ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cât de adaptabil este sectorul imobiliar din România?

18 Martie 2021   |   Schoenherr

Ce e clar este că piața imobiliară din România transmite mesaje pozitive că este suficient de matură și a fost supusă la suficiente teste pentru a merita eticheta de „adaptabilă la schimbare″.

Sebastian Gutiu - managing partner Schoenherr si Asocia?ii SCA si coordonatorul practicii de real estate a Schoenherr în regiunea Europei Centrale si de Est/ Europei de Sud-Est

 
 
Legislația care reglementează sectorul imobiliar și al construcțiilor a fost modificată de nu mai puțin de 320 de ori de la intrarea în vigoare a diverselor acte normative, fără a pune la socoteală modificările structurale introduse de noul Cod civil în urmă cu un deceniu, care au avut de asemenea o influență majoră asupra acestui domeniu.

În acest context, flexibilitatea a fost întotdeauna un factor vital pentru toți jucătorii din această piață. Criza economică din 2008 a crescut nevoia de adaptabilitate, generând o atitudine mai precaută din partea investitorilor. Apoi, anul 2020 a venit cu noi provocări, care au pus la încercare această capacitate de adaptare.

La o primă vedere, pe măsură ce efectele economice ale pandemiei COVID-19 au început să se manifeste, a devenit vizibilă o demarcație între „câștigătorii″ (spațiile logistice) și „învinșii″ (spațiile de birouri) pe care criza sanitară i-a generat în sectorul imobiliar, în timp ce în retail soarta magazinelor de sine stătătoare a părut incomparabil mai bună decât a spațiilor situate în centre comerciale.


Într-adevăr, sectorul logistic pare a fi cel mai puțin afectat din piața imobiliară, inclusiv pe fondul scurtării lanțurilor de livrare la nivel mondial, generată de pandemie. Stocul de spații industriale și logistice moderne din România, unul dintre cele mai dinamice din Europa, s-a triplat între 2015 și 2020 și, în ciuda provocărilor anului trecut, ratele de ocupare și nivelul chiriilor au rămas la un nivel similar cu perioada pre-pandemică.
La polul opus, lovitura suferită de sectorul spațiilor de birouri a fost evidentă și a continuat să fie resimțită și după încetarea stării de urgență, lucrul de acasă devenind o soluție larg răspândită. Astfel, avocații s-au confruntat cu valuri de solicitări din partea proprietarilor și chiriașilor cu privire la analiza impactului imediat și pe termen lung asupra contractelor de închiriere, iar cuvintele de ordine au fost forța majoră și impreviziunea.

Rămâne de văzut cum vor influența noile realități investițiile și închirierile pe termen mediu și lung, indiferent de sectorul imobiliar. Acest lucru este valabil și în privința conceptelor juridice pe care va trebui să le folosim în mod creativ în viitor pentru a-i proteja de neprevăzut pe clienții implicați în tranzacții imobiliare.

Ce e clar este că piața imobiliară din România transmite mesaje pozitive că este suficient de matură și a fost supusă la suficiente teste pentru a merita eticheta de „adaptabilă la schimbare″.

Notă: Materialul de mai sus este un extras din dialogul dintre Sebastian Guțiu (managing partner Schoenherr și Asociații SCA și coordonatorul practicii de real estate a Schoenherr în regiunea Europei Centrale și de Est/ Europei de Sud-Est) și Horațiu Florescu (CEO Knight Frank România și Ungaria), publicat în ediția 2021 a anuarului roadmap, editat de Schoenherr la nivel regional. Varianta integrală a materialului este disponibilă, în limba engleză, pe website-ul Schoenherr (www.schoenherr.eu), de unde poate fi comandată, gratuit, și în versiunea tipărită.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6790 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...