
Poşta Română caută să închirieze la clienţi de stat clădirea din Bucureşti unde avea sediul central
07 Aprilie 2025
AgerpresAparatul administrativ al companiei a fost mutat în centrul operaţional din Calea Giuleşti, unde se procesează coletele.
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) caută clienţi din zona bugetară să închirieze, integral sau etaj cu etaj, clădirea unde avea sediul central, situată pe Bulevardul Dacia din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Valentin Ştefan.
"Avem două variante: fie o închiriere pe bucăţi, adică câte un etaj, câte două etaje la mai mulţi clienţi sau o închiriere completă. Ne dorim o închiriere completă ca să nu avem bătăi de cap. E mai simplu când lucrezi cu un singur client. Nu am găsit acest client. Deja avem câteva firme interesate să închirieze bucăţi din clădire. Noi sperăm că o să identificăm un client de stat. Este mult mai stabil. Am bătut la toate uşile în speranţa că cineva va fi interesat. Sunt multe ministere, agenţii sau companii de stat care plătesc chirii exorbitante. Mi se pare de bun simţ şi normal să vină la o companie de stat, să vină la Poşta Română. Le dăm şi-un preţ foarte bun", a explicat managerul Poştei Române.
"Avem două variante: fie o închiriere pe bucăţi, adică câte un etaj, câte două etaje la mai mulţi clienţi sau o închiriere completă. Ne dorim o închiriere completă ca să nu avem bătăi de cap. E mai simplu când lucrezi cu un singur client. Nu am găsit acest client. Deja avem câteva firme interesate să închirieze bucăţi din clădire. Noi sperăm că o să identificăm un client de stat. Este mult mai stabil. Am bătut la toate uşile în speranţa că cineva va fi interesat. Sunt multe ministere, agenţii sau companii de stat care plătesc chirii exorbitante. Mi se pare de bun simţ şi normal să vină la o companie de stat, să vină la Poşta Română. Le dăm şi-un preţ foarte bun", a explicat managerul Poştei Române.
Acesta a precizat că aparatul administrativ al companiei a fost mutat în centrul operaţional din Calea Giuleşti, unde se procesează coletele.
"Unul dintre obiective este de a aduce personalul TESA, personal administrativ, mai aproape de activitate ca să înţeleagă ce înseamnă munca în poştă, iar pe de altă parte e vorba de o reducere de costuri. Ne costau doar utilităţile undeva la 20.000 euro pe lună. Dacă nu mai folosim clădirea aceea, noi economisim câte 20.000 euro în fiecare lună, ceea ce înseamnă undeva la un sfert de milion de euro pe an", a spus Valentin Ştefan.
Potrivit acestuia, clădirea din Bulevardul Dacia este în curs de pregătire pentru închiriere. "Avem o arhivă care trebuie procesată, trebuie dusă în depozitare sau casată. Sunt tot felul de echipamente pe care trebuie să le verificăm, să le scoatem. Deci, pregătim clădirea astfel încât să o putem închiria", a arătat directorul general al companiei.
Poşta Română anunţa, în luna februarie, că va închiria clădirea unde avea sediul central, situată pe Bulevardul Dacia din Capitală.
"Această clădire impresionantă, finalizată în februarie 2007, are un regim de înălţime S+P+M+11 şi o suprafaţă totală de 6.294,37 mp. Construită pentru a combina eleganţa cu funcţionalitatea, fiecare detaliu al clădirii este gândit pentru a oferi un mediu de lucru inspiraţional şi eficient. Fiecare etaj dispune de o suprafaţă vitrată de 1.000 mp, permiţând luminii naturale să pătrundă şi să umple spaţiile de muncă cu energie pozitivă. Interioarele sunt amenajate pentru a îmbina confortul cu profesionalismul, fiecare etaj având chicinetă şi grupuri sanitare proprii. La parter, o unitate de alimentaţie publică adaugă un plus de confort pentru momentele de relaxare", preciza operatorul poştal.
Potrivit sursei citate, clădirea este dotată şi cu spaţii de depozitare tehnică şi un adăpost ALA (Adăpost pentru apărare locală antiaeriană).
Poşta Română este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48% din pachetul de acţiuni).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 45 / 8659 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...