ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat, majorate cu 528,789 milioane de lei (proiect)

25 Noiembrie 2021   |   Agerpres

"La bugetul asigurărilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ, se propune: majorarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat cu suma de 528.789 mii lei, prin majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu 530.381 mii lei datorată majorării veniturilor curente cu suma de 672.796 mii lei şi diminuării subvenţiei acordate de la bugetul de stat cu 142.415 mii lei", se arată în document.

 
 
Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi majorate cu 528,789 milioane de lei, iar bugetul asigurărilor pentru şomaj cu 127,76 milioane de lei, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 publicat miercuri seara de Ministerul Finanţelor.
 
"La bugetul asigurărilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ, se propune: majorarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat cu suma de 528.789 mii lei, prin majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu 530.381 mii lei datorată majorării veniturilor curente cu suma de 672.796 mii lei şi diminuării subvenţiei acordate de la bugetul de stat cu 142.415 mii lei", se arată în document.
 
Majorarea veniturilor curente este influenţată, în principal, de evoluţia indicatorilor macroeconomici pe anul 2021 (majorarea Fondului brut de salarii la nivel de economie naţională de la 8,4% la 9,1%), a încasărilor din contribuţii de asigurări sociale (inclusiv venituri recuperate parţial din contribuţii de asigurări sociale declarate şi amânate la plată în anul 2020, prin efectul legii).
 
Pe de altă parte, se propune în proiect diminuarea veniturilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu suma de 1,592 milioane de lei.
 
Proiectul pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 prevede majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat cu suma de 515,242 milioane de lei prin suplimentarea cheltuielilor la titlul "Cheltuieli de personal" cu suma de 6,395 milioane de lei pentru plata drepturilor salariale până la finele anului şi la titlul "Asistenţă socială" cu suma de 520,559 milioane de lei pentru plata drepturilor de pensie şi a ajutoarelor sociale.
 
Potrivit documentului, necesarul suplimentar de fonduri pentru plata pensiilor se datorează creşterii pensiei medii la 1.605 lei în luna septembrie a.c. faţă de 1.592 lei cât s-a raportat în luna decembrie 2020, ca urmare a faptului că pensiile nou intrate în plată în cursul anului au un cuantum mai mare decât cele care ies din plată.
 
În proiect se propune diminuarea sumelor alocate următoarelor titluri: "Bunuri şi servicii" cu 389.000 lei, "Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020" cu 9 milioane de lei, "Alte cheltuieli" cu 423.000 lei şi "Active nefinanciare" cu 3,9 milioane de lei la credite de angajament şi cu 1,9 milioane de lei la credite bugetare.
 
Excedentul sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale se majorează cu suma de 13,547 milioane de lei.
 
De asemenea, la bugetul asigurărilor pentru şomaj, prin proiectul de act normativ se propune majorarea veniturilor bugetului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 127,760 milioane de lei, prin: majorarea veniturilor curente aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 43,617 milioane de lei şi diminuarea subvenţiei de echilibrare de la bugetul de stat cu 49,417 milioane de lei; majorarea veniturilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale cu 133,56 milioane de lei.
 
Majorarea veniturilor se datorează în principal evoluţiei pozitive a indicatorilor macroeconomici şi a încasărilor contribuţiei asiguratorii pentru muncă, repartizată 12% ca venit la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale şi 17% ca venit al sistemului asigurărilor pentru şomaj.
 
În ceea ce priveşte diminuarea cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru şomaj aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 5,8 milioane de lei, aceasta se datorează: majorării alocaţiilor bugetare la titlul "Cheltuieli de personal" cu suma de 2,2 milioane de lei şi scăderii alocaţiilor bugetare la titlul "Transferuri între unităţi ale administraţiei publice" cu suma de 8 milioane de lei.
 
Potrivit documentului, excedentul bugetului asigurărilor pentru şomaj se majorează cu 133,56 milioane de lei şi este aferent Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 44 / 16857
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent pentru Consiliul Local Sinaia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor (Powered by ZRVP)
LegiTeam: GNP Guia Naghi și Asociații recrutează tineri avocați | Pharma & Life Sciences, Litigii
Obiectivele Teleperformance în zona ESG sunt în continuă dezvoltare, firma angajându-se să preia un rol de lider în responsabilitatea socială corporativă. De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Chief Legal and Compliance Officer pentru România, despre certificarea Verego SRS primită pentru al cincilea an consecutiv și principiile cheie care stau la baza activității companiei
Avocații PNSA au asigurat asistența legală a tranzacției prin care celebrul alpinist David Neacșu a vândut compania GD Escapade. Alexandru Medelean (Wise Way Advisors), consultant principal al tranzacției
Avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații spun că a crescut gradul de specializare și sofisticare a mandatelor privind GDPR, în special din perspectiva complexității aspectelor implicate, dar și prin prisma aportului de know-how și inovare cerute pentru rezolvarea lor. Echipă dedicată exclusiv proiectelor de acest tip și portofoliu de clienți ce include primii cinci jucători din aproape toate industriile cu expunere semnificativă în zona GDPR
Avocații KPMG Legal spun că există apetit pentru pentru finanțări de anvergură. Creditele locale mari tind să nu depășească 200 mil. €, în timp ce sindicalizările din străinătate pot sări pragul de 500 mil. €. O discuție cu membrii unei echipe de elită, despre inițierea unui „sindicat bancar”, criteriile importante în acordarea unei finanțări, proiecte care primesc mai ușor finanțare și alte detalii puțin știute ale împrumuturilor sindicalizate
TAX + LEGAL VIDEOCONFERENCE: DISPUTELE FISCALE – DIRECȚII ȘI EVOLUȚIE, conferință organizată de TZA, pe 8 decembrie
Dispute-Resolution.Center | Statul român a plătit avocaților facturi de peste 21 mil. lei în ultimii doi ani, în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, firmă controlată de familia Adamescu. Audierile s-au încheiat și se așteaptă hotărârea Tribunalului arbitral în dosarul cu pretenții ale reclamantei de 345 mil. E
Avocații GNP | Guia Naghi & Partners explică efectul aplicării prevederilor legislative nou introduse în domeniul achizițiilor publice. Recomandările echipei care gestionează proiectele multor clienți cu un profil proeminent în economia locală
„The Lawyer European Awards 2021”: 6 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | ZRVP, Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. Alina Popescu (MPR Partners) concurează la titlul - „European managing partner of the year”
Problematica ESG este inclusă în strategiile legate de risc și reziliență ale Farmexim și Help Net, iar oficialii companiilor spun că vor face tot ce este necesar pentru a continua proiectele într-un mod sigur și sustenabil. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Ducem businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...