ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Digitalizarea licitațiilor publice organizate pentru bunurile mobile confiscate. Lansarea platformei de licitație online de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

13 Iulie 2020   |   Ligia-Cecilia Popescu (Partener si coordonator al ariilor de practică Litigii și Arbitraj și Achiziții Publice în cadrul biroului Wolf Theiss București) si Andreea Anton (Associate)

Această platformă inovatoare a fost dezvoltată pe baza modelelor europene (FR, BE, NL, IT) și a celor internaționale (SUA) pentru a facilita accesul potențialilor cumpărători la licitații, în conformitate cu toate standardele de distanțare socială și pentru a minimiza costurile și resursele publice, pe care le-ar presupune participarea fizică la licitații.

Ligia-Cecilia Popescu (Partener si coordonator al ariilor de practică Litigii si Arbitraj si Achizitii Publice în cadrul biroului Wolf Theiss Bucuresti) si Andreea Anton (Associate)

 
 
Având în vedere contextul actual al pandemiei, au fost luate mai multe măsuri pentru evitarea riscului de infecție cu COVID-19. Punerea în aplicare a acestor măsuri urmărește două direcții: protejarea sănătății fiecărui individ și asigurarea continuității activităților de profil și minimizarea riscurilor de întrerupere a activităților care necesită o prezență efectivă.

Contextul pandemic actual a determinat acordarea unei atenții speciale procesului de digitalizare. Mai mult, regulile de distanțare socială în vigoare de la jumătatea lunii martie au impus un transfer al operațiunilor în spațiul digital nu numai pentru sectorul privat, ci și pentru instituțiile publice.

Un exemplu ar fi Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate („Agenția”), care se ocupă de administrarea bunurilor confiscate în materie penală (în valoare de 974.080.994 RON), inclusiv de  vânzarea bunurilor mobile care se devalorizează în timp.


În contextul digitalizării, Agenția a lansat pe 15.06.2020 platforma online de desfășurare a licitațiilor publice prin mijloace electronice, care poate fi accesată folosind următorul link https://anabi.just.ro/licitatiionline/. Sumele colectate sunt păstrate în conturile Agenției până la pronunțarea unei decizii finale în procesul penal.

Această platformă inovatoare a fost dezvoltată pe baza modelelor europene (FR, BE, NL, IT) și a celor internaționale (SUA) pentru a facilita accesul potențialilor cumpărători la licitații, în conformitate cu toate standardele de distanțare socială și pentru a minimiza costurile și resursele publice, pe care le-ar presupune participarea fizică la licitații.

Astfel de licitații publice nu reprezintă proceduri de achiziții publice, ci se desfășoară în conformitate cu normele generale privind organizarea licitațiilor în cadrul executărilor silite și în conformitate cu prevederile Legii nr. 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Licitațiile parcurg etapele de mai jos:
•    Publicarea Anunțului de licitație;
•    Înscrierea la licitație;
•    Desfășurarea licitației;
•    Activități post-licitație (plata prețului și predarea bunului adjudecat).

Pe scurt, persoanele interesate de vehicule (inclusiv mașini de lux), electronice, materiale de construcție, stocuri și oricare alte bunuri mobile scoase la vânzare trebuie să se înregistreze pe platforma online (prezentând date de identificare, plata garanției de participare și oferta inițială), urmând ca ulterior să le fie atribuit un cod și o parolă unică pentru acces.

Ulterior, ei pot participa la licitația online, putând face oferte succesive în pași de 5-15% din valoarea de pornire a licitației (prețul de evaluare pentru prima licitație, care va fi scăzut cu 25% pentru a doua, respectiv cu 50 % pentru a treia licitație). În cazul mai multor ofertanți, bunul este vândut ofertantului care oferă cel mai mare preț. Prețul se plătește în maximum cinci (5) zile lucrătoare de la data licitației finale.

Cele de mai sus confirmă comunicatul de presă al Ministerului Justiției, potrivit căruia lansarea unei astfel de platforme online garantează transparența în activitatea Agenției și asigură un acces simplificat la aceste licitații publice. Prin urmare, există șanse semnificative ca această idee inovatoare să fie implementată și alte proiecte similare pe viitor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 7775 / 8632
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
    SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...