ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MJ: Angajamentul politic solid al României pentru reforma sistemului judiciar - prezentat de Predoiu co-raportorilor APCE

05 Iulie 2022   |   Agerpres

La întâlnire a participat şi Ionuţ Stroe, vicepreşedintele APCE din partea României, precum şi Agnieszka Nachilo, şefa Secretariatului Comisiei de monitorizare.

 
 
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, marţi, cu Edite Estrela şi Krista Baumane, co-raportori ai Comisiei de monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, context în care le-a prezentat angajamentul politic solid al României pentru reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.
 
Potrivit unui comunicat al MJ transmis AGERPRES, în contextul vizitei de lucru în România a co-raportorilor Comisiei de monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Edite Estrela, vicepreşedinta APCE, şi Krista Baumane, Cătălin Predoiu a avut o discuţie pe teme de actualitate privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.
 
La întâlnire a participat şi Ionuţ Stroe, vicepreşedintele APCE din partea României, precum şi Agnieszka Nachilo, şefa Secretariatului Comisiei de monitorizare.
 
În cadrul discuţiilor, arată sursa citată, ministrul Justiţiei a prezentat angajamentul politic solid al României pentru reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, Cătălin Predoiu menţionând că, în ultimii 10 ani, "România a înregistrat reforme şi progrese constante în domeniul judiciar pentru înscrierea în standardele europene".
 
"Proiectele Legilor Justiţiei reprezintă cel mai mare proiect de revizuire a cadrului normativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar. Proiectele au fost supuse unor ample consultări publice, fiind primite propuneri şi comentarii din partea instituţiilor relevante (cele două Secţii ale Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie), din partea asociaţiilor profesionale, precum şi propuneri transmise separat de instanţe şi parchete, respectiv propuneri individuale. Este necesar ca aceste proiecte să fie adoptate de Parlament cât mai curând, spre a putea fi reflectate în următorul Raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi având în vedere că sunt jaloane PNRR", a declarat Cătălin Predoiu, citat în comunicat.
 
Cu privire la evaluarea punerii în aplicare a dispoziţiilor Legii 49/2022 prin care a fost desfiinţată SIIJ, ministrul Justiţiei a menţionat criteriile de selecţie a procurorilor, respectiv condiţia privind vechimea (12 şi 15 ani), şi experienţa solidă în ceea ce priveşte instrumentarea unor dosare de o complexitate deosebită.
 
"De precizat că toate cele 6774 de dosare SIIJ au fost redistribuite la Parchetul General şi la parchetele de pe lângă curţile de apel. Până la acest moment, sistemul se dovedeşte funcţional", a spus ministrul.
 
În ceea ce priveşte lupta anticorupţie, Predoiu a trecut în revistă rezultatele solide obţinute de Direcţia Naţională Anticorupţie de-a lungul anilor, precum şi angajamentul politic deplin pentru continuarea luptei împotriva corupţiei.
 
"Ministrul Justiţiei a subliniat că România este parte a mecanismelor de evaluare din partea Comisiei Europene: Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Mecanismul privind Statul de Drept, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi a mecanismului instituit în cadrul Comisiei de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În cadrul tuturor aceste mecanisme, România face eforturi constante şi susţinute pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate", se mai precizează în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2856 / 8631
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...