ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali

18 Aprilie 2024   |   BizLawyer

Summit-ul a reunit peste 100 de invitați speciali, printre care miniștri, secretari de stat, directori generali ai unor companii naționale de anvergură, directori generali ai unor direcții din cadrul Ministerului Finanțelor, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și alte instituții și autorități publice, investitori interesați să colaboreze cu sectorul public.

 
 
Miercuri, 27 martie, capitala României a găzduit a doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat - „Noua paradigmă privind proiectele de parteneriat public-privat”-, eveniment organizat de societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații și International Finance Corporation (IFC)/Banca Mondială.


Summit-ul  a reunit peste 100 de invitați speciali, printre care miniștri, secretari de stat, directori generali ai unor companii naționale de anvergură, directori generali ai unor direcții din cadrul Ministerului Finanțelor, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și alte instituții și autorități publice, investitori interesați să colaboreze cu sectorul public.

Consultanții din cadrul International Finance Corporation (IFC)/Banca Mondială și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), avocații de la Țuca Zbârcea & Asociații, reprezentanții fondului de investiții în infrastructură Meridiam și oficialitățile prezente la Summit au abordat tematici legate de identificarea, evaluarea și pregătirea viitoarelor proiecte de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul infrastructurii sociale (spitale, școli ș.a.) și al infrastructurii economice (transport rutier, căi ferate, infrastructură aeroportuară, infrastructură portuară, instalații și materiale ș.a.).

De asemenea, vorbitorii au prezentat cadrul legislativ actual, în speță reforma adusă legislației speciale prin adoptarea unor acte normative mult așteptate de sectorul privat pentru creșterea atractivității și a eficienței investițiilor publice, acte normative la care au contribuit decisiv avocații din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații și consultanții International Finance Corporation.

Lectorii primului panel - Sebastian-Ioan Burduja (Ministru, Ministerul Energiei), Ary Naïm (Acting Regional Director pentru Europa, IFC Europe), dr. Florentin Țuca (Managing Partner al Țuca Zbârcea & Asociații), prof. univ. dr. Alin-Marius Andrieș (Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor), Ștefan Nanu (Director General, Direcția Generală de Trezorerie și Datorie Publică, Ministerul Finanțelor), dr. Mihai-Călin Precup (Președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanței Întreprinderilor Publice (AMEPIP), Ruben Lațcău (Viceprimar, Primăria Timișoara) – moderat de Iuliana Leon (Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații) au subliniat potențialul țării noastre în ceea ce privește implementarea cu succes pe viitor a proiectelor de tip PPP, România parcurgând toți pașii pentru încurajarea investițiilor private în infrastructura-cheie prin intermediul PPP-urilor.

În continuare, lectorii celui de-al doilea panel – Iuliana Leon (Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații), Tudor Bonifate (Avocat al Țuca Zbârcea & Asociații), Dana Galben (Unitatea PPP) – moderat de Dana Galben, au punctat beneficiile aduse de schimbarea de mentalitate care a intervenit prin adoptarea modificărilor legislative aduse pregătirii documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor de parteneriat public-privat și implementării acestora.

De asemenea, Paul da Rita (IFC Senior Investment Officer, IFC Europe), Nicola Saporiti (IFC Senior Investment Officer, IFC Europe), Meryem Ragbaoui (Associate, fondul de investiții Meridiam), Murat Karaege (IFC Senior Investment Officer, IFC Europe) au prezentat, în cadrul panelului moderat de Mehita Fanny (IFC Regional Manager pentru Europa, IFC Europe), elementele esențiale care au condus la structurarea cu succes a unor proiecte de parteneriat public-privat la nivel municipal în sectorul spitalelor publice, apei, deșeuri, aeroporturilor, căilor ferate și infrastructurii de metrou.
 

În final, lectorii panelului patru - Daniel Kockisch (IFC Senior Investment Officer, IFC Europe), Mehita Fanny (IFC Regional Manager pentru Europa, IFC Europe), Venera Vlad (Director Asociat, Senior Banker, BERD România ) – moderat de Aknur Jumatova (IFC Investment Officer, IFC Europe), au trecut în revistă cerințele finanțatorilor în proiectele de parteneriate public-privat. Concluziile summit-ului au fost prezentate de Cristian Nacu (IFC Sr. Country Officer pentru România, IFC Europe).
 
Summit-ul PPP „Noua paradigmă privind proiectele de parteneriat public-privat”, organizat de Țuca Zbârcea & Asociații și International Finance Corporation (IFC)/Banca Mondială, a facilitat un schimb de informații eficient între reprezentanții sectorului public privind proiectele de succes de infrastructură socială și economică implementate până acum prin mecanismul contractelor publice, cu accent pe opțiunile disponibile pentru configurarea și replicarea unor astfel de proiecte în România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8 / 251
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...