ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BEI acordă ultima tranşă de 90 de milioane de lei din împrumutul pe termen lung pentru Electrica

06 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Noile investiţii contribuie la conectarea la reţea a peste 180.000 de noi consumatori, creşterea capacităţii reţelei şi îmbunătăţirea fiabilităţii şi calităţii aprovizionării cu energie electrică.

 
 
Banca Europeană de Investiţii (BEI) confirmă ultima tranşă, de 90 de milioane euro, din împrumutul pe termen lung, în valoare de 210 milioane euro, acordat Grupului Electrica pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, implementarea contoarelor inteligente şi accelerarea utilizării energiei regenerabile în România, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES.
 
Noile investiţii contribuie la conectarea la reţea a peste 180.000 de noi consumatori, creşterea capacităţii reţelei şi îmbunătăţirea fiabilităţii şi calităţii aprovizionării cu energie electrică.
 
Împrumutul în valoare de 90 milioane euro oferit de BEI, pe o perioadă de 15 ani, companiei Distribuţie Energie Electrică România SA (DEER), operatorul de distribuţie a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica, reprezintă a doua tranşă a finanţării de 210 milioane euro pentru susţinerea programului ambiţios de investiţii în infrastructura energetică, de 300 de milioane de euro. Planul de investiţii va sprijini consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, inclusiv modernizarea şi realizarea de noi linii electrice, construirea şi dezvoltarea staţiilor electrice şi instalarea de componente pentru automatizarea reţelei în toată România.
 
"Banca Europeană de Investiţii este încântată să ofere 210 de milioane de euro pentru susţinerea programului de investiţii la nivel naţional al Electrica, de 300 de milioane de euro, pentru a spori nivelul de utilizare a energiei din surse regenerabile, a îmbunătăţi capacitatea reţelei şi a îndeplini obiectivele de decarbonizare pe termen lung. Cea mai recentă finanţare, de 90 de milioane de euro, convenită cu Electrica reflectă progresul rapid al iniţiativei de transformare şi angajamentul comun al BEI şi Electrica de a facilita o utilizare mai mare a energiei din surse regenerabile", a declarat Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, responsabil pentru energie şi operaţiuni de creditare în România.
 
"Noul program de investiţi realizat de Electrica, cu impact important la nivel naţional, aduce beneficii consumatorilor şi permite, pe viitor, o utilizare mai mare a energiei din surse regenerabile. Cea mai recentă finanţare din partea Băncii Europene de Investiţii va permite Grupului Electrica să înlocuiască activele învechite, să răspundă mai bine nevoilor de energie ale celor 3,8 milioane de consumatori, prin instalarea de contoare moderne şi, totodată, să accelereze tranziţia către o economie "verde" în România", a spus, la rândul său, Corina Popescu, CEO Electrica.
 
Programul de investiţii al Grupului Electrica, de 300 de milioane euro, include investiţii noi în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Braşov, Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Satu Mare, în modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, reducerea pierderilor de energie şi îmbunătăţirea fiabilităţii generale a reţelei.
 
Extinderea reţelei va permite conectarea a peste 180.000 de noi consumatori şi va facilita, în anii următori, o utilizare pe scară mai largă a energiei din surse regenerabile în România.
 
Noul plan de investiţii în reţeaua Electrica, susţinut de BEI, va îmbunătăţi aprovizionarea cu energie modernă şi fiabilă, la preţuri accesibile (SDG 7), va sprijini creşterea economică incluzivă şi durabilă (SDG 8), precum şi acţiunea climatică (SDG 13).
 
Începând cu anul 1991, Banca Europeană de Investiţii a oferit peste 1,4 miliarde euro pentru investiţii în domeniul energiei în România.
 
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deţinută de statele sale membre. Acesta pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, pentru a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE.
 
Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.
 
Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu o acoperire de 18 judeţe din trei zone geografice pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.
 
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2522 / 7977
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...