ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cuantificarea prejudiciilor: Ex ante versus ex post

29 Ianuarie 2019   |   Lars Wiechen, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România

Niciuna dintre cele două abordări nu va fi universal valabilă, iar decizia cu privire la aplicarea lor se va baza pe specificul cazurilor analizate.

Lars Wiechen, Partener Coordonator Consultantă Financiară, Deloitte România

 
 
Elementul pe care îl vom analiza luna aceasta în seria „Cuantificarea Prejudiciilor” este alegerea orizontului de timp aferent informațiilor care vor fi folosite în calculul prejudiciilor. Acest principiu generează două metode, mai precis ex ante (proiectarea profiturilor pierdute pe baza a ceea ce știm la momentul prejudiciului, fără a lua în considerare ce se întâmplă după) și ex post (luarea în considerare a veniturilor înregistrate după prejudiciu și a tuturor informațiilor cunoscute la momentul declanșării acestuia). Să analizăm, în cele ce urmează, câteva diferențe fundamentale între cele două abordări.

Lars Wiechen, Partener coordonator consultanță financiară Deloitte România, s-a alăturat comunității experților cu un proeminent profil profesional care scriu în BizLawyer și continuă seria analizelor referitoare la Cuantificarea prejudiciilor. După primele articole, intitulate ”Analiza profiturilor pierdute (1)”, ”Cuantificarea prejudiciilor și evaluarea de întreprinderi. O abordare comparativă (2)” și ”O privire de ansamblu asupra dobânzii prealabile atribuirii daunelor în arbitrajul și litigiile internaționale – Partea întâi” și ”O privire de ansamblu asupra dobânzii prealabile atribuirii daunelor în arbitrajul și litigiile internaționale – Partea a doua. Rata de dobândă utilizată”, Lars Wiechen semnează azi încă un material din această serie.


Informația relevantă

Compensația optimă ar trebui să plaseze reclamantul în aceeași poziție economică în care s-ar fi aflat dacă prejudiciul nu ar fi avut loc. Alegerea orizontului de timp cu privire la informațiile disponibile joacă, așadar, un rol esențial. Să presupunem că inculpatul fură un bilet de loterie în valoare de 1 leu, care are potențialul de a genera un câștig de 1 milion de lei. O săptămână mai târziu, el sau ea câștigă și primește suma de 1 milion de lei. În acest caz, prejudiciul este în valoare de 1 leu (valoarea biletului la momentul furtului) sau 1 milion de lei (valoarea biletului mai târziu)? Aici, prejudiciile ex ante vor fi egale cu prima sumă de 1 leu, iar cele ex post vor fi egale cu suma de 1 milion de lei.

Data cuantificării

Aceasta este data de la care expertul cuantifică prejudiciile. Unele cazuri sunt mai complexe, având de-a face cu multiple acțiuni ilegale ce au loc în momente diferite. În aceste cazuri, dacă expertul ar aplica principiul ex ante, ar măsura prejudiciile asociate cu fiecare acțiune separată la data la care a avut loc, iar dacă ar aplica principiul ex post, ar determina prejudiciile la data recuperării acestora.



Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.



Actualizarea fluxurilor de numerar ex ante sau ex post

Într-o analiză ex ante, actualizarea fluxurilor de numerar pierdute în urma prejudiciului, la data înregistrării acestuia, se realizează prin aplicarea unei rate de rentabilitate ajustate la risc, adecvate pentru activul subiect. Ulterior, se aplică o dobândă prealabilă atribuirii prejudiciului care rezultă de la data acțiunii ilicite, care continuă până la data recuperării acestuia.

Pe de altă parte, abordarea ex post presupune actualizarea viitoarelor pierderi la o rată de rentabilitate adecvată riscului activului subiect. Aceste pierderi sunt aduse în viitor la data restituirii utilizând o rată de dobândă care reflectă fie costul capitalului reclamantului, fie costul finanțării pârâtului (pre-litigiu).

Avantaje și dezavantaje

În ceea ce privește avantajele aplicării metodei ex ante, este important de reținut că aceasta captează în mod adecvat riscul, considerând probabilitatea unui întreg spectru de scenarii de la data prejudiciului. Rezultatele unei analize ex ante sunt independente de data procesului, așa că nu există un imbold din partea reclamantului de a amâna un proces pentru a maximiza cuantumul prejudiciului. În plus, analiza ex ante nu penalizează reclamantul pentru decizia de a continua sau nu într-un litigiu. Dezavantajul este, însă, că analiza ex ante cere deseori o reconstrucție complexă a contextului la momentul actului ilegal, un proces făcut dificil din pricina lipsei informațiilor concomitente.

Abordarea ex post are avantajul de a apela la simțul justițiar al individului, descurajând încălcările legale prin asigurarea faptului că aceia care le comit nu vor profita de pe urma lor. De asemenea, poate reîntregi reclamantul în orice moment. Pe de altă parte, unul dintre dezavantajele acestei abordări este că prejudiciile se pot modifica de-a lungul timpului, pe măsură ce noi informații devin disponibile, existând posibilitatea supra-compensării reclamantului pentru un risc pe care nu îl poartă.

Abordarea hibridă

În mod frecvent, experții folosesc diferite elemente ale celor două abordări, ex ante și ex post, rezultând într-o abordare hibridă. Acest lucru poate presupune, spre exemplu, folosirea informațiilor ex post, dar a unei date pentru cuantificarea prejudiciului ex ante, ceea ce înseamnă că experții trebuie să actualizeze fluxurile de numerar la data prejudiciului, folosind o rată de rentabilitate ajustată la risc, bazată pe incertitudinea încasărilor în perioada ex post.

Concluzie

Probabil că nu se va ajunge la un consens în ceea ce privește avantajele abordărilor ex ante și ex post în cuantificarea prejudiciilor, căci fiecare este potrivită în diferite cazuri, în funcție de specificul acestora. Niciuna dintre cele două abordări nu va fi universal valabilă, iar decizia cu privire la aplicarea lor se va baza pe specificul cazurilor analizate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8646 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...