
Cristian Roşu (ASF): Piaţa asigurărilor este pe un trend favorabil. Este puţin probabil să se repete un nou caz Astra în România
22 Noiembrie 2019
AGERPRESReferitor la evoluţia pieţei financiare din România, reprezentantul ASF susţine că acesata a înregistrat evoluţii pozitive atât în 2018, cât şi pe parcursul primului semestru al anului 2019.
Modul în care se realizează, în prezent, supravegherea jucătorilor din piaţa de asigurări este diferit faţă de anul 2015 astfel că un nou caz Astra este puţin probabil să se repete în România, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Cristian Roşu.
Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială. Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară privind deschiderea procedurii de faliment în cazul societăţii Astra Asigurări la sfârşitul lunii aprilie 2016.
Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială. Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară privind deschiderea procedurii de faliment în cazul societăţii Astra Asigurări la sfârşitul lunii aprilie 2016.
"Faţă de anul 2015, modul în care se realizează în prezent supravegherea jucătorilor din piaţa de asigurări este diferit. ASF este concentrată pe mai multe aspecte privind problematica pieţei asigurărilor, atât în ceea ce priveşte indicatorii de stabilitate (indicatorii de solvabilitate - SCR şi de lichiditate - MCR) cât şi în privinţa conduitei asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări. De aceea apreciem că este puţin probabil să se repete o situaţie de o asemenea anvergură", a explicat Cristian Roşu.
Referitor la situaţia Euroins şi City Insurance, acesta a menţionat că ambele companii au avut o evoluţie importantă, au înregistrat creştere pe cota de piaţă, în special pe asigurarea de răspundere civilă auto, deţinând, fiecare, peste 30% din cota de piaţă. Creşterile înregistrate au avut loc însă pe situaţii financiare sustenabile.
"Au fost şi încă sunt probleme, în cea mai mare parte legate de partea organizatorică, ambele companii aflându-se în proces de reorganizare a activităţii, astfel încât să se adapteze la noile cerinţe apărute odată cu creşterea cotei de piaţă. Apreciem că se pot vedea deja primele semne că activitatea ar începe să intre în normalitate", a precizat Cristian Roşu.
Pe de altă parte, vicepreşedintele ASF consideră că poliţele RCA pe o perioadă scurtă de timp, respectiv pe o lună, nu ar trebui eliminate, întrucât acestea se adresează unui segment destul de important din populaţie care utilizează autovehiculele în regim sezonier şi nu doresc să plătească pentru perioada în care nu folosesc autovehiculul.
"Poliţele RCA pe o perioadă scurtă de timp, respectiv pe o lună, se adresează unui segment destul de important din populaţie care utilizează autovehiculele în regim sezonier, venind astfel în sprijinul celor care nu au nici un motiv să plătească un cost - cel cu prima de asigurare - pe o perioadă în care nu utilizează autovehiculul. Este o măsură ce vine în sprijinul consumatorului şi, de aceea, nu considerăm că ar trebui eliminate", a spus Cristian Roşu.
Referitor la evoluţia pieţei financiare din România, reprezentantul ASF susţine că acesata a înregistrat evoluţii pozitive atât în 2018, cât şi pe parcursul primului semestru al anului 2019.
"Piaţa asigurărilor din ţara noastră este şi ea pe un trend favorabil, rata penetrării asigurărilor înregistrând o creştere către 1,2% din PIB faţă de circa 1,04% din PIB la nivelul anului trecut. La nivelul întregii pieţe de asigurări, rezultatul net al activităţii din semestrul I 2019 a fost unul pozitiv, profitul net total fiind de circa 134 milioane lei. Putem aprecia că este o piaţă care se maturizează şi intră în linie cu celelalte pieţe europene, cu perspective favorabile, chiar dacă încă se înregistrează niveluri mai scăzute ale indicatorilor", a declarat Cristian Roşu.
El a spus că, deşi piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, acestea reprezentând aproximativ 72% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale, se înregistrează evoluţii pozitive şi în cazul asigurărilor non-auto.
Un exemplu în acest sens îl reprezintă piaţa asigurărilor de locuinţe, obligatorii şi facultative, care a consemnat în primul semestru al anului 2019 o creştere a primelor brute subscrise de aproximativ 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
"Comparând acelaşi prim semestru al anului trecut cu cel al anului în curs, de menţionat ar fi şi creşterea cu 24% a primelor subscrise şi cu 18% a numărului de contracte în cazul asigurărilor de sănătate. Iar dacă adăugam dinamica pozitivă a sectorului asigurărilor de viaţă din ultimii 5 ani, menţionând şi creşterea cu 4,6% a primelor brute subscrise aferente primului semestru din 2019 faţă de primul semestru al anului trecut, putem aprecia că per ansamblu, evoluţia celorlalte sectoare (non-auto) din asigurări este una pozitivă", a mai spus Cristian Roşu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9564 / 9770 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...