ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Volumul remitenţelor primite în România, raportate la PIB, se ridica la 2,8% în 2023 (analiză)

15 Aprilie 2025   |   Agerpres

În 2023, numărul emigranţilor originari din statele membre UE raportat la populaţie a variat între 24% în România şi 2,1% în Danemarca, iar volumul remitenţelor primite raportat la PIB a variat între 6,2% în Croaţia şi 0,1% în Irlanda. Numărul emigranţilor şi volumul remitenţelor tinde să fie mai mare în ţările cu PIB per capita mai redus.

 
 
Volumul remitenţelor primite în România şi raportate la produsul intern brut (PIB) se ridica la 2,8% în 2023 faţă de 2,1% în 2012, arată o analiză realizată de Ella Kallai, economistul şef al Alpha Bank România.

Potrivit Buletinului lunar al Alpha Bank România Macroeconomia "En detail", remitenţele reprezintă o sursă de finanţare pentru gospodăriile populaţiei, provenind din veniturile membrilor gospodăriei aflaţi în străinătate. Volumul remitenţelor este corelat cu numărul emigranţilor, al celor care trăiesc în alte ţări decât ţara de origine. Numărul acestora este cu atât mai mare cu cât veniturile din ţara de origine sunt mai mici, mişcarea transfrontalieră este mai liberă şi cererea de forţă de muncă în ţările cu venituri ridicate este mare. În plus, distanţa, afinitatea de limbă şi cultură pot cântări semnificativ la alegerea ţării de destinaţie.


În 2023, numărul emigranţilor originari din statele membre UE raportat la populaţie a variat între 24% în România şi 2,1% în Danemarca, iar volumul remitenţelor primite raportat la PIB a variat între 6,2% în Croaţia şi 0,1% în Irlanda. Numărul emigranţilor şi volumul remitenţelor tinde să fie mai mare în ţările cu PIB per capita mai redus.

România, cu 17.000 euro PIB per capita în 2023, se distinge printre ţările membre ale UE atât prin dimensiunea emigraţiei cât şi prin volumul remitenţelor primite. În 2024, 24% din populaţia ţării (4,6 milioane) trăia în străinătate, în creştere de la 14,7% din populaţie (4,2 milioane) în 2010. Este cea mai mare pondere printre statele membre UE.

În ţările din regiune, emigraţie consistentă au înregistrat Bulgaria şi Polonia, numărul de emigranţi reprezentând 19,4% (1,2 milioane) şi respectiv 12,5% din populaţie (4,6 milioane) în 2024. În Cehia şi Ungaria, numărul emigranţilor a fost mai redus, de 5,4% şi 5,6% din populaţie. Doar în Cehia numărul emigranţilor relativ la populaţie s-a redus faţă de 2010. Volumul remitenţelor primite raportate la PIB a variat între 1% în Polonia, 1,3% în Cehia, 2,3% în Bulgaria şi 2,4% în Ungaria în 2023. În 2023 faţă de 2012 doar în Polonia volumul remitenţelor a scăzut.

Conform sursei citate, în 2023 intensitatea remiterilor calculată ca raport între remitenţe (% în PIB) şi numărul de emigranţi (% în populaţie) era cea mai redusă în cazul Poloniei, României şi Bulgariei de 0,1, însemnând în medie, că fiecare procent de emigranţi în total populaţie trimite remitenţe în jur de 0,1% din PIB. Intensitatea era mai ridicată în cazul Ungariei (0,4) şi Cehiei (0,2). Emigraţia la mare distanţă, caracteristică ţărilor care se află la periferia UE precum Bulgaria, România sau Polonia, tinde să slăbească legătura cu familiile de acasă şi implicit remiterile, spre deosebire de emigraţia de frontieră la îndemână pentru ţările amplasate în vecinătatea ţărilor bogate precum Ungaria şi Cehia. Emigraţia la mare distanţă a Poloniei, României şi Bulgariei se caracterizează prin creşterea continuă a populaţiei de emigranţi, în tip ce emigraţia de frontieră a Cehiei şi Ungariei a rămas constantă.

În perioada 1990-2024 numărul emigranţilor a crescut de 4,6 ori în cazul României şi s-a dublat în cazul Bulgariei şi Poloniei, plecările noilor emigranţi depăşind numărul emigranţilor reveniţi în ţară. În schimb, în Cehia şi Ungaria revenirile au compensat noile plecări. De unde rezultă că doar emigraţia la mare distanţă favorizează creşterea duratei emigrării ce slăbeşte legăturile cu familiile de acasă şi remiterile, se arată în analiza citată.

În perioada 2012-2023 structura pe principalele destinaţii - UE, ţări europene din afara UE şi America - a populaţiei de emigranţi din regiune a înregistrat evoluţii diferite.

În România a scăzut ponderea emigranţilor în UE (de la 84% la 74%) şi America (de la 9% la 6%) şi a crescut ponderea emigranţilor în ţările europene din afara UE (de la 4% la 17%), în principal cu destinaţia Marea Britanie şi Elveţia.

În Polonia, ponderea emigranţilor către UE s-a păstrat (61%), dar a crescut ponderea emigranţilor către ţările europene din afara UE (de la 18% la 24%), pe seama scăderii ponderii emigranţilor către America (de la 17% la 12%). mÎn Bulgaria, ponderea emigranţilor către UE a crescut (de la 49% la 66%) pe seama scăderii ponderii emigranţilor din ţările europene din afara UE (de la 46% la 30%) şi s-a păstrat ponderea emigranţilor către America (2%). În Ungaria, ponderea emigranţilor către UE a crescut (de la 69% la 80%) pe seama scăderii ponderii emigranţilor din ţările europene din afara UE (de la 10% la 9%) şi America (de la 12% la 6%).

În analiză se menţionează că, în ciuda schimbărilor destinaţiilor emigranţilor din regiune, sursa majoritară a remitenţelor primite de ţările din regiune a rămas UE. Ponderea remitenţelor originare din UE în total a crescut în toate ţările regiunii în 2024 comparativ cu 2012, la 70% de la 61% în România, la 72% de la 67% în Polonia, la 67% de la 63% în Bulgaria, la 91% de la 82% în Ungaria, la 82% de la 71% in Cehia.

În 2023, intensitatea remiterilor către România din cele trei destinaţii cu emigraţie comparabilă a fost diferită. Emigranţii din Germania, reprezentând 29% din emigraţia către UE, trimiteau 39% din remitenţele provenite din UE, din Italia, cu emigranţi reprezentând 26% din emigranţii către UE, proveneau 19% din remitenţele din UE, iar aceeaşi dimensiune a emigranţilor în Spania trimitea 9% din remitenţele provenite din UE.

Pentru toate celelalte ţări, cu excepţia Ungariei, Germania este prima sursă a remitenţelor primite din UE.

Autoarea susţine că, în România, remiterile raportate la PIB sunt în declin. Chiar dacă veniturile emigranţilor ar putea creşte prin emigrarea către ţări cu venituri mai mari, emigraţia de mare distanţă şi de durată slăbeşte legăturile cu familiile de acasă, se mai arată în analiza menţionată.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 206 / 19121
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...