ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CEDO: Sistemul de supraveghere secretă din Bulgaria trebuie modificat

11 Ianuarie 2022   |   Agerpres

"Supravegherea secretă", care implică supravegherea vizuală, interceptarea de comunicaţii telefonice şi electronice sau punerea sub ascultare, este legală în Bulgaria. Autorităţile pot recurge la ea în toate cazurile în care este pasibilă o pedeapsă de peste 5 ani de închisoare.

 
 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat marţi într-o decizie că sistemul de supraveghere secretă, precum şi sistemul de conservare a datelor de comunicaţii din Bulgaria încalcă Convenţia Europeană privind Drepturile Omului, informează AFP.
 
CEDO a fost sesizată de doi avocaţi ce lucrează pentru ONG-uri bulgare, care au susţinut că activităţile lor îi expune riscului de a face obiectul unei supravegheri secrete şi riscului ca autorităţile să consulte datele lor de comunicaţii aplicând legi ce autorizează această practică în Bulgaria.
 
"Supravegherea secretă", care implică supravegherea vizuală, interceptarea de comunicaţii telefonice şi electronice sau punerea sub ascultare, este legală în Bulgaria. Autorităţile pot recurge la ea în toate cazurile în care este pasibilă o pedeapsă de peste 5 ani de închisoare.
 
Conservarea datelor adunate şi consultarea lor ulterioară de către autorităţi sunt de asemenea legale: toţi furnizorii de servicii de comunicaţie din Bulgaria trebuie să păstreze aceste date ale tuturor utilizatorilor lor timp de şase luni.
 
Însă CEDO, care deja s-a aplecat acestui subiect în 2007, "consideră că absenţa de reguli clare a dus la o situaţie în care datele strânse prin supraveghere secretă pot fi utilizate în scopuri răuvoitoare".
 
Sistemul, astfel cum este el organizat în prezent, "nu pare capabil să furnizeze garanţii efective împotriva unei supravegheri abuzive", subliniază braţul judiciar al Consiliului Europei. De asemenea, calea de ataca disponibilă "nu pare a fi eficientă". Date fiind aceste elemente, legislaţia bulgară "nu satisface exigenţa de calitate a legii ce decurge din Convenţia Europeană privind Drepturile Omului şi nu este în măsură să limiteze la supravegherea la ceea ce este necesar", a apreciat CEDO.
 
Aceasta a conchis prin urmare că este vorba despre o încălcare a articolului 8 al Convenţiei europene, privind respectarea dreptului la viaţă privată şi a corespondenţei.
 
Bulgaria va trebui să plătească aproape 3.300 de euro reclamanţilor şi va trebui "să aducă legislaţiei sale interne toate modificările necesare pentru a pune capăt încălcărilor (...) şi a asigura compatibilitatea legilor sale cu Convenţia". 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2 / 8
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
Perspectiva Fuziunilor & Achizițiilor în 2023, raport CMS & Mergermarket | Mediul de afaceri este optimist, în ciuda condițiilor dificile ale pieței. Horea Popescu, Coordonatorul practicii la nivel CEE: Activitatea în regiunea noastră a avut o creștere constantă de aproximativ 10%. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
SIMION & BACIU câștigă premiul ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2022. Ana-Maria Baciu, Managing Partner: Avocații și consilierii în proprietate intelectuală din cadrul firmei se remarcă printr-o combinație echilibrată de precizie profesională, un serviciu client personalizat și un mod de gândire care ia în considerare întreg contextul de business al clientului. Abilitățile și dedicarea echipei au făcut posibilă obținerea acestei distincții
Avocații din practica de Dispute Resolution & Litigation de la Mitel & Asociații lucrează cu motoarele turate | Magda Dima (Partener), coordonatoarea departamentului: „Tabloul litigiilor” arată promițător ca volum, complexitate și tonus al echipei. Firma a obținut rezultate remarcabile, anul acesta, în spețe sofisticate
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA | “Probleme practice în legătură cu existența și efectele convenției arbitrale”
RTPR a asistat BERD în finanțarea de 25 mil. EUR acordată Băncii Transilvania
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Secretarul Arbitral (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...