ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un nou produs tradiţional a fost înregistrat oficial: Tocanul de oaie, preparat la o stână de pe Transalpina

23 Iulie 2019   |   MEDIAFAX

Mărioara Babu, proprietara stânei de pe Transalpina, încearcă din 2017 să înregistreze tocanul de oaie ca produs tradiţional românesc.

 
 
Tocanul de oaie preparat la o stână de pe Transalpina a fost înregistrat oficial ca produs tradiţional, primul din judeţul Gorj, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Înmânarea oficială a atestatului va avea loc miercuri.

Mărioara Babu, proprietara stânei de pe Transalpina, încearcă din 2017 să înregistreze tocanul de oaie ca produs tradiţional românesc.

„Tocanul de oaie pregătit la Novaci, în judeţul Gorj, a fost înregistrat oficial ca produs tradiţional, cu numărul 742. E primul în Gorj. După ce s-au făcut demersurile la Ministerul Agriculturii, nu a mai durat mult, fiind toate normele îndeplinite. (...) Prima dată am încercat în 2017. S-a cerut societate, s-au cerut multe documente, care pentru noi, ciobanii autentici din zonă, erau mai greu de îndeplinit, nu imposibil. De multe ori te izbeşti de ceva care îţi ia şi timp şi nici nu poţi să te descurci”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Mărioara Babu.


Femeia de 59 de ani a spus că muntele şi tocanul de oaie o ţin în formă. Aceasta a povestit că trăieşte pe munte de 40 de ani şi că acesta este locul unde s-a căsătorit şi unde şi-a botezat copiii.

„Cu timpul, drumul a venit peste noi, nu noi ca şi comercianţi în marginea drumului. Şi atunci, intrând lumea în stână, cu asfaltarea drumului, cu îmbunătăţirea drumului, intrând lumea în stână, ne mânca din ceaune, treceau şi luau câteo bucăţică. Te amuza pe moment chestia asta. Şi atunci eu m-am gândit ce ar fi să fac un tocan, a avut succes din prima zi şi aşa am început, azi un miel, mâine doi, poimâine trei şi am ajuns acum să treacă poate mii de oameni pe zi, în weekend”, a mai spus Mărioara Babu.

Aceasta a dezvăluit, pentru MEDIAFAX, şi câteva secrete legate de reţetă.

„Se toacă grăsimea oii mărunt, mărunt, se pune înainte în ceaun, se pune carnea de oaie tocată, se pune o cană de apă, aproape la nivel cu carnea, să devină fragedă, oaia fiind bătrână, tocanul de oaie e bun din oaia bătrână, întotdeauna. Ca să nu se usuce, se pune apă la nivel cu carnea, să se fiarbă în seul ei, se fierbe până dispare toată apa. Când e trei sferturi fiert, se pune o mână de sare, după cantitatea cărnii, dar nu se amestecă, se lasă să-şi ia el singur sarea, pe urmă se drege două-trei ore aşa, se mestecă prin răsturnare cu paleta şi se pune în castroane, sunt înnebuniţi toţi după el. El se fierbe la foc domol. Cam o oră, o oră jumătate. Nu trebuie dat foc tare, să sară din ceaune”, a mărturisit femeia.

Printre cei care au degustat tocanul de oaie, dar şi alte produse preparate la stână, s-a aflat, în iunie, şi Simona Halep. „Spre uimirea noastră, Simona Halep a mâncat din toate preparatele noastre. Acum nu poţi să spui că este o gurmandă, a gustat şi i-au plăcut toate preparatele, inclusiv clătitele, a rămas foarte impresionată de ele. Mi-a povestit că părinţii ei sunt din zona în care se mănâncă oaia şi că nu e străină de asta, dar i-au plăcut foarte mult, încât a preferat să cumpere o bucată de brânză, că i s-a părut altfel, probabil şi zona de munte. A plecat cu promisiunea că va reveni şi noi o aşteptăm acum”, a mai spus femeia de 59 de ani.

Miercuri va avea loc, în prezenţa Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, înmânarea oficială a atestatului de produs tradiţional pentru tocanul de oaie, la stâna de pe Transaplina.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7962 / 8828
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...