ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fondul de investiţii Agista, lansat de Impetum Group, intenţionează să investească în 20 companii locale în următorii doi ani şi să se listeze la Bursă în 2024

31 Martie 2022   |   Agerpres

Agista porneşte cu o capitalizare de 25 milioane euro, aproape jumătate din tot capitalul ridicat de companiile listate pe piaţa AeRO în 2021 şi are în plan investiţii în 20 companii locale în următorii doi ani, din cele 150 pe care le va analiza.

 
 
Fondul de investiţii Agista vrea să analizeze 150 de companii în acest an, să finanţeze 20 de companii în următorii doi ani şi intenţionează să se listeze la Bursă în 2024, a declarat joi Nicolae Kovacs, CEO Agista, în cadrul unei conferinţe.

"Ne propunem să analizăm peste 150 de companii anul acesta. Deja am analizat undeva la 50 şi ne propunem cu toate astea să mergem mai departe şi destul de repede. În următorii doi ani vrem să investim în 20 de companii, atât din cele listate cât şi cele preIPO şi, probabil partea cea mai importantă, în 2024 am dori şi să listăm Fondul Agista la Bursă şi suntem foarte foarte bucuroşi să începem acest plan măreţ şi credem cu tărie că Agista va contribui la dezvoltarea culturii antreprenoriale bazate pe piaţa de capital din România şi sperăm să lucrăm cât mai mult şi cât mai bine împreună", a spus Nicolae Kovacs.


Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a precizat că este importantă activitatea Fondul Agista de a finanţa IMM-urile locale. De asemenea, el a subliniat faptul că atunci când este analizat raportul dintre capitalizarea Bursei şi PIB-ul local este importantă structura PIB-ului local.

"Este foarte important mix-ul dintre companiile cu capital străin şi companiile cu capital local pentru că în economiile unde companiile cu capital străin sunt mai prezente, sigur, tendinţa unei companii cu capital străin nu este de a se finanţa pe piaţa locală. Are o companie mamă undeva pe piaţa ei originală şi se finanţează de acolo. Şi ca urmare, potenţialul de creştere al oricărei pieţe naţionale cum este Bursa de Valori Bucureşti este strict legat de potenţialul de dezvoltare al companiilor locale. Deci practic pentru a vedea o bursă mai vizibilă trebuie să vedem companii locale mai vizibile care sunt predispuse a utiliza bursa ca şi canal de finanţare. Şi a utiliza bursa ca şi scenă. Mie îmi place foarte mult să spun şi ne place să spunem că Bursa este o scenă. Ce mi-a plăcut este că voi mi-aţi confirmat astăzi lucrul acesta. Sigur, când te uiţi la o scenă te gândeşti ca la un podium, da, e o construcţie metalică, sau din lemn sau din ce e. Nu asta îi dă calitatea. Calitatea unei scene o dau oamenii care sunt pe scena respectivă şi calitatea scenei pe care o reprezentăm noi, Bursa de Valori Bucureşti, o daţi voi, o dau companiile care vin pe scena pe care noi o construim şi care până la urmă ne dau nouă vizibilitate, noi dăm vizibilitate la rândul nostru înapoi companiilor care vin către noi", a declarat Radu Hanga.

Potrivit unui comunicat al BVB, Impetum Group a lansat Agista, primul fond de investiţii din România, cu focus pe piaţa AeRO, care ajută IMM-urile locale să se listeze la bursă, finanţează şi accelerează creşterea acestora prin intermediul pieţei de capital. Agista porneşte cu o capitalizare de 25 milioane euro, aproape jumătate din tot capitalul ridicat de companiile listate pe piaţa AeRO în 2021 şi are în plan investiţii în 20 companii locale în următorii doi ani, din cele 150 pe care le va analiza.

Agista se lansează într-un moment în care, deşi există bani în piaţă - 33,5 miliarde de euro în total în depozite bancare deţinute de persoane fizice- aceştia nu ajung la companiile care au nevoie de ei. Deficitul de finanţare de tip equity al IMM -urilor este de 4,64 miliarde de euro.

"Experienţa şi practica în cadrul comunităţii Impetum Group ne-au învăţat că atunci când business-urile reuşesc să scaleze sustenabil succesul lor acest fapt are un impact pozitiv asupra întregii societăţi. Tocmai în scopul de a pune umărul la educarea şi maturizarea pieţei de capital din România, am creat prin Agista un prim instrument instituţional românesc dedicat companiilor robuste care îşi doresc să se dezvolte prin listarea la bursa locală. O economie solidă are nevoie de companii sănătoase care să performeze eficient susţinând dezvoltarea. Credem în economia românească şi acţionăm în acest sens", a declarat Andrei Cionca, CEO şi cofondator Impetum Group.

Potrivit lui Nicolae Kovacs, Agista va acţiona ca un investitor ancoră, ce va urmări deţinerea de pachete minoritare, în companii cu cifra de afaceri de 3-15 milioane euro. "Tichetul investiţional va fi cuprins între 500.000 - 2,5 milioane euro, iar Agista va acţiona dintr-un rol strategic, la nivel de board, pentru dezvoltarea companiilor", a precizat Kovacs.

Agista Management fost înregistrată în calitate de administrator de fonduri de investiţii alternative în data de 10 martie 2022, iar fondul este în curs de autorizare de către ASF.

Pentru a veni şi în sprijinul antreprenorilor, Agista va dezvolta un program de accelerare dedicat afacerilor mici. Prin acest program Agista va sprijini companiile mici să-şi accelereze, în mod practic, abilităţile şi capabilităţile manageriale, în spirit antreprenorial.

Agista este primul fond de investiţii românesc care accelerează IMM-urile locale, dedicat pieţei AeRO, prin instrumentele pieţei de capital. Agista este un brand Impetum Group, care s-a format din reunirea celor 4 brand-uri: CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România cu 20 de ani de experienţă în management de criză, ROCA Investments, private equity care urmăreşte consolidarea şi scalarea IMM-urilor, ROCA X, venture capital destinat start-up-urilor disruptive din piaţa de tehnologie şi, începând de joi, Agista, fond de investiţii care scalează IMM-urile locale prin piaţa de capital.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2068 / 7956
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...