ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iordăchescu și Asociații: Drepturile și obligațiile cadrelor medicale în timpul stării de urgență

26 Martie 2020   |   BizLawyer

Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat prin art. 34 din Constituția României, iar Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice. Evident, această obligație se referă atât la pacienți cât și la întreg personalul medical.

Eugen Iordăchescu, Partener Senior Iordăchescu & Asociatii

 
 
Instituția sanitară are obligația de a oferi protecție vieții și sănătății angajaților. În ce condiții cadrele medicale ar putea refuza să presteze actul medical, în lipsa echipamentelor de protecție necesare? Esența acestei probleme constă în punctarea relației dintre drepturile și obligațiile corelative a personalului medical.

În primul rând, cadrele medicale angajate în unități medicale / sanitare au obligația de a fi prezente la locul de muncă și de a acorda asistență medicală de specialitate pacienților, la cele mai înalte cote și standarde, în limitele competentelor profesionale.

În al doilea rând, este necesar ca sistemul medical (unitatea unde cadrul medical este angajat cu contract de muncă) să ia toate măsurile necesare de protecție a personalului, astfel ca acesta să nu fie decimat prin îmbolnăvire și chiar moarte. Nerespectarea uneia dintre cele două obligații / drepturi corelative se repercutează în mod negativ asupra obiectivului asumat respectiv lupta împotriva epidemiei cu coronavirusul COVID-19.


În acest sens, trebuie observat că dreptul la ocrotirea sănătății este garantat prin art. 34 din Constituția României, iar Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice. Evident, această obligație se referă atât la pacienți cât și la întreg personalul medical.

Totodată, în noțiunile art. 2 și în special art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este inclus și dreptul la ocrotirea sănătății, iar Statul are și obligația pozitivă de a lua măsuri concrete și eficiente de protejare a integrității fizice a cetățenilor. De la aceste două articole, Convenția nu permite nicio derogare.

"Așadar, pornind de la aceste repere legale – constituționale și convenționale – se poate trage concluzia că în cazul în care un cadru medical constată că unitatea sanitară din care face parte nu-și îndeplinește obligația de a asigura protecția minimală necesară la locul de muncă, acestea ar avea dreptul constituțional de a refuza să muncească în acel loc până la îmbunătățirea situației 1 of 2 respective. În lipsa îndeplinirii obligațiilor corelative de către Stat, s-ar putea considera că refuzul lor este justificat, și în aceste condiții, nu poate fi calificat ca și abatere disciplinară, faptă contravențională sau infracțiune. Refuzul lor ar putea fi deci, justificat de exercitarea dreptului constituțional la viață și sănătate de care și aceștia beneficiază.” afirmă Av. Eugen Iordăchescu, Partener Senior Iordăchescu & Asociații.

Desigur, în acest context, sunt de salutat inițiativele de strângeri de fonduri sau chiar și de diferite echipamente de protecție, inițiate inclusiv de cadrele medicale. Aceste împrejurări sunt dovada faptului că personalul medical depune sacrificii enorme în această perioadă și încearcă să-și îndeplinească profesia cât mai bine cu putință, chiar și în condițiile în care Statul nu-și îndeplinește obligațiile sau le îndeplinește cu întârziere / necorespunzător.

Acest subiect comportă discuții juridice complexe de la caz la caz. Societatea Iordăchescu &
Asociații
stă la dispoziția cititorilor pentru mai multe detalii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8423 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...