
Isărescu: Aducem un omagiu purtătorilor uniformei militare prin lansarea unei monede de argint
07 Decembrie 2023
AgerpresGuvernatorul a subliniat că aceasta nu este prima monedă pe care Banca Naţională a României o dedică trecutului militar, instituţiilor sau personalităţilor militare care au marcat istoria naţională şi a făcut o scurtă trecere în revistă a pieselor cu tematică militară emise de BNR începând cu anul 1998.
Banca Naţională a României a lansat joi o monedă din argint dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I, monedă ce reprezintă un omagiu adus purtătorilor uniformei militare.
"Este o tradiţie pentru Banca Naţională a României să organizeze evenimente publice de prezentare şi lansare în circuitul numismatic a unor emisiuni monetare având caracter jubiliar, monede destinate colecţionării, dedicate unor personalităţi sau momente care au marcat istoria noastră. Emisiunea pe care o lansăm astăzi omagiază o instituţie de cultură devenită centenară, Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I. În ultimii 33 de ani, am trăit transformări în societatea românească în toate planurile sale. Drumul a fost presărat cu numeroase obstacole, cu suişuri şi coborâşuri, dar de-a lungul acestei călătorii au existat mereu două instituţii investite cu încrederea populaţiei: Armata şi Biserica. Astăzi, aici, îi omagiem pe purtătorii uniformei militare, cei care, cu onoare, demnitate, cu un înalt simţ al datoriei şi de cele mai multe ori într-o profundă discreţie, şi-au îndeplinit şi îşi îndeplinesc misiunea de care, iată, suntem tot mai conştienţi în timpurile pe care ne este dat să le trăim. Aducem astăzi acest omagiu prin lansarea unei piese monetare din argint dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I", a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la evenimentul de lansare a monedei.
Moneda are greutate de 31,1 grame şi calitate proof. Pe avers este redată partea centrală a clădirii Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I" din Bucureşti, inscripţia "ROMANIA" în arc de cerc, stema României, valoarea nominală "10 LEI" şi anul de emisiune "2023". Reversul monedei prezintă primul sediu al Muzeului Militar Naţional (Palatul Artelor din Bucureşti), portretul Regelui Ferdinand I şi inscripţiile "MUZEUL MILITAR NATIONAL", "REGELE FERDINAND I" şi "100 ANI".
Guvernatorul a subliniat că aceasta nu este prima monedă pe care Banca Naţională a României o dedică trecutului militar, instituţiilor sau personalităţilor militare care au marcat istoria naţională şi a făcut o scurtă trecere în revistă a pieselor cu tematică militară emise de BNR începând cu anul 1998.
"Am celebrat instituţii precum Ministerul de Război, Şcoala Militară pentru Ofiţeri de infanterie şi cavalerie şi Corpul Intendenţei Militare, primele instituţii militare ale României moderne, înfiinţate în anul 1861, Şcoala Superioară de Război, Marele Stat Major, precum şi arme: telecomunicaţii, medicină, aviaţia. Am marcat mari momente precum Războiul de Independenţă, bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz din anul 1917, eliberarea Ardealului de nord în octombrie 1944. Am dedicat o monedă Generalului erou Ion Dragalina. Ecaterina Teodoriu este, începând cu anul 2021, pe bancnota de 20 lei aflată în circulaţie, prima femeie ofiţer combatant din Armata Română şi prima femeie pe o bancnota românească. La toate acestea se adaugă şi emisiunile care a avut ca subiect Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, la care România este parte începând cu anul 2004. Banca Naţională a României i-a omagiat pe purtătorii uniforme militare şi într-un alt mod, La 11 noiembrie 1937, în ziua în care se împlineau 19 ani de la semnarea armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial, guvernatorul de atunci al băncii, Mitiţă Constantinescu, el însuşi combatant de le război şi erou de război, grav rănit în toamna anului 1916 a dezvelit placa comemorativă dedicată memoriei celor 21 de funcţionari ai instituţiei noastre, căzuţi pe front. De atunci şi până astăzi, în mod simbolic, memoria lor este vegheată de o flacără veşnică", a spus Isărescu.
Guvernatorul a mai anunţat că, în spaţiul Galeriei Guvernatorilor din Palatul Vechi al Băncii, Muzeul Băncii Naţionale a României, împreună cu Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", vernisează joi o expoziţie dedicată marilor momente ale istoriei naţionale din perioada modernă şi contemporană, începând cu anul 1821 şi mergând până în 1947.
"Vom avea astfel cu toţii ocazia de admira câteva exponente remarcabile din patrimoniul Muzeului Militar Naţional, unul dintre partenerii noştri cei mai importanţi, adevărat depozitar, nu doar al istoriei militare a României, ci, mai ales, al memoriei naţionale. Muzeul Militar Naţional a fost înfiinţat la 18 decembrie 1923 printr-un înalt decret regal. Demersurile în vederea păstrării şi protejării patrimoniului militar datau însă din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, care s-a arătat preocupat de păstrarea pieselor ieşite din dotare şi care, în perspectiva timpului, puteau prezenta interes pentru evocarea trecutului oştirii: drapele, armament, uniforme. Cuza este cel care a făcut şi primele demersuri pentru instituirea unui sistem monetar naţional. Ambele încercări, cea cu muzeul şi cea cu sistemul monetar ale domnului Unirii, nu s-au terminat, au eşuat din cauza condiţiilor istorice, însă nu au fost abandonate de urmaşii săi", a subliniat Mugur Isărescu, care a făcut un scurt rezumat al istoriei muzeului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1228 / 9484 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile, cu o echipă coordonată de Alexandra Manciulea (partener)
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...