ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CNIPMMR:Valoarea maximă a ajutorului pentru măsura privind investiţiile în activităţi productive trebuie redusă la 200.000 euro

23 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Solicitarea face parte dintr-o listă cu mai multe propuneri redactată de Consiliul Naţional al IMM-urilor privind modificarea procedurii depunerii proiectelor de investiţii pe Măsura 4.1.1 şi a prevederilor Ghidului Solicitantului (GS), adresată marţi de organizaţie către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi către Autoritatea de Management a Programului Operaţional Competitivitate.

 
 
Valoarea maximă de un milion de euro a ajutorului de stat care poate fi solicitat de IMM-uri în cadrul Măsurii 4.1.1 - "Investiţii în activităţi productive" ar trebui diminuată până la 200.000 de euro, pentru ca astfel numărul IMM-urilor care pot primi sprijin să crească de la 358 la 1.792, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
 
Solicitarea face parte dintr-o listă cu mai multe propuneri redactată de Consiliul Naţional al IMM-urilor privind modificarea procedurii depunerii proiectelor de investiţii pe Măsura 4.1.1 şi a prevederilor Ghidului Solicitantului (GS), adresată marţi de organizaţie către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi către Autoritatea de Management a Programului Operaţional Competitivitate.
 
"Valoarea maximă a ajutorului de stat de 1.000.000 de euro reduce în mod considerabil numărul potenţialilor beneficiari. Având în vedere efectele pandemiei COVID-19 asupra unui număr extrem de mare de IMM-uri, este oportună diminuarea valorii maxime a ajutorului financiar nerambursabil la 200.000 euro pentru a avea posibilitatea sprijinirii unui număr mai mare de IMM-uri. Astfel, vor putea fi sprijinite minimum 1792 de IMM-uri comparativ cu 358 de IMM-uri conform propunerii din GS", se precizează în comunicatul CNIPMMR.
 
Totodată, CNIPMMR solicită introducerea unei perioade de minimum 30 de zile între data publicării ghidului solicitantului final şi lansarea apelului de proiecte.
 
"Având în vedere complexitatea documentaţiei necesare pentru depunerea unui proiect, precum şi criteriul actual primul venit - primul servit cu condiţia obţinerii a minimum 70 de puncte, este necesară o perioadă de minimum 30 de zile în care aplicanţii să se poată documenta şi depune proiecte calitative", potrivit comunicatului.
 
De asemenea, Consiliul Naţional al IMM-urilor cere ca valoarea minimă a AFN să fie de de 50.000 euro.
 
A patra solicitare a organizaţiei patronale a IMM-urilor este desemnarea unui responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal.
 
"Proiectele care vor fi depuse în cadrul acestui apel reprezintă proiecte de investiţii şi nu unul care implică activităţi cu resurse umane. Toate organizaţiile, prin legislaţia în vigoare, sunt obligate să respecte Regulamentul General de Protecţie a Datelor în funcţie de activitatea pe care o desfăşoară şi tipul de date pe care le colectează. Astfel, considerăm că cerinţa din GS este excesivă şi atrage costuri pentru IMM-uri, costuri care nu sunt eligibile", argumentează CNIPMMR.
 
Consiliul Naţional al IMM-urilor mai solicită: clarificarea aspectului dacă proiectul se poate implementa într-un singur punct de lucru, o singură regiune sau acesta poate fi implementat în mai multe puncte de lucru şi mai multe regiuni; clarificări suplimentare cu privire la investiţiile în conformitate cu prevederile Anexei I din propunerea de Regulament Delegat al Comisiei de completare a Regulamentului 2020/852 al Parlamentului European (obiectivele de mediu); simplificarea la maximum atât a cererii de finanţare cât şi a planului de afaceri şi a previziunilor financiare, având în vedere faptul că din criteriile avute în vedere la evaluarea tehnică şi financiară nu face parte evaluarea calitativă a cererii de finanţare, planului de afaceri şi previziunilor financiare; realizarea unui tutorial video cu etapele completării cererii de finanţare pentru o corectă informare a antreprenorului.
 
În ceea ce priveşte procesul de evaluare şi selecţie, CNIPMMR propune ca finanţarea să fie acordată în ordinea descrescătoare a punctajului, astfel încât să fie finanţate proiectele cu cele mai mari punctaje, acestea având o valoarea adăugată mai mare şi fiind mai bune din punct de vedere calitativ şi al eficienţei.
 
"Conform GS, se vor finanţa propunerile de proiecte în ordinea depunerii şi care au un punctaj total mai mare sau egal cu 70 de puncte. Acest lucru este similar principiului primul venit primul servit, fiind o condiţie de eligibilitate obţinerea unui punctaj minim de 70 de puncte. Practic va putea intra la finanţare un proiect cu 70 de puncte depus înaintea unui proiect cu 100 de puncte, cel din urma riscând să rămână în afara bugetului", îşi argumentează organizaţia patronală propunerea de mai sus.
 
CNIPMMR mai cere eliminarea criteriului referitor la investiţia de minimum 20% din valoarea proiectului în conformitate cu prevederile Anexei I din Propunerea de Regulament Delegat al Comisiei (UE) de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului privind stabilirea criteriilor tehnice de screening pentru determinarea condiţiilor în care o activitate economică se califică ca contribuind în mod substanţial la atenuarea schimbărilor climatice sau adaptarea la schimbările climatice şi pentru a stabili dacă acea activitate economică nu cauzează nici un prejudiciu semnificativ oricăruia dintre celelalte obiective de mediu".
 
"Acesta este un criteriu neclar atât pentru potenţiali beneficiari, consultanţi cât şi evaluatori. În plus considerăm că punctarea acestui criteriu pentru investiţii mai mari de 90% din valoarea totală a proiectului reprezintă un exces. Considerăm că trebuie menţinut drept condiţie de eligibilitate pragul de 20% dacă aceasta este o condiţie impusă de regulamentele UE, nefiind un criteriu punctat în evaluarea tehnică şi financiară", se precizează în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 4016 / 8218
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu a asistat compania Respira Verde si fondatorii acesteia cu privire la exit-ul partial catre OMV Petrom. Cristina Man (Partner) a coordonat echipa
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Cele mai multe tranzacții care se fac în momentul actual sunt cele cu investitori strategici care vor să intre pe piața din România sau sunt deja prezenți și vor să își mărească cota de piață. În această perioadă, sell-side sunt fondurile de private equity, iar buy-side sunt strategici. Distressed, aproape deloc
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
Pentru BRD, cea mai bună protecție în materie de Concurență este asigurată de colaborarea dintre echipa internă de juriști și firmele de avocatură | De vorbă cu Ioana Sandu – Cazan, responsabil cu Programul de conformare cu Dreptul Concurenței și Gabriel Marin, Șef Serviciu Litigii în cadrul Departamentului Juridic al băncii, despre politica solidă a băncii și proiectele interesante din acest segment, interacțiunea cu autoritatea de Concurență și colaborarea cu echipele externe de avocați
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
EXCLUSIV - Finanțele plătesc anul acesta peste 2 mil. E avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate în SUA, UK, Belgia, Luxemburg, Franța și Suedia și ce onorarii primește fiecare
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați definitivi
Voicu & Asociații extinde echipa prin cooptarea unor avocați specializați. Daniel Voicu, Avocat Coordonator: Suntem deschiși pentru lărgirea continuă a echipei noastre cu avocați ambitioși recent admiși în Barou
LegiTeam | The Opportunity: Junior Associate, Litigation (DLA Piper)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...