ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cseke Attila: A fost o propunere a INSP legată de carantinarea zonală în Bucureşti şi Ilfov | Raed Arafat: Nu cred că vom ajunge la a carantina Bucureştiul

15 Octombrie 2021   |   Agerpres

În Occident accesul în instituţii se face cu certificatul digital.

 
 
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat joi că Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a propus carantinarea Capitalei şi judeţului Ilfov.

"Va fi o discuţie şi pe partea de specialişti. Comitetul Tehnico Ştiinţific care este în subordinea CNSU mâine (vineri, n.r.) va discuta, pentru că a fost şi o solicitare sau o recomandare sau propunere a INSP legată de carantinarea zonală, au folosit ei această sintagmă, în Bucureşti şi Ilfov şi aceste lucruri trebuie discutate şi pe partea de specialitate în mod clar şi mâine acest lucru se va discuta. Să vedem ce spun specialiştii. În acest grup sunt şi reprezentanţii altor instituţii şi ministere, pentru că o carantină zonală nu mai este o chestiune care spunem că de mâine se instituie", a spus Cseke Attila la Digi 24.


Ministrul a menţionat că în Occident accesul în instituţii se face cu certificatul digital.

"Aici sunt alte reglementări, dar sigur este şi această discuţie legată de certificat, pentru că oarecum nu este corect să spui oamenilor care au fost responsabili şi s-au vaccinat că tu nu mai poţi să ieşi pe stradă sau tu nu poţi să te duci la un anumit tip de activitate sau manifestare sau într-un anumit loc public. Să ştiţi că în Occident şi în hoteluri intri cu certificatul acesta. În toate instituţiile se intră astfel", a susţinut demnitarul.

Arafat: Carantinarea Capitalei trebuie să se facă la un nivel de decizie mult mai înalt decât o propunere din partea INSP

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi, că nu crede că Bucureştiul şi Ilfovul vor fi carantinate, cum a propus Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

"Carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP, pentru că impactul e unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri care sunt necesar de a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea contactului, mişcării, a răspândirii virusului (...), dar a carantina Bucureştiul înseamnă că am izola Bucureştiul şi Ilfovul de restul României", a spus Raed Arafat la Antena 3.

El a precizat că acest lucru nu poate să fie făcut fără o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. "La acest moment, aşa cum e trimisă adresa către mine, ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în 48 ore. Încă suntem în termenul de 48 de ore. Mâine am convocat grupul tehnico-ştiinţific pentru o discuţie pe această temă, după care vom supune totuşi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă spre decizie dacă astfel de ordin poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la a carantina Bucureştiul, în sensul de a închide Bucureştiul şi Ilfov în aceste condiţii", a afirmat Raed Arafat.

În opinia sa, poate că vor fi analizate anumite măsuri suplimentare care să asigure controlul asupra răspândirii noului coronavirus, dar fără a implementa carantina zonală.

Şeful DSU a menţionat că problema se pune dacă o carantinare a Bucureştiului şi Ilfovului e realizabilă sau nu, în contextul în care trebuie implicat Ministerul de Interne, nu şi Ministerul Apărării, pentru că nu e stare de urgenţă. "Dacă eram într-o stare de urgenţă era mult mai uşor cu sprijinul Ministerului Apărării (...); vorbim de o localitate, cu Ilfov cu tot, de 3-4 milioane de oameni", a subliniat el.

Potrivit lui Arafat, o carantinare ar presupune izolarea zonei de restul ţării, impactul fiind "mult mai serios" decât în cazul unei localităţi mici.

Raed Arafat este de părere că trebuie consolidate controalele privind măsurile care există în prezent şi trebuie efectuată o analiză dacă mai sunt şi alte măsuri care mai pot fi implementate pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4980 / 8887
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...