ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Poziția UNBR față de proiectele de modificare a codurilor de procedură penală și civilă, propuse de Asociația Forumul Judecătorilor

06 August 2020   |   BizLawyer

UNBR își arată disponibilitatea de a dialoga, la nivel instituțional, în legătură cu orice demers ce privește procedurile judiciare, activitatea avocaților și drepturile justițiabililor.

 
 
Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a luat act de Propunerea de modificare și completare a Codului de procedură penală, promovată de Asociația Forumul Judecătorilor, prin care se urmărește, în principal, stabilirea unor reguli privind judecata prin videoconferință, precum și restrângerea fazei orale în anumite pricini judiciare.

Invocând ”lipsa unui plan serios de reluare graduală a activității instanțelor judecătorești, la încetarea stării de urgență, de natură a permite și a asigura distanțarea fizică între participanții la actul de justiție și protejarea sănătății publice”, Asociația Forumul Judecătorilor propune măsuri de digitalizare a procedurilor.

Potrivit expunerii de motive, Codul de procedură penală nu ar oferi soluţii adecvate pentru rezolvarea cauzelor într-un termen rezonabil, în contextul blocajelor provocate de pandemia Covid 19. De asemenea, în Mai 2020, aceeași asociație a propus și un proiect de modificare a Codului de procedură civilă, care prevede măsuri similare de digitalizare a procedurilor civile.


”Încă de la început, trebuie precizat că UNBR nu se opune digitalizării sistemului judiciar. Dimpotrivă, UNBR a susținut și a promovat consultarea dosarului electronic, comunicarea electronică a actelor de procedură și alte soluții de natură să eficientizeze comunicarea digitală, astfel încât să se reducă aglomerarea fizică în clădirile instanțelor de judecată”, se arată într-un material remis redactiei de UNBR.

”În același scop, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, UNBR  a propus un set de măsuri de îmbunătățire a comunicării electronice, evidențiind problemele semnalate de avocați în procesul de implementare a digitalizării sistemului judiciar.

Printre acestea, menționăm:
•    Pentru corespondența electronică transmisă instanței, ar trebui setat un răspuns automat de confirmare a primirii corespondenței electronice;
•    Obținerea certificatelor de grefa (alte înscrisuri) prin poșta electronică cu semnătura electronică (la fel ca la ONRC);
•    Toate documentele din dosare să fie scanate pentru a putea fi vizualizate pe aplicația infodosar;
•    Scanarea tuturor dosarelor, inclusiv cele în materia minori și familie, și transmiterea parolei de acces; scanarea documentelor din dosarele de urmărire penală.

În aceeași adresă către Consiliul Superior al Magistraturii, UNBR a evocat si posibilitatea adoptării unor măsuri pentru desfășurarea în sistem on-line a ședințelor de judecată, eventual comunicarea prin citație a solicitării de a opta pentru videoconferință.

Cu toate acestea, UNBR consideră că participarea la proces prin videoconferință ar putea fi o opțiune a părților în anumite categorii de litigii, însă nu o obligație impusă de lege.

Generalizarea, permanentizarea și obligativitatea sistemului de videoconferință şi cu atât mai mult restrângerea  fazei orale în anumite pricini judiciare ar fi de natură să afecteze arhitectura procesului sub aspectul profund al drepturilor fundamentale, în special dreptul la apărare.

UNBR amintește că în pofida faptului că avocații reprezintă o categorie profesională direct expusă riscurilor sanitare specifice acestei perioade, este esențial ca principiile pe care se sprijină încrederea în actul judiciar să nu fie ajustate sau modelate sub imperiul unei temeri imediate și nici în absența unei dezbateri cu toate profesiile implicate în actul de justiție.

Schimbările radicale, fie ele și novatoare, intervenite în absența verificãrii în prealabil a sustenabilitãţii reale în interiorul mediului judiciar în care intervin, sunt în general sortite eșecului și pot compromite evoluția durabilă a dreptului.

În acest context, UNBR își arată disponibilitatea de a dialoga, la nivel instituțional, în legătură cu orice demers ce privește procedurile judiciare, activitatea avocaților și drepturile justițiabililor”, se arată în opinia UNBR, redată integral de BizLawyer.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 14
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...