
UniCredit vine în sprijinul IMM-urilor și companiilor mid-caps din România și alte 8 țări din CEE
16 Iunie 2020
BizLawyer• Facilitatea InnovFin de tip umbrelă este deja disponibilă în România și alte 8 țări din CEE, precum și pentru 6 firme de leasing, în vederea asigurării capitalului de lucru și a finanțării investițiilor • Din totalul de 1 miliard de euro asigurați inițial de către facilitatea de tip umbrelă a InnovFin, aproximativ 600 de milioane de euro sunt acum disponibili prin intermediul condițiilor speciale în contextul Covid-19
UniCredit a aderat la pachetul de măsuri de sprijin financiar în contextul situației provocate de Covid-19 furnizat de Fondul European pentru Investiții (European Investment Fund - EIF), având astfel posibilitatea să asigure împrumuturi pentru capitalul de lucru către IMM-uri și companii mid-caps din regiunea CEE, cu garanții EIF de 80% (față de 50% anterior) și criterii de eligibilitate simplificate.
Aceste noi măsuri extind aplicabilitatea garanției InnovFin către companii mid-caps mari, extinzând baza de eligibilitate de la cele deja avute deja în vedere (IMM-uri sau companii cu capitalizare medie). În plus, pentru a sprijini demersurile de adoptare a tehnologiilor digitale și transformarea digitală a companiilor, garanția InnovFin a fost extinsă și pentru a acoperi finanțarea transformării digitale. Tranzacția beneficiază de sprijinul Horizon 2020, programul cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovație, și de suportul Fondului European pentru Investiții Strategice (EFSI) – esența Planului de Investiții pentru Europa.
Aceste noi măsuri extind aplicabilitatea garanției InnovFin către companii mid-caps mari, extinzând baza de eligibilitate de la cele deja avute deja în vedere (IMM-uri sau companii cu capitalizare medie). În plus, pentru a sprijini demersurile de adoptare a tehnologiilor digitale și transformarea digitală a companiilor, garanția InnovFin a fost extinsă și pentru a acoperi finanțarea transformării digitale. Tranzacția beneficiază de sprijinul Horizon 2020, programul cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovație, și de suportul Fondului European pentru Investiții Strategice (EFSI) – esența Planului de Investiții pentru Europa.
Aceste noi măsuri permit UniCredit să ofere suport pentru companii din România și alte 8 țări din Europa Centrală și de Est: Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Serbia, Slovacia și Slovenia.
“Oferim suport susținut afacerilor prin intermediul acestei inițiative pentru a le ajuta să își gestioneze problemele de lichiditate ce apar ca rezultat al impactului COVID-19” au declarat Gianfranco Bisagni și Niccolo Ubertalli, Co-CEOs Commercial Banking CEE în cadrul UniCredit. “Acest pas urmărește să garanteze asigurarea cash flow-ului pentru companii în circumstanțele excepționale și dificile din prezent, precum și asigurarea capitalului de lucru. La UniCredit suntem angajați în luarea unor măsuri decisive și concrete pentru sprijinirea companiilor; ne declarăm sprijinul deplin pentru economia reală”.
“Suntem pregătiți să avem propriul rol în contextul măsurilor extinse avute în vedere de țările și instituțiile europene, iar acest acord cu EIF ne permite să garantăm antreprenorilor din zona CEE sprijinul necesar pentru a contracara consecințele acestei situații de urgență, asigurând continuitatea lanțului de producție și oferind o bază pentru refacerea economiilor din zona Europei Centrale și de Est”.
La momentul iunie 2020, UniCredit este implicată în CEE în 30 de scheme de garantare cu suport din partea instituțiilor financiare internaționale și a băncilor de dezvoltare locale, sprijinind finanțarea IMM-urilor și a companiilor mijlocii cu aproape 3,8 miliarde de euro, dintre care 1,2 miliarde de euro au fost deja utilizați.
Suma rămasă, de 2,6 miliarde de euro, include de asemenea noi scheme locale de garantare dedicate sprijinului în contextul Covid-19, totalizând 1,2 miliarde de euro, precum și, așa cum se arată mai sus, garanții InnovFin din cadrul pachetului COVID în valoare de 0,6 miliarde de euro, cu scopul de a facilita activitățile de creditare din regiune în următorii 2-3 ani.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6559 / 8812 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...