ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MJ: Angajamentul politic solid al României pentru reforma sistemului judiciar - prezentat de Predoiu co-raportorilor APCE

05 Iulie 2022   |   Agerpres

La întâlnire a participat şi Ionuţ Stroe, vicepreşedintele APCE din partea României, precum şi Agnieszka Nachilo, şefa Secretariatului Comisiei de monitorizare.

 
 
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, marţi, cu Edite Estrela şi Krista Baumane, co-raportori ai Comisiei de monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, context în care le-a prezentat angajamentul politic solid al României pentru reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.
 
Potrivit unui comunicat al MJ transmis AGERPRES, în contextul vizitei de lucru în România a co-raportorilor Comisiei de monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Edite Estrela, vicepreşedinta APCE, şi Krista Baumane, Cătălin Predoiu a avut o discuţie pe teme de actualitate privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.
 
La întâlnire a participat şi Ionuţ Stroe, vicepreşedintele APCE din partea României, precum şi Agnieszka Nachilo, şefa Secretariatului Comisiei de monitorizare.
 
În cadrul discuţiilor, arată sursa citată, ministrul Justiţiei a prezentat angajamentul politic solid al României pentru reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, Cătălin Predoiu menţionând că, în ultimii 10 ani, "România a înregistrat reforme şi progrese constante în domeniul judiciar pentru înscrierea în standardele europene".
 
"Proiectele Legilor Justiţiei reprezintă cel mai mare proiect de revizuire a cadrului normativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar. Proiectele au fost supuse unor ample consultări publice, fiind primite propuneri şi comentarii din partea instituţiilor relevante (cele două Secţii ale Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie), din partea asociaţiilor profesionale, precum şi propuneri transmise separat de instanţe şi parchete, respectiv propuneri individuale. Este necesar ca aceste proiecte să fie adoptate de Parlament cât mai curând, spre a putea fi reflectate în următorul Raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi având în vedere că sunt jaloane PNRR", a declarat Cătălin Predoiu, citat în comunicat.
 
Cu privire la evaluarea punerii în aplicare a dispoziţiilor Legii 49/2022 prin care a fost desfiinţată SIIJ, ministrul Justiţiei a menţionat criteriile de selecţie a procurorilor, respectiv condiţia privind vechimea (12 şi 15 ani), şi experienţa solidă în ceea ce priveşte instrumentarea unor dosare de o complexitate deosebită.
 
"De precizat că toate cele 6774 de dosare SIIJ au fost redistribuite la Parchetul General şi la parchetele de pe lângă curţile de apel. Până la acest moment, sistemul se dovedeşte funcţional", a spus ministrul.
 
În ceea ce priveşte lupta anticorupţie, Predoiu a trecut în revistă rezultatele solide obţinute de Direcţia Naţională Anticorupţie de-a lungul anilor, precum şi angajamentul politic deplin pentru continuarea luptei împotriva corupţiei.
 
"Ministrul Justiţiei a subliniat că România este parte a mecanismelor de evaluare din partea Comisiei Europene: Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Mecanismul privind Statul de Drept, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi a mecanismului instituit în cadrul Comisiei de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În cadrul tuturor aceste mecanisme, România face eforturi constante şi susţinute pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate", se mai precizează în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3976 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...