ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CEDO: Sistemul de supraveghere secretă din Bulgaria trebuie modificat

11 Ianuarie 2022   |   Agerpres

"Supravegherea secretă", care implică supravegherea vizuală, interceptarea de comunicaţii telefonice şi electronice sau punerea sub ascultare, este legală în Bulgaria. Autorităţile pot recurge la ea în toate cazurile în care este pasibilă o pedeapsă de peste 5 ani de închisoare.

 
 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat marţi într-o decizie că sistemul de supraveghere secretă, precum şi sistemul de conservare a datelor de comunicaţii din Bulgaria încalcă Convenţia Europeană privind Drepturile Omului, informează AFP.
 
CEDO a fost sesizată de doi avocaţi ce lucrează pentru ONG-uri bulgare, care au susţinut că activităţile lor îi expune riscului de a face obiectul unei supravegheri secrete şi riscului ca autorităţile să consulte datele lor de comunicaţii aplicând legi ce autorizează această practică în Bulgaria.
 
"Supravegherea secretă", care implică supravegherea vizuală, interceptarea de comunicaţii telefonice şi electronice sau punerea sub ascultare, este legală în Bulgaria. Autorităţile pot recurge la ea în toate cazurile în care este pasibilă o pedeapsă de peste 5 ani de închisoare.
 
Conservarea datelor adunate şi consultarea lor ulterioară de către autorităţi sunt de asemenea legale: toţi furnizorii de servicii de comunicaţie din Bulgaria trebuie să păstreze aceste date ale tuturor utilizatorilor lor timp de şase luni.
 
Însă CEDO, care deja s-a aplecat acestui subiect în 2007, "consideră că absenţa de reguli clare a dus la o situaţie în care datele strânse prin supraveghere secretă pot fi utilizate în scopuri răuvoitoare".
 
Sistemul, astfel cum este el organizat în prezent, "nu pare capabil să furnizeze garanţii efective împotriva unei supravegheri abuzive", subliniază braţul judiciar al Consiliului Europei. De asemenea, calea de ataca disponibilă "nu pare a fi eficientă". Date fiind aceste elemente, legislaţia bulgară "nu satisface exigenţa de calitate a legii ce decurge din Convenţia Europeană privind Drepturile Omului şi nu este în măsură să limiteze la supravegherea la ceea ce este necesar", a apreciat CEDO.
 
Aceasta a conchis prin urmare că este vorba despre o încălcare a articolului 8 al Convenţiei europene, privind respectarea dreptului la viaţă privată şi a corespondenţei.
 
Bulgaria va trebui să plătească aproape 3.300 de euro reclamanţilor şi va trebui "să aducă legislaţiei sale interne toate modificările necesare pentru a pune capăt încălcărilor (...) şi a asigura compatibilitatea legilor sale cu Convenţia". 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3 / 4
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați definitivi | Restructurare & Insolvență | Litigii
NNDKP, desemnată Firma Anului în România în Dispute Fiscale de către International Tax Review. Distincția confirmă încă o dată rezultatele excepționale obținute de consultanții fiscali și de avocații NNDKP din cadrul CELF pe parcursul ultimului an
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Ce sume au primit firmele de avocați implicate în arbitrajul ICSID inițiat de Gabriel Resources după ce a pierdut proiectul aurifer Roșia Montană și cu cât au fost plătiți arbitrii. White & Case LLP și TZA s-au luptat timp de 8 ani cu LDDP și Lalive, iar acum se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de aprox. 4,4 miliarde usd
Cum se desfășoară programul de internship organizat de SIMION & BACIU pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai dinamice echipe de avocați | Echipa apreciază o viziune logică și coerentă asupra conceptelor teoretice studiate în facultate, dar curiozitatea, gândirea critică și orientarea către rezolvarea problemelor reprezintă atuuri esențiale
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
Promovări în prima linie la Wolf Theiss | Adelina Iftime-Blăgean, coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii în cadrul biroului din Bucureşti, intră în rândul partenerilor. Promovarea nu reprezintă doar o recunoaștere la nivel personal, ci onorează și efortul colectiv al echipei locale
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Curs online, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie
Noi avocați colaboratori coordonatori în cadrul PNSA. Alexandru Stan și Răzvan Alexandru Popa fac un pas înainte în carieră
LegiTeam: MPR|Partners is looking for consultancy lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...