ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Volumul remitenţelor primite în România, raportate la PIB, se ridica la 2,8% în 2023 (analiză)

15 Aprilie 2025   |   Agerpres

În 2023, numărul emigranţilor originari din statele membre UE raportat la populaţie a variat între 24% în România şi 2,1% în Danemarca, iar volumul remitenţelor primite raportat la PIB a variat între 6,2% în Croaţia şi 0,1% în Irlanda. Numărul emigranţilor şi volumul remitenţelor tinde să fie mai mare în ţările cu PIB per capita mai redus.

 
 
Volumul remitenţelor primite în România şi raportate la produsul intern brut (PIB) se ridica la 2,8% în 2023 faţă de 2,1% în 2012, arată o analiză realizată de Ella Kallai, economistul şef al Alpha Bank România.

Potrivit Buletinului lunar al Alpha Bank România Macroeconomia "En detail", remitenţele reprezintă o sursă de finanţare pentru gospodăriile populaţiei, provenind din veniturile membrilor gospodăriei aflaţi în străinătate. Volumul remitenţelor este corelat cu numărul emigranţilor, al celor care trăiesc în alte ţări decât ţara de origine. Numărul acestora este cu atât mai mare cu cât veniturile din ţara de origine sunt mai mici, mişcarea transfrontalieră este mai liberă şi cererea de forţă de muncă în ţările cu venituri ridicate este mare. În plus, distanţa, afinitatea de limbă şi cultură pot cântări semnificativ la alegerea ţării de destinaţie.


În 2023, numărul emigranţilor originari din statele membre UE raportat la populaţie a variat între 24% în România şi 2,1% în Danemarca, iar volumul remitenţelor primite raportat la PIB a variat între 6,2% în Croaţia şi 0,1% în Irlanda. Numărul emigranţilor şi volumul remitenţelor tinde să fie mai mare în ţările cu PIB per capita mai redus.

România, cu 17.000 euro PIB per capita în 2023, se distinge printre ţările membre ale UE atât prin dimensiunea emigraţiei cât şi prin volumul remitenţelor primite. În 2024, 24% din populaţia ţării (4,6 milioane) trăia în străinătate, în creştere de la 14,7% din populaţie (4,2 milioane) în 2010. Este cea mai mare pondere printre statele membre UE.

În ţările din regiune, emigraţie consistentă au înregistrat Bulgaria şi Polonia, numărul de emigranţi reprezentând 19,4% (1,2 milioane) şi respectiv 12,5% din populaţie (4,6 milioane) în 2024. În Cehia şi Ungaria, numărul emigranţilor a fost mai redus, de 5,4% şi 5,6% din populaţie. Doar în Cehia numărul emigranţilor relativ la populaţie s-a redus faţă de 2010. Volumul remitenţelor primite raportate la PIB a variat între 1% în Polonia, 1,3% în Cehia, 2,3% în Bulgaria şi 2,4% în Ungaria în 2023. În 2023 faţă de 2012 doar în Polonia volumul remitenţelor a scăzut.

Conform sursei citate, în 2023 intensitatea remiterilor calculată ca raport între remitenţe (% în PIB) şi numărul de emigranţi (% în populaţie) era cea mai redusă în cazul Poloniei, României şi Bulgariei de 0,1, însemnând în medie, că fiecare procent de emigranţi în total populaţie trimite remitenţe în jur de 0,1% din PIB. Intensitatea era mai ridicată în cazul Ungariei (0,4) şi Cehiei (0,2). Emigraţia la mare distanţă, caracteristică ţărilor care se află la periferia UE precum Bulgaria, România sau Polonia, tinde să slăbească legătura cu familiile de acasă şi implicit remiterile, spre deosebire de emigraţia de frontieră la îndemână pentru ţările amplasate în vecinătatea ţărilor bogate precum Ungaria şi Cehia. Emigraţia la mare distanţă a Poloniei, României şi Bulgariei se caracterizează prin creşterea continuă a populaţiei de emigranţi, în tip ce emigraţia de frontieră a Cehiei şi Ungariei a rămas constantă.

În perioada 1990-2024 numărul emigranţilor a crescut de 4,6 ori în cazul României şi s-a dublat în cazul Bulgariei şi Poloniei, plecările noilor emigranţi depăşind numărul emigranţilor reveniţi în ţară. În schimb, în Cehia şi Ungaria revenirile au compensat noile plecări. De unde rezultă că doar emigraţia la mare distanţă favorizează creşterea duratei emigrării ce slăbeşte legăturile cu familiile de acasă şi remiterile, se arată în analiza citată.

În perioada 2012-2023 structura pe principalele destinaţii - UE, ţări europene din afara UE şi America - a populaţiei de emigranţi din regiune a înregistrat evoluţii diferite.

În România a scăzut ponderea emigranţilor în UE (de la 84% la 74%) şi America (de la 9% la 6%) şi a crescut ponderea emigranţilor în ţările europene din afara UE (de la 4% la 17%), în principal cu destinaţia Marea Britanie şi Elveţia.

În Polonia, ponderea emigranţilor către UE s-a păstrat (61%), dar a crescut ponderea emigranţilor către ţările europene din afara UE (de la 18% la 24%), pe seama scăderii ponderii emigranţilor către America (de la 17% la 12%). mÎn Bulgaria, ponderea emigranţilor către UE a crescut (de la 49% la 66%) pe seama scăderii ponderii emigranţilor din ţările europene din afara UE (de la 46% la 30%) şi s-a păstrat ponderea emigranţilor către America (2%). În Ungaria, ponderea emigranţilor către UE a crescut (de la 69% la 80%) pe seama scăderii ponderii emigranţilor din ţările europene din afara UE (de la 10% la 9%) şi America (de la 12% la 6%).

În analiză se menţionează că, în ciuda schimbărilor destinaţiilor emigranţilor din regiune, sursa majoritară a remitenţelor primite de ţările din regiune a rămas UE. Ponderea remitenţelor originare din UE în total a crescut în toate ţările regiunii în 2024 comparativ cu 2012, la 70% de la 61% în România, la 72% de la 67% în Polonia, la 67% de la 63% în Bulgaria, la 91% de la 82% în Ungaria, la 82% de la 71% in Cehia.

În 2023, intensitatea remiterilor către România din cele trei destinaţii cu emigraţie comparabilă a fost diferită. Emigranţii din Germania, reprezentând 29% din emigraţia către UE, trimiteau 39% din remitenţele provenite din UE, din Italia, cu emigranţi reprezentând 26% din emigranţii către UE, proveneau 19% din remitenţele din UE, iar aceeaşi dimensiune a emigranţilor în Spania trimitea 9% din remitenţele provenite din UE.

Pentru toate celelalte ţări, cu excepţia Ungariei, Germania este prima sursă a remitenţelor primite din UE.

Autoarea susţine că, în România, remiterile raportate la PIB sunt în declin. Chiar dacă veniturile emigranţilor ar putea creşte prin emigrarea către ţări cu venituri mai mari, emigraţia de mare distanţă şi de durată slăbeşte legăturile cu familiile de acasă, se mai arată în analiza menţionată.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 72 / 18987
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...