ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Oros: Schema “Reţetă consacrată” e accesibillă tuturor;trebuie respectate standardele de calitate pentru produse,indiferent unde se fac

21 Septembrie 2021   |   Agerpres

Conform ministrului de resort, în cadrul Programului de tranziţie, pentru perioada 2021 - 2022, din cele 3,2 miliarde de euro alocate, peste un miliard de euro merge către capacităţile de depozitare şi procesare, "în primul rând în ferme".

 
 
"Reţeta consacrată" este o schemă accesibilă tuturor prin care îi obligăm pe aceia care au un produs cu specificitate românească, indiferent unde îl fac, să respecte aceste standardele de calitate, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.
 
"Avem o altă schemă accesibilă tuturor - Reţeta consacrată, care respectă toate cerinţele Regulamentelor Uniunii Europene. Dacă producătorul aplică la o schemă de calitate voluntară, ea este valabilă tuturor produselor care se comercializează în Uniunea Europeană. Până acum, existau doar nişte standarde obligatorii doar pentru cei care produceau în ţară, iar cei care produceau un anumit produs în altă parte nu erau obligaţi să respecte aceste standarde. De aceea, prin Reţeta consacrată obligăm pe toţi cei care au un produs care are specificitate românească, indiferent unde îl fac, să respecte aceste standarde. Mai avem încă două scheme de calitate în discuţii la Comisie şi când vom finaliza discuţiile le vom comunica şi pe acelea", a afirmat Oros.
 
Conform ministrului de resort, în cadrul Programului de tranziţie, pentru perioada 2021 - 2022, din cele 3,2 miliarde de euro alocate, peste un miliard de euro merge către capacităţile de depozitare şi procesare, "în primul rând în ferme".
 
"Făcând anul trecut o analiză a nevoilor, am constatat că sunt mai multe nevoi şi mai multe priorităţi care trebuie luate în considerare şi finanţate consistent în următoarea perioadă de timp. De aceea, în Programul de tranziţie pentru perioada 2021 - 2022, din cele 3,2 miliarde de euro alocate, peste un miliard de euro este pentru capacităţile de depozitare şi procesare, în primul rând în ferme. Noi ne dorim ca fermierii, producătorii de produse primare să fie primii beneficiari ai acestor măsuri de depozitare şi procesare. Apoi, am constatat că produsele româneşti, locale, tradiţionale sunt foarte slab promovate. Din banii care au fost alocaţi în perioada 2014 - 2020 pentru promovarea Măsurii 3 nu a fost accesat niciun euro. Singura modalitate de a utiliza bani europeni pentru a promova produsele româneşti este aceea de a promova scheme de calitate fie europene, fie naţionale, voluntare, care creează un avantaj pentru producătorii români dintr-o anumită zonă. Am păstrat sumele în program, nu le-am orientat spre alte programe, deşi nu au fost consumate, am notificat la Comisie şi am obţinut ca produsul tradiţional să fie eligibil pentru această măsură, astfel încât toţi cei care promovează produse tradiţionale să acceseze această Schemă de calitate şi să beneficieze de bani europeni", a menţionat Oros.
 
Acesta a adăugat că o altă modalitate de promovarea a produselor româneşti o reprezintă achiziţiile publice.
 
"Această strategie am gândit-o cu mediul asociativ şi utilizarea banilor europeni pentru promovarea produselor româneşti prin scheme de calitate este doar una din modalităţi. Achiziţiile publice reprezintă cealaltă modalitate. Avem o piaţă publică de câteva miliarde de euro în fiecare an care nu a fost exploatată. Am reuşit să promovăm şi această idee şi sunt multe Unităţi Administrativ- Teritoriale care folosesc acest mecanism în aşa fel încât achiziţiile de produse pe scheme de calitate româneşti să fie punctate mai bine şi să câştige acele achiziţii publice. Dorim ca pentru piaţa publică locală, pentru toate achiziţiile care se fac pentru instituţiile din subordinea unei primării sau Consiliu judeţean, produsele locale pe scheme de calitate să obţină punctaj mai mare, să fie avantajate faţă de alte produse şi astfel o să încercăm să diminuăm acel fenomen în care o singură firmă câştigă o licitaţie pentru produse în şcoli, iar produsele sunt din afara ţării", a spus Adrian Oros.
 
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susţine, marţi o conferinţă de presă, cu tema promovării produselor agricole şi alimentare româneşti. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6034 / 9762
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...