ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat, majorate cu 528,789 milioane de lei (proiect)

25 Noiembrie 2021   |   Agerpres

"La bugetul asigurărilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ, se propune: majorarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat cu suma de 528.789 mii lei, prin majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu 530.381 mii lei datorată majorării veniturilor curente cu suma de 672.796 mii lei şi diminuării subvenţiei acordate de la bugetul de stat cu 142.415 mii lei", se arată în document.

 
 
Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi majorate cu 528,789 milioane de lei, iar bugetul asigurărilor pentru şomaj cu 127,76 milioane de lei, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 publicat miercuri seara de Ministerul Finanţelor.
 
"La bugetul asigurărilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ, se propune: majorarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat cu suma de 528.789 mii lei, prin majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu 530.381 mii lei datorată majorării veniturilor curente cu suma de 672.796 mii lei şi diminuării subvenţiei acordate de la bugetul de stat cu 142.415 mii lei", se arată în document.
 
Majorarea veniturilor curente este influenţată, în principal, de evoluţia indicatorilor macroeconomici pe anul 2021 (majorarea Fondului brut de salarii la nivel de economie naţională de la 8,4% la 9,1%), a încasărilor din contribuţii de asigurări sociale (inclusiv venituri recuperate parţial din contribuţii de asigurări sociale declarate şi amânate la plată în anul 2020, prin efectul legii).
 
Pe de altă parte, se propune în proiect diminuarea veniturilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu suma de 1,592 milioane de lei.
 
Proiectul pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 prevede majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat cu suma de 515,242 milioane de lei prin suplimentarea cheltuielilor la titlul "Cheltuieli de personal" cu suma de 6,395 milioane de lei pentru plata drepturilor salariale până la finele anului şi la titlul "Asistenţă socială" cu suma de 520,559 milioane de lei pentru plata drepturilor de pensie şi a ajutoarelor sociale.
 
Potrivit documentului, necesarul suplimentar de fonduri pentru plata pensiilor se datorează creşterii pensiei medii la 1.605 lei în luna septembrie a.c. faţă de 1.592 lei cât s-a raportat în luna decembrie 2020, ca urmare a faptului că pensiile nou intrate în plată în cursul anului au un cuantum mai mare decât cele care ies din plată.
 
În proiect se propune diminuarea sumelor alocate următoarelor titluri: "Bunuri şi servicii" cu 389.000 lei, "Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020" cu 9 milioane de lei, "Alte cheltuieli" cu 423.000 lei şi "Active nefinanciare" cu 3,9 milioane de lei la credite de angajament şi cu 1,9 milioane de lei la credite bugetare.
 
Excedentul sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale se majorează cu suma de 13,547 milioane de lei.
 
De asemenea, la bugetul asigurărilor pentru şomaj, prin proiectul de act normativ se propune majorarea veniturilor bugetului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 127,760 milioane de lei, prin: majorarea veniturilor curente aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 43,617 milioane de lei şi diminuarea subvenţiei de echilibrare de la bugetul de stat cu 49,417 milioane de lei; majorarea veniturilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale cu 133,56 milioane de lei.
 
Majorarea veniturilor se datorează în principal evoluţiei pozitive a indicatorilor macroeconomici şi a încasărilor contribuţiei asiguratorii pentru muncă, repartizată 12% ca venit la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale şi 17% ca venit al sistemului asigurărilor pentru şomaj.
 
În ceea ce priveşte diminuarea cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru şomaj aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 5,8 milioane de lei, aceasta se datorează: majorării alocaţiilor bugetare la titlul "Cheltuieli de personal" cu suma de 2,2 milioane de lei şi scăderii alocaţiilor bugetare la titlul "Transferuri între unităţi ale administraţiei publice" cu suma de 8 milioane de lei.
 
Potrivit documentului, excedentul bugetului asigurărilor pentru şomaj se majorează cu 133,56 milioane de lei şi este aferent Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10198 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...