
Sectorul vinului şi cel al distribuţiei tradiţionale de bunuri de larg consum,eligibile pentru finanţare din fonduri europene
21 Octombrie 2020
AgerpresÎn acest context, Asociaţia semnalează că sectoarele vitivinicol şi distribuţia tradiţională de bunuri sunt furnizori ai HoReCa, fiind drastic afectate de căderea acestei pieţe, atât prin diminuarea vânzărilor, cât şi prin retururile primite. În funcţie de profilul de business al distribuitorului şi al producătorului de vinuri, scăderea cifrelor de afaceri a variat la nivelul lunilor martie - aprilie a.c. între 30% şi 120%, comparativ cu lunile similare ale anului precedent.
Sectorul vinului şi cel al distribuţiei tradiţionale de bunuri de larg consum, care deţin o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de euro, au devenit eligibile pentru finanţare din fonduri europene, odată cu aprobarea prin Lege a Ordonanţei 130/2020 de către Parlament, a anunţat, miercuri, Asociaţia Companiilor de distribuţie de Bunuri din România.
"Prin modificările aduse Ordonanţei se completează coduri CAEN ale sectoarelor economice afectate de actuala criză şi se schimbă grila de punctaj din Anexa 4 - Criteriile de selecţie la finanţare a proiectelor de investiţii. Excluse iniţial de Guvern în textul Ordonanţei din 6 august, domeniile producerii vinurilor şi cel al distribuţiei tradiţionale de bunuri de larg consum, împreună cu alte domenii economice, au devenit eligibile la finanţare prin lege. Cele două sectoare economice au o cifră de afaceri estimată la 5 miliarde de euro", susţin reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat remis AGERPRES.
Într-un răspuns primit în 15 septembrie de la Comisia Europeană de Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România se subliniază: "Reglementările UE stabilesc reguli generale de eligibilitate pentru fonduri, în timp ce statele membre stabilesc alte reguli de eligibilitate în conformitate cu obiectivele strategice ale finanţării şi normele naţionale. Totuşi, deoarece ajutorul acordat de stat pune beneficiarii săi într-o poziţie favorabilă faţă de competitorii acestora (spre exemplu, oferirea de lichidităţi financiare), statele membre trebuie să se asigure că, în baza puterii lor discreţionare, selecţia beneficiarilor ajutoarelor să fie bazată pe criterii stabilite obiectiv, pentru a limita denaturarea competiţiei din piaţă".
În acest context, Asociaţia semnalează că sectoarele vitivinicol şi distribuţia tradiţională de bunuri sunt furnizori ai HoReCa, fiind drastic afectate de căderea acestei pieţe, atât prin diminuarea vânzărilor, cât şi prin retururile primite. În funcţie de profilul de business al distribuitorului şi al producătorului de vinuri, scăderea cifrelor de afaceri a variat la nivelul lunilor martie - aprilie a.c. între 30% şi 120%, comparativ cu lunile similare ale anului precedent.
"Fără sprijin financiar de la Guvern pentru menţinerea viabilităţii companiilor vom genera diminuarea profitabilităţii şi şomaj, cu impact major asupra încasărilor la bugetul de stat, povara financiară fiind atât asupra antreprenorilor, cât şi asupra statului. Ordonanţa de urgenţă a fost publicată în 6 august, aprobarea schemei de sprijin financiar a fost primită de la Comisie ulterior, în 27 august. Această cronologie ne determină să credem că, dacă preşedintele republicii va promulga rapid legea, Guvernul îşi poate însuşi imediat modificările şi să lanseze măsurile 'Capital de lucru' şi 'Investiţii' în cursul săptămânii viitoare, notificând în paralel Comisia Europeană. Ministrul Economiei, domnul Virgil Popescu, trebuie să nu distorsonieze piaţa prin măsuri discriminatorii, nu trebuie să se grăbească şi să pună în aplicare o Ordonanţă de Guvern cu omisiuni, împotriva voinţei Parlamentului României, aşa cum a declarat zilele acestea că măsura 'Capital de lucru' va fi activă la 22 octombrie. Puterea juridică a legii în faţa ordonanţelor şi interesul general trebuie să primeze întotdeauna într-un stat democrat", menţionează reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de distribuţie de Bunuri din România.
Parlamentul a aprobat marţi în unanimitate Ordonanţa 130/2020 privind acordarea de granturi în economie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5892 / 8818 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...