ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chiriţou, despre comasarea cu alte instituţii: Noi suntem agnostici, n-avem foarte multă osânză

07 Februarie 2025   |   Agerpres

Chiriţoiu a precizat că a trimis la Parlament o situaţie cu instituţiile de concurenţă din Europa şi cu atribuţiile acestora.

 
 
Consiliul Concurenţei poate funcţiona cum este acum, dar nu este ''atât de împotrivă'' să se comaseze cu alte instituţii pentru că ''suntem mai săraci decât ceilalţi", a afirmat, joi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

"Noi suntem aici agnostici. Mi-a zis cineva la guvern că 'aţi fi ruda săracă'. Da, noi suntem finanţaţi de la bugetul de stat, nu avem atâtea fonduri proprii, avem salarii mai mici, deci suntem mai săraci decât ceilalţi şi de asta, poate, nu suntem atât de împotrivă. Deci, noi suntem, repet, agnostici. Putem funcţiona cum suntem acum, cred că funcţionăm destul de bine. N-avem foarte multă osânză, la noi s-a aplicat legea privind restructurarea. Am desfiinţat posturile libere, am desfiinţat postul de conducere suplimentar. E destul de plată instituţia, un singur post de şef serviciu am desfiinţat. Am aplicat ordonanţa de restructurare, nu ne-am exceptat cum s-au exceptat alte instituţii. Problema este că nu e atât de mult de tăiat de la noi faţă de alte instituţii, cred. Dar, repet, ce va decide Guvernul, aia o să facem. Dacă vor, lucrăm aşa cum suntem acum, dacă vor să ne integrăm cu alte instituţii, putem să facem asta", a transmis acesta.


Chiriţoiu a precizat că a trimis la Parlament o situaţie cu instituţiile de concurenţă din Europa şi cu atribuţiile acestora.

"Sunt exemple - şi le-am trimis situaţia - în Europa în care instituţiile de concurenţă au un set de alte atribuţii, cum şi noi avem. Aţi văzut: reglementare feroviar, naval şi aşa mai departe - şi noi avem şi alte lucruri decât strict concurenţă. Deci, le-am trimis situaţia asta la Parlament. Sunt doar trei ţări în care concurenţa, energia, telecomunicaţiile sunt la un loc. Se poate şi asta. Este o decizie care nu cred că se poate lua de azi pe mâine. Trebuie analizat. Diavolul e în detalii, poate să iasă şi bine şi prost. Contează cum o faci", a spus el.

Potrivit acestuia, pe termen scurt, economiile ar veni în prima fază din zona de administrare.

"Pe termen scurt, dacă lumea se aşteaptă la economie, economiile ar fi probabil din zona de administrare într-o fază iniţială. O conducere trebuie să-i pui, probabil că ar fi mai puţine funcţii de conducere decât are fiecare instituţie în parte acum, dar, oricum, economiile, repet, nu vă aşteptaţi să fie ceva extraordinar din primul moment. Cred că ar fi mai degrabă pe zona de funcţionare. Desigur, în timp, poţi să dezvolţi sinergii, poţi să vezi că de fapt, uite, staff-ul dintr-o parte ştie nişte lucruri care ar putea fi utile în altă parte, dar asta n-o să faci din primul an. În primul an, repet, la achiziţii publice nu ne mai trebuie atâtea, la resurse umane nu ne mai trebuie atâţia", a arătat Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele autorităţii de concurenţă a subliniat că "marea suferinţă" este IT-ul, unde nu are specialişti în special pe partea de investigaţii.

"Nu aş spune că am deficit de personal pe ansamblu. Problema e că dacă-ţi pleacă, îţi pleacă ăia mai buni de multe ori, nu îţi pleacă ăia care nu-s aşa buni, la ăia semnez foarte repede, de-abia aştept uneori. Sunt foarte bucuros când văd o cerere, dar rareori se întâmplă asta. De obicei, pleacă cei care ai vrea să nu-ţi plece. Dacă îţi pleacă un jurist bun, un economist bun, asta e o pierdere şi e o problemă că nu poţi să recrutezi, iar pe oameni trebuie să-i şi formezi. Chiar dacă angajezi un om bun, un om tânăr bun ai nevoie de câţiva ani ca să poată să-ţi conducă o investigaţie. Marea noastră suferinţă e IT-ul. La IT, pentru că toţi sunt funcţionari publici, au acelaşi salariu. Pentru unele specializări sau pentru unii oameni salariul nu e rău la Consiliu, dar pentru un jurist foarte bun nu concurăm cu o firmă de avocatură. Acum avem şase oameni pe IT. Pe partea de funcţionare ne descurcăm, dar pe partea cu investigaţiile, într-adevăr, vrem oameni care să poată să meargă să intre în computerele ălora, să ştie să acceseze datele, să prelucreze, să găsească ce ne interesează pe noi din noianul ăla de date. Ne trebuie oameni care să fie buni, să se pregătească, să înveţe lucrurile noi, că domeniul se dezvoltă rapid, să înveţe softuri noi", a explicat Chiriţoiu, adăugând că salariaţi ai instituţiei au plecat la Comisia Europeană sau în ministere.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la jumătatea lui ianuarie că, în cursul acestei luni, va începe o reorganizare şi o comasare a agenţiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului şi a aparatului propriu de funcţionare al Guvernului.

Totodată, el a anunţat că în cadrul coaliţiei urmează să fie prezentată şi o analiză a situaţiei privind consiliile de administraţie din companiile de stat.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, unul dintre scenarii prevede comasarea Consiliului Concurenţei, cu ANRE şi ANCOM.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 264 / 9455
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...