
CNIPMMR:Valoarea maximă a ajutorului pentru măsura privind investiţiile în activităţi productive trebuie redusă la 200.000 euro
23 Noiembrie 2021
AgerpresSolicitarea face parte dintr-o listă cu mai multe propuneri redactată de Consiliul Naţional al IMM-urilor privind modificarea procedurii depunerii proiectelor de investiţii pe Măsura 4.1.1 şi a prevederilor Ghidului Solicitantului (GS), adresată marţi de organizaţie către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi către Autoritatea de Management a Programului Operaţional Competitivitate.
Valoarea maximă de un milion de euro a ajutorului de stat care poate fi solicitat de IMM-uri în cadrul Măsurii 4.1.1 - "Investiţii în activităţi productive" ar trebui diminuată până la 200.000 de euro, pentru ca astfel numărul IMM-urilor care pot primi sprijin să crească de la 358 la 1.792, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Solicitarea face parte dintr-o listă cu mai multe propuneri redactată de Consiliul Naţional al IMM-urilor privind modificarea procedurii depunerii proiectelor de investiţii pe Măsura 4.1.1 şi a prevederilor Ghidului Solicitantului (GS), adresată marţi de organizaţie către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi către Autoritatea de Management a Programului Operaţional Competitivitate.
"Valoarea maximă a ajutorului de stat de 1.000.000 de euro reduce în mod considerabil numărul potenţialilor beneficiari. Având în vedere efectele pandemiei COVID-19 asupra unui număr extrem de mare de IMM-uri, este oportună diminuarea valorii maxime a ajutorului financiar nerambursabil la 200.000 euro pentru a avea posibilitatea sprijinirii unui număr mai mare de IMM-uri. Astfel, vor putea fi sprijinite minimum 1792 de IMM-uri comparativ cu 358 de IMM-uri conform propunerii din GS", se precizează în comunicatul CNIPMMR.
Totodată, CNIPMMR solicită introducerea unei perioade de minimum 30 de zile între data publicării ghidului solicitantului final şi lansarea apelului de proiecte.
"Având în vedere complexitatea documentaţiei necesare pentru depunerea unui proiect, precum şi criteriul actual primul venit - primul servit cu condiţia obţinerii a minimum 70 de puncte, este necesară o perioadă de minimum 30 de zile în care aplicanţii să se poată documenta şi depune proiecte calitative", potrivit comunicatului.
De asemenea, Consiliul Naţional al IMM-urilor cere ca valoarea minimă a AFN să fie de de 50.000 euro.
A patra solicitare a organizaţiei patronale a IMM-urilor este desemnarea unui responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal.
"Proiectele care vor fi depuse în cadrul acestui apel reprezintă proiecte de investiţii şi nu unul care implică activităţi cu resurse umane. Toate organizaţiile, prin legislaţia în vigoare, sunt obligate să respecte Regulamentul General de Protecţie a Datelor în funcţie de activitatea pe care o desfăşoară şi tipul de date pe care le colectează. Astfel, considerăm că cerinţa din GS este excesivă şi atrage costuri pentru IMM-uri, costuri care nu sunt eligibile", argumentează CNIPMMR.
Consiliul Naţional al IMM-urilor mai solicită: clarificarea aspectului dacă proiectul se poate implementa într-un singur punct de lucru, o singură regiune sau acesta poate fi implementat în mai multe puncte de lucru şi mai multe regiuni; clarificări suplimentare cu privire la investiţiile în conformitate cu prevederile Anexei I din propunerea de Regulament Delegat al Comisiei de completare a Regulamentului 2020/852 al Parlamentului European (obiectivele de mediu); simplificarea la maximum atât a cererii de finanţare cât şi a planului de afaceri şi a previziunilor financiare, având în vedere faptul că din criteriile avute în vedere la evaluarea tehnică şi financiară nu face parte evaluarea calitativă a cererii de finanţare, planului de afaceri şi previziunilor financiare; realizarea unui tutorial video cu etapele completării cererii de finanţare pentru o corectă informare a antreprenorului.
În ceea ce priveşte procesul de evaluare şi selecţie, CNIPMMR propune ca finanţarea să fie acordată în ordinea descrescătoare a punctajului, astfel încât să fie finanţate proiectele cu cele mai mari punctaje, acestea având o valoarea adăugată mai mare şi fiind mai bune din punct de vedere calitativ şi al eficienţei.
"Conform GS, se vor finanţa propunerile de proiecte în ordinea depunerii şi care au un punctaj total mai mare sau egal cu 70 de puncte. Acest lucru este similar principiului primul venit primul servit, fiind o condiţie de eligibilitate obţinerea unui punctaj minim de 70 de puncte. Practic va putea intra la finanţare un proiect cu 70 de puncte depus înaintea unui proiect cu 100 de puncte, cel din urma riscând să rămână în afara bugetului", îşi argumentează organizaţia patronală propunerea de mai sus.
CNIPMMR mai cere eliminarea criteriului referitor la investiţia de minimum 20% din valoarea proiectului în conformitate cu prevederile Anexei I din Propunerea de Regulament Delegat al Comisiei (UE) de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului privind stabilirea criteriilor tehnice de screening pentru determinarea condiţiilor în care o activitate economică se califică ca contribuind în mod substanţial la atenuarea schimbărilor climatice sau adaptarea la schimbările climatice şi pentru a stabili dacă acea activitate economică nu cauzează nici un prejudiciu semnificativ oricăruia dintre celelalte obiective de mediu".
"Acesta este un criteriu neclar atât pentru potenţiali beneficiari, consultanţi cât şi evaluatori. În plus considerăm că punctarea acestui criteriu pentru investiţii mai mari de 90% din valoarea totală a proiectului reprezintă un exces. Considerăm că trebuie menţinut drept condiţie de eligibilitate pragul de 20% dacă aceasta este o condiţie impusă de regulamentele UE, nefiind un criteriu punctat în evaluarea tehnică şi financiară", se precizează în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5512 / 9714 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...