Cursa pentru obținerea accesului la AI și alte tehnologii emergente vor motiva probabil multe tranzacții în anii următori. În plus, ESG, decarbonizarea și tranziția energetică în sensul larg, vor determina companiile să achiziționeze capabilități, tehnologii și alte active care să-i ajute în atingerea obiectivelor.
Recuperarea nivelurilor de evaluare în majoritatea sectoarelor prezintă un alt avantaj semnificativ, făcând mai ușor pentru cumpărători și vânzători să cadă de acord asupra unui preț de achiziție. În același timp, volatilitatea a scăzut, oferind un cadru mai stabil pentru luarea deciziilor.
Despre indicele de sentiment M&A al BCG
Indicele de sentiment M&A utilizează o metodologie proprie pentru a determina valoarea indicelui de sentiment M&A, aplicând decenii de cercetare și expertiză ale BCG, prin analiza a peste 900.000 de tranzacții.
Pentru a determina valoarea indicelui în fiecare lună, BCG va analiza factorii fundamentali ai activității M&A, precum încrederea în afaceri, nivelurile de evaluare și ratele dobânzii și va aplica capacități avansate de AI generativ pentru a evalua sentimentul executivilor și investitorilor față de M&A din comunicările corporative.
BCG va actualiza indicele în a patra marți a fiecărei luni. Caracteristicile interactive ale indicelui permit părților interesate în tranzacții să determine sentimentul la nivel global și pe regiuni, dar și pe sectoare individuale.
Pentru informații mai detaliate privind indicele de sentiment M&A al BCG accesați aici.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1598 / 18954 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de veteranii din Al Doilea Război Mondial
Proprietatea intelectuală sărbătorită de echipa BACIU PARTNERS prin Concursul de Procese Simulate de Dreptul Proprietății Intelectuale, ajuns la cea de-a III-a ediție
KPMG Legal – Toncescu și Asociații și KPMG Tax au asistat Pavăl Holding în achiziția proiectului Ethos House, o clădire de birouri premium situată în nordul Capitalei
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...