ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

CBRE a asistat Adventum în achiziționarea Hermes Business Campus

03 August 2021   |   BizLawyer

Prima investiție realizată de Adventum în România reprezintă cea mai mare tranzacție de birouri din București din acest an, precum și cea mai mare investiție a unui nou jucător imobiliar în România din 2018 și până în prezent.

Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România

 
 
CBRE România a asistat Adventum Group, un manager de investiții imobiliare concentrat pe regiunea Europei Centrale și de Est (CEE), în intrarea pe piața imobiliară din România. Adventum a cumpărat Hermes Business Campus, un complex de birouri amplasat în nordul Bucureștiului. Prima investiție realizată de Adventum în România reprezintă cea mai mare tranzacție de birouri din București din acest an, precum și cea mai mare investiție a unui nou jucător imobiliar în România din 2018 și până în prezent.

„Dimensiunea record a acestei tranzacții încheiate de clientul nostru, Adventum, este un semn important de încredere pentru piața românească, fiind cea mai mare intrare pe piața locală din ultimii trei ani. Este, de asemenea, un vot de încredere pentru piața de închirieri de birouri. Investitorii revin cu încredere către acest segment și ne așteptăm ca sectorul de birouri să fie focusul în anul următor”, a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.


Cu o suprafață totală de 75.000 de metri pătrați, Hermes Business Campus (HBC) a fost achiziționat de Adventum pentru fondul imobiliar Quartum, care deține acum peste 200.000 de metri pătrați închiriabili în Polonia, Ungaria și România. Primele două clădiri, HBC 1 și HBC 2, sunt închiriate integral către chiriași cu renume precum DB Schenker, Luxoft, Lavalin, Mondelez, Ambasada Olandei și Xerox, iar ultima clădire, HBC 3, va continua să fie ocupată în totalitate de Genpact, pentru cel puțin următorii șapte ani.

„Ce este important de remarcat este faptul că ambele tranzacții, Hermes Business Campus și Campus 6.2 și 6.3, unde CBRE a asistat de asemenea cumpărătorul, marchează revenirea unei tendințe pe piața de birouri: tranzacționarea proiectelor mari, care cuprind mai multe clădiri. Acesta este un răspuns natural la cererea mare pentru închirieri pe care am văzut-o încă din 2016, când a existat un flux constant de chiriași noi care lansează afaceri în România”, a adăugat Mihai Pătrulescu.

O jumătate de an dinamică pentru România: 17 tranzacții semnate

Volumul total al investițiilor imobiliare în România a atins 303,6 milioane de euro în prima jumătate a anului, cu 21% sub nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit celor mai recente date CBRE Research. În primele șase luni, au fost semnate 17 tranzacții cu o valoare medie de 17,8 milioane de euro, fiind considerată o primă jumătate a anului foarte dinamică.

Bucureștiul a atras mai mult de jumătate din volumul investițiilor, respectiv 67%, în cinci tranzacții cu birouri și hoteluri, în timp ce 12 oferte reprezentând 33% din volumul total au fost semnate în orașele regionale, care au atras în special investitorii în căutare de proiecte industriale.

Din punct de vedere al sectoarelor de piață, primele două poziții sunt ocupate de sectorul de birouri și cel industrial, aflate însă la distanțe considerabile. Sectorul de birouri a reprezentat 64% din volumul tranzacționat, în timp ce sectorul industrial a reprezentat 26%, piața de birouri consolidându-și astfel rolul de sector preferat pentru investitorii naționali și internaționali, potrivit CBRE Research.

În ceea ce privește naționalitatea investitorilor, cel mai mult capital, 67% din volumul total, a fost adus de austrieci, urmați de americani și cehi, fiecare cu o cotă de 8% din capitalul investit. Au participat și cumpărători din Africa de Sud, Suedia, Elveția, Germania și Grecia cu procente de 6%, 5%, 4%, 3% și 2%, în timp ce românii au contribuit cu doar 1% la volumul investițiilor imobiliare din primul semestru, conform CBRE Research.

Piețele europene de investiții imobiliare și-au revenit în trimestrul al doilea din 2021
În Europa, volumul total al investițiilor imobiliare a ajuns la 70 de miliarde de euro în trimestrul al doilea din 2021, determinat de o activitate puternică în Marea Britanie și Germania, în creștere cu 45% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit CBRE. Performanța puternică a celui de-al doilea trimestru a adus volumul de investiții din prima jumătate a anului 2021 la 125,6 miliarde de euro în Europa, în scădere cu 9% față de cele 138,7 miliarde de euro din aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, CBRE observă o tendință generală pozitivă, având în vedere că primul trimestru din 2020 a fost pre- Covid și totodată a adus cel mai mare volum înregistrat în primul trimestru pe piața imobiliară europeană.

Privind sectoarele imobiliare, creșterea comerțului online, un catalizator al ratelor de neocupare scăzute și al cererii puternice, a determinat sectorul industrial să își mențină performanțele bune în Europa. Volumul atras de sectorul industrial a crescut cu 64% în primul semestru din 2021 în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, investițiile ajungând la 25,4 miliarde de euro.

Pe măsură ce guvernele și-au redeschis economiile și au revenit la birouri, investițiile în sectorul de birouri au crescut cu 37% în al doilea trimestru al anului 2021, ajungând la 22 miliarde de euro în Europa, inclusiv în Marea Britanie. Recuperări semnificative în trimestrul respectiv au fost observate pe unele dintre piețele importante, inclusiv Marea Britanie (în creștere cu 300%), Spania (în creștere cu 249%) și Germania (în creștere cu 67%).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 254 / 36088
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Mihaela Racleș, Legal Compliance Director - PROFI: Până nu înțelegi business-ul și piața în care compania își desfășoară activitatea, nu ai cum să excelezi în ceea ce faci. Cred că tocmai acest aspect diferențiază un legal in-house foarte bun de o casă de avocatură. Și mai cred că tot acest aspect, de înțelegere a business-ului, este cel care determină departamentele juridice să aleagă anumite case de avocatură cu care să construiască relații de colaborare pe termen lung
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...