ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Washingtonul va anunţa la summitul NATO o consolidare “pe termen lung“ a angajamentului său militar în Europa

28 Iunie 2022   |   Agerpres

''Un anumit număr de state'' membre ale NATO de asemenea ''vor promite suplimentarea contribuţiilor lor în materie de apărare a flancului de est, cu un accent special pe Marea Baltică'', a adăugat Sullivan, vorbind presei la bordul avionului Air Force One.

 
 
Statele Unite vor face miercuri, la summitul NATO de la Madrid, ''anunţuri precise'' despre ''noile angajamente militare terestre, navale şi aeriene pe termen lung'' în Europa, în special în estul continentului, a declarat Jake Sullivan, principalul consilier diplomatic şi militar al preşedintelui american Joe Biden, în timp ce secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a menţionat printre obiectivele summitului şi reducerea emisiilor poluante ale armatelor NATO, relatează AFP şi Reuters.
 
''Un anumit număr de state'' membre ale NATO de asemenea ''vor promite suplimentarea contribuţiilor lor în materie de apărare a flancului de est, cu un accent special pe Marea Baltică'', a adăugat Sullivan, vorbind presei la bordul avionului Air Force One.
 
Acesta a aterizat marţi după-amiază la Madrid, unde Biden va participa la un summit NATO ce are mize considerabile şi va fi dedicat în special războiului ruso-ucrainean şi raporturilor Alianţei cu China, dar şi aderării Finlandei şi Suediei la Alianţă, aderare în continuare blocată de Turcia.
 
Potrivit lui Jake Sullivan, Statele Unite vor anunţa şi o creştere la şase, de la patru în prezent, a numărului distrugătoarelor dislocate la baza navală spaniolă Rota, iar problema bugetelor pe care statele membre le alocă apărării va fi de asemenea abordată, referire la cererea Washingtonului ca toate statele membre să aloce apărării cel puţin 2% din PIB.
 
''La finalul summitului va exista un dispozitiv mai robust, mai eficient, mai credibil (...) pentru a ţine cont de o ameninţare rusească mai acută şi mai gravă, nu doar din cauza a ceea ce au făcut ei în Ucraina, dar şi din cauza modului în care (ruşii) şi-au schimbat poziţionarea faţă de Belarus'', a explicat consilierul lui Biden, făcând referire la anunţul Rusiei despre livrarea către Belarus în lunile următoare a unor rachete Iskander, ce pot fi echipate inclusiv cu focoase nucleare.
 
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat deja luni că una dintre deciziile summitului va fi creşterea efectivelor forţei de răspuns a NATO de la 40.000 la 300.000 de militari.
 
Marţi, înaintea deschiderii summitului, Stoltenberg a spus că invazia rusă supune Ucraina ''unei brutalităţi inedite'' în Europa ''după al Doilea Război Mondial''.
 
Prin urmare, statele NATO, care deja au transferat Kievului arme în valoare de miliarde de dolari, vor conveni la Madrid ''un program de asistenţă complet destinat Ucrainei pentru a o ajuta să impună respectarea dreptului său la legitimă apărare'', a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă comună cu premierul spaniol Pedro Sanchez.
 
Pe de altă parte, secretarul general al NATO a mai declarat că NATO şi-a fixat ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate în urma activităţilor sale militare şi civile cu cel puţin 45% până în anul 2030, iar până în 2050 să atingă neutralitatea acestor emisii.
 
''Nu va fi uşor, dar se poate face. Toţi aliaţii sunt angajaţi faţă de reducerea emisiilor lor de gaze cu efect de seră, ca parte a acordului de la Paris'', a indicat Stoltenberg. ''Adaptarea armatelor va contribui la aceasta, inclusiv prin tehnologii mai verzi, precum cele cu energii regenerabile, combustibili sintetici prietenoşi cu mediul şi soluţii energetice mai eficiente'', a detaliat el.
 
În acest timp, la Moscova, agenţia spaţială rusă Roscosmos a publicat coordonatele locaţiei summitului NATO şi a principalelor puncte strategice ale Alianţei, inclusiv Pentagonul, împreună cu un mesaj al şefului acestei agenţii, Dmitri Rogozin. ''Astăzi, la Madrid începe summitul NATO, la care statele Occidentale vor declara Rusia cel mai rău inamic al lor'', a scris Rogozin pe Telegram şi a acuzat operatorii de sateliţi occidentali că lucrează pentru Ucraina.
 
La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că cu cât statele occidentale vor trimite mai multe arme Ucrainei, cu atât conflictul se va prelungi mai mult.
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9566 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...