ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CBRE a asistat Adventum în achiziționarea Hermes Business Campus

03 August 2021   |   BizLawyer

Prima investiție realizată de Adventum în România reprezintă cea mai mare tranzacție de birouri din București din acest an, precum și cea mai mare investiție a unui nou jucător imobiliar în România din 2018 și până în prezent.

Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România

 
 
CBRE România a asistat Adventum Group, un manager de investiții imobiliare concentrat pe regiunea Europei Centrale și de Est (CEE), în intrarea pe piața imobiliară din România. Adventum a cumpărat Hermes Business Campus, un complex de birouri amplasat în nordul Bucureștiului. Prima investiție realizată de Adventum în România reprezintă cea mai mare tranzacție de birouri din București din acest an, precum și cea mai mare investiție a unui nou jucător imobiliar în România din 2018 și până în prezent.

„Dimensiunea record a acestei tranzacții încheiate de clientul nostru, Adventum, este un semn important de încredere pentru piața românească, fiind cea mai mare intrare pe piața locală din ultimii trei ani. Este, de asemenea, un vot de încredere pentru piața de închirieri de birouri. Investitorii revin cu încredere către acest segment și ne așteptăm ca sectorul de birouri să fie focusul în anul următor”, a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.


Cu o suprafață totală de 75.000 de metri pătrați, Hermes Business Campus (HBC) a fost achiziționat de Adventum pentru fondul imobiliar Quartum, care deține acum peste 200.000 de metri pătrați închiriabili în Polonia, Ungaria și România. Primele două clădiri, HBC 1 și HBC 2, sunt închiriate integral către chiriași cu renume precum DB Schenker, Luxoft, Lavalin, Mondelez, Ambasada Olandei și Xerox, iar ultima clădire, HBC 3, va continua să fie ocupată în totalitate de Genpact, pentru cel puțin următorii șapte ani.

„Ce este important de remarcat este faptul că ambele tranzacții, Hermes Business Campus și Campus 6.2 și 6.3, unde CBRE a asistat de asemenea cumpărătorul, marchează revenirea unei tendințe pe piața de birouri: tranzacționarea proiectelor mari, care cuprind mai multe clădiri. Acesta este un răspuns natural la cererea mare pentru închirieri pe care am văzut-o încă din 2016, când a existat un flux constant de chiriași noi care lansează afaceri în România”, a adăugat Mihai Pătrulescu.

O jumătate de an dinamică pentru România: 17 tranzacții semnate

Volumul total al investițiilor imobiliare în România a atins 303,6 milioane de euro în prima jumătate a anului, cu 21% sub nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit celor mai recente date CBRE Research. În primele șase luni, au fost semnate 17 tranzacții cu o valoare medie de 17,8 milioane de euro, fiind considerată o primă jumătate a anului foarte dinamică.

Bucureștiul a atras mai mult de jumătate din volumul investițiilor, respectiv 67%, în cinci tranzacții cu birouri și hoteluri, în timp ce 12 oferte reprezentând 33% din volumul total au fost semnate în orașele regionale, care au atras în special investitorii în căutare de proiecte industriale.

Din punct de vedere al sectoarelor de piață, primele două poziții sunt ocupate de sectorul de birouri și cel industrial, aflate însă la distanțe considerabile. Sectorul de birouri a reprezentat 64% din volumul tranzacționat, în timp ce sectorul industrial a reprezentat 26%, piața de birouri consolidându-și astfel rolul de sector preferat pentru investitorii naționali și internaționali, potrivit CBRE Research.

În ceea ce privește naționalitatea investitorilor, cel mai mult capital, 67% din volumul total, a fost adus de austrieci, urmați de americani și cehi, fiecare cu o cotă de 8% din capitalul investit. Au participat și cumpărători din Africa de Sud, Suedia, Elveția, Germania și Grecia cu procente de 6%, 5%, 4%, 3% și 2%, în timp ce românii au contribuit cu doar 1% la volumul investițiilor imobiliare din primul semestru, conform CBRE Research.

Piețele europene de investiții imobiliare și-au revenit în trimestrul al doilea din 2021
În Europa, volumul total al investițiilor imobiliare a ajuns la 70 de miliarde de euro în trimestrul al doilea din 2021, determinat de o activitate puternică în Marea Britanie și Germania, în creștere cu 45% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit CBRE. Performanța puternică a celui de-al doilea trimestru a adus volumul de investiții din prima jumătate a anului 2021 la 125,6 miliarde de euro în Europa, în scădere cu 9% față de cele 138,7 miliarde de euro din aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, CBRE observă o tendință generală pozitivă, având în vedere că primul trimestru din 2020 a fost pre- Covid și totodată a adus cel mai mare volum înregistrat în primul trimestru pe piața imobiliară europeană.

Privind sectoarele imobiliare, creșterea comerțului online, un catalizator al ratelor de neocupare scăzute și al cererii puternice, a determinat sectorul industrial să își mențină performanțele bune în Europa. Volumul atras de sectorul industrial a crescut cu 64% în primul semestru din 2021 în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, investițiile ajungând la 25,4 miliarde de euro.

Pe măsură ce guvernele și-au redeschis economiile și au revenit la birouri, investițiile în sectorul de birouri au crescut cu 37% în al doilea trimestru al anului 2021, ajungând la 22 miliarde de euro în Europa, inclusiv în Marea Britanie. Recuperări semnificative în trimestrul respectiv au fost observate pe unele dintre piețele importante, inclusiv Marea Britanie (în creștere cu 300%), Spania (în creștere cu 249%) și Germania (în creștere cu 67%).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3307 / 7947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...