
Comisia Europeană emite primele obligaţiuni cu impact social în cadrul Instrumentului SURE al UE
21 Octombrie 2020
AgerpresEmisiunea a constat în două obligaţiuni, suma de 10 miliarde de euro fiind exigibilă pentru rambursare în octombrie 2030, iar suma de şapte miliarde de euro în 2040. A existat un interes foarte puternic din partea investitorilor în ceea ce priveşte acest instrument cu rating ridicat, iar obligaţiunile au fost supralicitate de peste 13 ori mai mult, ceea ce a dus la crearea unor condiţii avantajoase în materie de stabilire a preţurilor pentru ambele obligaţiuni.
Comisia Europeană a emis o obligaţiune inaugurală cu impact social în valoare de 17 miliarde de euro în cadrul Instrumentului SURE al UE pentru a contribui la protejarea locurilor de muncă şi la menţinerea nivelului de ocupare a forţei de muncă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Emisiunea a constat în două obligaţiuni, suma de 10 miliarde de euro fiind exigibilă pentru rambursare în octombrie 2030, iar suma de şapte miliarde de euro în 2040. A existat un interes foarte puternic din partea investitorilor în ceea ce priveşte acest instrument cu rating ridicat, iar obligaţiunile au fost supralicitate de peste 13 ori mai mult, ceea ce a dus la crearea unor condiţii avantajoase în materie de stabilire a preţurilor pentru ambele obligaţiuni.
Ambele obligaţiuni au fost emise în condiţii atractive, reflectând nivelul ridicat al interesului suscitat. Preţul obligaţiunii pe 10 ani a fost fixat la 3 puncte de bază peste ratele de swap intermediare. Preţul obligaţiunii pe 20 ani a fost fixat la 14 puncte de bază peste ratele de swap intermediare. Primele finale de emisiune nouă au fost estimate la 1 punct de bază pentru tranşa pe 10 ani şi, respectiv, la 2 puncte de bază pentru tranşa pe 20 de ani, ambele valori fiind extrem de limitate, având în vedere cantităţile imprimate.
Este vorba de condiţii de tarifare atractive pentru cea mai mare emisiune de obligaţiuni efectuată de Comisie până în momentul de faţă şi de un început promiţător al programului SURE. Condiţiile în care Comisia contractează împrumuturi sunt transferate direct statelor membre care beneficiază de respectivele împrumuturi.
Băncile care au sprijinit Comisia Europeană la efectuarea acestei tranzacţii (coordonatorii comuni ai emisiunii - joint bookrunners) au fost Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura şi UniCredit.
Fondurile atrase vor fi transferate statelor membre beneficiare sub formă de împrumuturi, pentru a le ajuta să acopere costurile legate în mod direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a unor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemie.
În acest context, Comisia a anunţat la începutul acestei luni că va emite, sub formă de obligaţiuni cu impact social, suma integrală a obligaţiunilor în cadrul Instrumentului SURE al UE, care poate atinge până la 100 de miliarde de euro, şi a adoptat Cadrul privind obligaţiunile cu impact social, care a făcut obiectul unei evaluări independente.
"Pentru prima dată în istorie, Comisia emite obligaţiuni cu impact social pe piaţă, pentru a atrage fonduri care vor contribui la menţinerea lucrătorilor încadraţi în muncă. Acest demers fără precedent este pe măsura perioadei ieşite din comun pe care o trăim. Nu precupeţim niciun efort pentru a proteja mijloacele de subzistenţă în Europa. Mă bucur că ţările grav afectate de criză vor primi rapid sprijin în cadrul Instrumentului SURE", a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La rândul său, comisarul european Johannes Hahn, responsabil cu bugetul şi administraţia, a apreciat că graţie acestei operaţiuni Comisia Europeană a făcut un prim pas în direcţia asumării unui rol de lider pe pieţele mondiale de pasive.
"Interesul puternic al investitorilor şi condiţiile favorabile de care s-a bucurat emisiunea de obligaţiuni sunt încă o dovadă a interesului deosebit pentru obligaţiunile UE. Caracterul social al emisiunii de obligaţiuni a contribuit la atragerea investitorilor care doresc să ajute statele membre ale UE să sprijine ocuparea forţei de muncă în aceste vremuri dificile", a adăugat el.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5903 / 8828 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...